ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟΥ ΠΑΡΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΕΝ ΜΕΣΩ ΡΩΣΙΚΩΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΩΝ

ΚΑΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥΤΙΝ ΓΙΑ ΤΑΤΑΡΟΥΣ

02/04/2014
Σε μία προσπάθεια άμβλυνσης της κρίσης, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε χθες υπέρ του αφοπλισμού των παραστρατιωτικών ομάδων που μετείχαν στο κίνημα διαμαρτυριών ενάντια στο φιλορωσικό καθεστώς του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι ομάδες αυτές εξακολουθούν να ελέγχουν το κέντρο του Κιέβου, ενώ πριν από δύο ημέρες σημειώθηκε επεισόδιο με πυροβολισμούς που έριξε στην πρωτεύουσα μέλος της ακροδεξιάς οργάνωσης Δεξιός Τομέας.
Ο αφοπλισμός των ριζοσπαστικών αυτών οργανώσεων ζητείται κυρίως από τη Ρωσία, η οποία δεν σταματά να προειδοποιεί για προσβολή των δικαιωμάτων των ρωσοφώνων, ενώ το αίτημα υποστηρίζεται και από τις χώρες της Δύσης.
Το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε παράλληλα τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών ασκήσεων με τις χώρες του ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της, η Ρωσία προειδοποίησε την Ουκρανία κατά μιας ενδεχόμενες ένταξής της στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι προηγούμενες προσπάθειες της οδήγησαν σε πάγωμα των πολιτικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών, σε έναν πονοκέφαλο ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ρωσία και σε διχασμό στην ουκρανική κοινωνία.
Ακόμη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε ότι οι μελλοντικοί οικονομικοί δεσμοί ανάμεσα στην Μόσχα και το Κίεβο «θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις ενέργειες της Ουκρανίας στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής».
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε για ενέργειες υπέρ των Τατάρων της Κριμαίας, της μουσουλμανικής μειονότητας η οποία είχε σταθεί εχθρική σε μια προσάρτηση στη Ρωσία, όπως είναι η αποκατάστασή τους ως ένας λαός που υπέστη διωγμό υπό τον Στάλιν.
«Θα δώσω εντολή για να γίνει επεξεργασία όλων αυτών των ζητημάτων», δήλωσε ο κ. Πούτιν σε συνάντησή του, η οποία μεταδόθηκε από την τηλεόραση, με τον πρόεδρο του Ταταρστάν, δημοκρατίας της κεντρικής Ρωσίας, ο οποίος του μετέφερε το αίτημα έπειτα από ταξίδι του στην Κριμαία.
Την ίδια ώρα, σε αύξηση της τιμής πώλησης του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία προχώρησε η Gazprom, διακόπτοντας τη συμφωνημένη έκπτωση που απολάμβανε το Κίεβο πριν ξεσπάσει η πολιτική κρίση.
Συγκεκριμένα, από χθες, 1η Απριλίου, έγινε γνωστό ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους το φυσικό αέριο θα πωλείται έναντι 385,5 δολ. ανά 1.000 κυβικά μέτρα, τιμή κατά πολύ αυξημένη σε σχέση με το ποσό των 268,5 δολ. που είχαν συμφωνήσει οι δύο πλευρές τον περασμένο Δεκέμβριο.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι το χρέος της Ουκρανίας για απλήρωτους λογαριασμούς φυσικού αερίου ανέρχεται σε 1,7 δισ. δολάρια.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου