ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Η «ρεβάνς» Παπανδρέου απειλεί τη σταθερότητα

ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ Πρωταπριλιάτικο

Φόβοι για «ατύχημα»

01/04/2014

Δύο συναντήσεις μέσα σε μια ημέρα είχαν χθες ο πρόεδρος της κυβέρνησης Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια προσπάθεια να υπάρξει από κοινού αποτίμηση του αποτελέσματος κατά την ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής την Κυριακή, στη διάρκεια της οποίας ενισχύθηκαν φαινόμενα εντάσεων στα εσωτερικά των κομμάτων της συγκυβέρνησης.



Η εκτίμηση είναι πως η Ν.Δ. ξεπέρασε το πρόβλημα με μια διαγραφή, αυτή του Νικήτα Κακλαμάνη, που ωστόσο θεωρείται «ειδική περίπτωση» - και εξαιτίας της αυτονόμησής του στο θέμα της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου της Αθήνας.
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ που φαίνεται ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στο εσωτερικό του, καθώς η στάση του πρώην προέδρου του Γ. Παπανδρέου, ο οποίος – αν και απών κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου – προσήλθε για να καταψηφίσει το άρθρο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η ανταλλαγή πυρών μεταξύ του ιδίου και του κ. Βενιζέλου, προκαλούν σοβαρές ανησυχίες.
Ήδη στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι ο κ. Παπανδρέου αποτελεί παράγοντα αποσταθεροποίησης τόσο του κόμματος, όσο και της κυβέρνησης, με τον πρώην πρωθυπουργό να δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για μια «ρεβάνς», παρά για την πορεία της χώρας.
Η ενόχληση στο εσωτερικό του κόμματος είναι μεγάλη, αλλά ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει απτόητος, καθώς διαθέτει μια μικρή μεν ομάδα πιστών βουλευτών, που όμως είναι αρκετή για να προκαλέσει ακόμη και πτώση της κυβέρνησης. 
Οι δύο αρχηγοί συζήτησαν χθες όλα τα θέματα της επόμενης ημέρας και χωρίς αμφιβολία στο τραπέζι δεν έπεσαν μόνο οι εκδηλώσεις και συναντήσεις στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ και η δρομολόγηση των πραγμάτων όσον αφορά στην εκταμίευση της δόσης. 
Είναι βέβαιο ότι μεγάλο μέρος της χθεσινής διπλής συνάντησής τους αφιερώθηκε και στο ίδιο το μέλλον της κυβέρνησης, όπου χθες έγινε και ένας μίνι ανασχηματισμός για να πληρωθούν οι θέσεις των κ.κ. Χαρακόπουλου και Καλαφάτη που παραιτήθηκαν – ο πρώτος για το γάλα και ο δεύτερος για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης.
Προς το παρόν επισήμως αποκλείεται το έντονα διακινηθέν σενάριο περί τριπλών – τελικά – εκλογών, αλλά όπως φαίνεται όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
Πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ένα «ατύχημα» δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς κάθε ενίσχυση της εσωκομματικής κόντρας στο ΠΑΣΟΚ (που επίσης δεν μπορεί να αποκλειστεί), θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανεξαρτητοποιήσεις για ασήμαντη αφορμή.
Ο Ντάισελμπλουμ 
Την ίδια ώρα, οι δανειστές εξακολουθούν να ασχολούνται με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας μας – τα οποία κάποιοι εντός συνόρων συνεχίζουν να αγνοούν επιδεικτικά.
Ως θετική εκτιμά την επικείμενη επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής της ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το οικονομικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας θα αποφασίσουν μετά το καλοκαίρι για ενδεχόμενη περαιτέρω χρηματοδοτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης της διάρκειας υφιστάμενων δανείων.
Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας βελτιώνεται και το γεγονός τούτο βαρύνει στους υπολογισμούς επί της βιωσιμότητας του χρέους της, δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Μετά το καλοκαίρι θα εξετάσουμε τα πάντα» είπε. «Εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν θέσει οι διεθνείς δανειστές της, συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενούς πλεονάσματος, και η βιωσιμότητα του χρέους παραμείνει ως πρόβλημα, είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε περισσότερα», σημείωσε.
«Τι είναι τα περισσότερα; μια σειρά από παραδείγματα έχουν δοθεί, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης ή της περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων», πρόσθεσε. «Αλλά αυτό επίσης εξαρτάται από την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης».
Όπως πρόσθεσε, ελπίζει πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορέσουν να οδηγηθούν σε μια θετική απόφαση σχετικά με τις μελλοντικές καταβολές προς την Ελλάδα, στη διάρκεια συνάντησής τους, σήμερα, 1 Απριλίου στην Αθήνα. 
«Λίγο περισσότερα από 8 δις ευρώ προβλέπονται», είπε ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Δεν ξέρω ακόμη. Η τρόικα θα μας συμβουλεύσει και για το ποσό που απαιτείται». 
Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε σοφή την απόφαση επανόδου της Ελλάδας στις αγορές. 
«Αλλά πρέπει επίσης να μπορείς να διαχειρίζεσαι τις προσδοκίες», σημείωσε. «Έτσι, η Ελλάδα αρχίζει προσεκτικά. Η Πορτογαλία κάνει το ίδιο, αργά. Η Ιρλανδία επίσης. Σιγά - σιγά εκδίδεις ομόλογα. Πρώτα βραχυπρόθεσμα και μετά, σταδιακά πιο μακροπρόθεσμα. Είναι καλό που ξεκινούν εφέτος», κατέληξε.
Ο πρόεδρος του Eurogroup βρισκόταν χθες στην Κύπρο, όπου έδωσε μια διάλεξη στο πανεπιστήμιο της Κύπρου και προσέφερε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για την ανάκαμψη της οικονομίας εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σημείωσε ότι θεωρεί πως «θα υπάρξουν δύσκολες ώρες, αλλά και προοπτική για την κυπριακή οικονομία, που έδειξε ότι είναι δυναμική και ευέλικτη».
Μιλώντας στη Λευκωσία, ύστερα από συνάντηση με τον Κύπριο ΥΠΟΙΚ, Χάρη Γεωργιάδη, ο πρόεδρος του Eurogroup υποστήριξε ότι η περσινή απόφαση για το «κούρεμα» των καταθέσεων ήταν σκληρή, αλλά αναπόφευκτη υπό τις περιστάσεις. 
«Έπρεπε να σώσουμε τις τράπεζες και την οικονομία της Κύπρου», δήλωσε. 
Από την πλευρά του, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι κυπριακή κυβέρνηση και οι άνθρωποι της Κύπρου είναι έτοιμοι «να κάνουν οτιδήποτε είναι απαραίτητο για την διόρθωση της κυπριακής οικονομίας όχι για να ικανοποιήσουν το Eurogroup αλλά για να εξυπηρετήσουμε τις προοπτικές της Κύπρου και των ανθρώπων της».
Ο Γιουνκέρ
Επίτροπο ειδικά για την Ελλάδα θα είχε ορίσει αν ήταν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όταν ξέσπασε η κρίση, δήλωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την θέση Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
«Εάν κατά τη διάρκεια της κρίσης ήμουν πρόεδρος της Κομισιόν, θα είχα ορίσει επίτροπο για την Ελλάδα. Θα ήταν αρμόδιος για τα περιφερειακά ταμεία, για τα δημοσιονομικά, την αγορά εργασίας, για όλα τα θέματα. Έτσι οι Έλληνες υπουργοί δεν θα χρειαζόταν να τρέχουν σε διάφορους επιτρόπους και να εξηγούν όλα τα θέματα από την αρχή» επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου μιλώντας στη «Sueddeutsche Zeitung».
Και τάχθηκε υπέρ μιας περιορισμένης τροποποίησης των Συνθηκών, με στόχο την περαιτέρω εξέλιξη της νομισματικής ένωσης, αλλά και υπέρ της εισαγωγής συστήματος πέντε ή έξι αντιπροέδρων της Κομισιόν, οι οποίοι θα ασχολούνται με την οικονομία, την εσωτερική αγορά, ενώ οι επίτροποι θα ασχολούνται με τα επιμέρους θέματα.
Ο Β. Σόιμπλε
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο για το ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και αναγνώρισε πρόοδο στην ελληνική οικονομία. 
«Η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο, η οικονομία λειτουργεί καλύτερα» δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, μιλώντας σε φοιτητές, οι οποίοι επισκέφθηκαν το υπουργείο του, στο πλαίσιο της «Ημέρας για την Ευρωπαϊκή Ένωση» και πρόσθεσε ότι οι κίνδυνοι που έχει αναλάβει η Γερμανία μέσω των εγγυήσεων για την Ελλάδα βρίσκονται σε αποδεκτό επίπεδο.
Στο πλαίσιο των ίδιων εκδηλώσεων, η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, κατά την επίσκεψή της σε σχολείο του Βερολίνου, αναφέρθηκε στην ανεργία των νέων στην Ευρώπη, τονίζοντας ότι η Γερμανία παρέχει στους νέους καλές ευκαιρίες επαγγελματικής κατάρτισης, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ,   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου