ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Βουλή: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την «μικρή ΔΕΗ»

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΟΠ

02/04/2014
Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» με τον διαχωρισμό και την πώληση σε ιδιώτες μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της ΔΕΗ καθώς και του αντίστοιχου μεριδίου πελατειακής βάσης.

Οι ρυθμίσεις είχαν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και προβλέπουν ότι στη νέα εταιρία θα εισφερθούν οι μονάδες:
- Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι & ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι & ΙΙ, Βεύης).
- Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.
- Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.
Στη νέα εταιρία θα μεταφερθούν, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα η προηγούμενη συναίνεσή τους και πελάτες της ΔΕΗ που καλύπτουν το 30% της ενέργειας που διαθέτει η επιχείρηση στην κατανάλωση, ενώ για διάστημα τεσσάρων μηνών, οι συγκεκριμένοι καταναλωτές, δεν θα έχουν το δικαίωμα να καταγγείλουν τη σύμβαση.
Παράλληλα και η ΔΕΗ για έξι μήνες είναι υποχρεωμένη να απέχει από κάθε μορφής επιθετική εμπορική πρακτική για την επαναπροσέλκυση των πελατών αυτών. Η αποκρατικοποίηση της μικρής ΔΕΗ θα γίνει με ανοιχτό, διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό.
Αντιδράσεις από τη ΓΕΝΟΠ
Την αντίθεσή της εκφράζει η ΓΕΝΟΠ στο νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Όπως αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση, «η κυβέρνηση ικανοποίησε τις απαιτήσεις των ιδιωτικών οικονομικών συμφερόντων με την κατάθεση του σχεδίου νόμου».

Κατηγορεί την κυβέρνηση πως στοχεύει στη «δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», την απόσχιση δηλαδή του 30% του παραγωγικού δυναμικού , των υπηρεσιών και της λειτουργίας της ΔΕΗ αλλά και των πελατών της.
Ακόμη, μεταξύ άλλων αναφέρει η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι η κυβέρνηση «παραδίδει σε κερδοσκοπικά συμφέροντα τεράστιες δημόσιες εκτάσεις γης πλούσιες σε κοιτάσματα λιγνίτη καθώς και παραλίμνιες και παραποτάμιες περιοχές με κίνδυνο δημιουργίας φεουδαρχικών καταστάσεων».
Επιπλέον, η Ομοσπονδία σημειώνει ότι η κυβέρνηση, «λεηλατεί την ενσωματωμένη ασφαλιστική περιουσία των εργαζομένων και των συνταξιούχων της επιχείρησης».
Υποστηρίζει τέλος ότι η προβλεπόμενη μεταφορά του προσωπικού στη νέα εταιρεία καταργεί σκανδαλωδώς και «πραξικοπηματικά» όλα τα νομοθετικά κατοχυρωμένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και καλεί τους εργαζόμενους σε «επαγρύπνηση - αντίδραση - αντίσταση».

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου