Επόμενο βήμα η ελάφρυνση του χρέους
Με τα θετικά αποτελέσματα των συνεδριάσεων του Eurogroup και του Ecofin, κυριολεκτικά να «θάβονται» και να παρασύρονται προπαγανδιστικά από την πολιτική θύελλα που προκάλεσε η αποκάλυψη της υποκλαπείσας συνομιλίας του πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης με βουλευτή της Χρυσής Αυγής, η «επόμενη ημέρα» για το οικονομικό μέλλον της χώρας δυσκολεύεται να στείλει τα καλά νέα.
Επομένως, η κυβέρνηση βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με την πρόκληση να επαναφέρει τη δημόσια συζήτηση στα θέματα της πραγματικής ζωής και στην προσπάθεια που ξεκινά προκειμένου να περάσει στη δεύτερη φάση της μάχης για την έξοδο της χώρας από την κρίση.
Αυτή η προετοιμασία αφορά στο Eurogroup του Μαΐου, οπότε και θα επιδιωχθεί να μπει στο τραπέζι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Όπως είναι γνωστό, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση διαθέτει ένα «μαξιλάρι» 11 δις ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, προκειμένου να το χρησιμοποιήσει είτε για την αποπληρωμή χρέους είτε για την κάλυψη του όποιου χρηματοδοτικού κενού από το 2015 και μετά.
Παράλληλα, σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, οι συζητήσεις με την τρόικα είχαν ένα επιπρόσθετο θετικό αποτέλεσμα: Τη ρητή αναφορά στη συμφωνία ότι όσο υπερβαίνονται οι στόχοι για το πλεόνασμα, τόσο το υπουργείο Οικονομικών θα μπορεί να μειώνει το γενικό φορολογικό βάρος.
Προς το παρόν, όπως αναφέρθηκε, υπάρχει «χάσμα» μεταξύ ελληνικής πλευράς και Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό κενό για το 2015.
Η Κομισιόν θεωρεί ότι το κενό ανέρχεται σε 2 δις ευρώ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ομιλεί για ανάγκες χαμηλότερες του 1 δις ευρώ και το θέμα θα εξεταστεί με τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό 2015.
Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά το πέρας των εργασιών του Ecofin, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος επισήμανε ότι «θέλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τα 11 δις ευρώ του ΤΧΣ».
Για τον συγκεκριμένο λόγο, πρόσθεσε, «το δημόσιο συμφέρον είναι να καλυφθούν πλήρως από την αγορά οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών».
Πάντως, η όποια συζήτηση για το θέμα, θα αρχίσει από το φθινόπωρο και μετά (συναρτάται με τα stress tests της ΕΚΤ).
Άλλωστε, η ελληνική πλευρά δεν επείγεται, καθώς αφ' ενός έχει καλυφθεί πλήρως το χρηματοδοτικό κενό για το επόμενο 12μηνο, ενώ αφ' ετέρου, η επάνοδος της τρόικας στην Αθήνα προσδιορίζεται για τέλος του καλοκαιριού.
«Τους περιμένουμε από τέλος Αυγούστου», είπε ο κορυφαίος αξιωματούχος. Για να προσθέσει ότι, λόγω αυτών, αναβάλλονται και οι αποφάσεις για νέο δάνειο προς την Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά να εμμένει ότι δεν θα χρειαστεί μία νέα χρηματοδότηση μόλις εκπνεύσει το υπάρχον Πρόγραμμα.
Στο άμεσο μέλλον, η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερο βάρος στην προσπάθεια επιστροφής στις αγορές, με τον κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, να επισημαίνει ότι η κίνηση αυτή θα αφορά σε πολύ λιγότερα από 4 δις ευρώ.
«Δεν χρειαζόμαστε άλλη υποστήριξη, όλα θα εξαρτηθούν από την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο ίδιος. Πάντως, απέφυγε να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες (εάν θα υπάρξει και δεύτερη έκδοση ομολόγων ή το ακριβές ύψος του ποσού).
Στις άμεσες, επίσης, κινήσεις της, η κυβέρνηση επιδιώκει να εντάξει τη συζήτηση με τους εταίρους για την ελάφρυνση του χρέους.
«Η συζήτηση αυτή ίσως αρχίσει και στο Eurogroup του Μαΐου. Δεν θα είναι μια εύκολη συζήτηση, δεν θα τελειώσει σε ένα Eurogroup, αλλά θέλουμε να καταλήξει το συντομότερο δυνατόν» δήλωσε χαρακτηριστικά το κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Επιπλέον, η κυβέρνηση αναμένει τον καθορισμό των 6 συν 6 «ορόσημων» για τις δόσεις του Ιουνίου και Ιουλίου (από 1 δισ. ευρώ ανά δόση).
Όπως αναφέρεται από το υπουργείο Οικονομικών, στα «ορόσημα» συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο δασικός νόμος, το πλανόδιο εμπόριο, το διοικητικό βάρος των επιχειρήσεων, τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου, η «μικρή» ΔΕΗ, οι φόροι υπέρ τρίτων, η μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων κατά 4 μονάδες, κ.ά.
Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ, επιβεβαίωνε χθες ότι η κ. Μέρκελ θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 11 Απριλίου, προκειμένου, όπως ανέφερε η Sueddeutsche Zeitung, «να στηριχθούν οι μεταρρυθμίσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, ο οποίος υφίσταται έντονη πολιτική πίεση στο εσωτερικό».
Ασφαλείς οι τράπεζες
Την ικανοποίησή τους για την πορεία της τραπεζικής ενοποίησης εξέφρασαν σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Ecofin, υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας και από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο Τζόναθαν Φολ (Jonathan Faull), μετά το τέλος της δεύτερης συνόδου εργασίας του άτυπου Ecofin, που έγινε στο Ζάππειο.
Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην ΕΕ είναι ασφαλείς, είπε ο κ. Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του φιλόδοξου σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης και μέχρι τα μέσα Απριλίου θα είναι έτοιμοι οι σχετικοί κανονισμοί προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Οι διαδικασίες της τραπεζικής ενοποίησης θα συνεχιστούν και από τη χώρα που θα αναλάβει την επόμενη προεδρία, την Ιταλία.
Ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι από τα 50 δις ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το πρόγραμμα, χρησιμοποιήθηκαν ήδη τα 25 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τα 14 δις ευρώ για την εκκαθάριση τραπεζών όπου χρειάστηκε και τα υπόλοιπα 11 δις ευρώ που απομένουν ως «μαξιλάρι». Εάν δεν χρειαστούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, πρόσθεσε.
Ο κ. Φολ επισήμανε ότι συζητήθηκαν κυρίως θέματα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο τραπεζικός τομέας θα είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης, όμως προωθούνται και βασικές εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς για τα σπρεντ
Η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε στο 6,19%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2010, λειαίνοντας τις προοπτικές επιτυχούς επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, ανέφερε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times.
Η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να εγκρίνουν τη χορήγηση της δόσης των 8,3 δις ευρώ στην Ελλάδα ενίσχυσε την ελληνική αγορά, ωθώντας τον δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κοντά σε υψηλό τριετίας και μειώνοντας την απόδοση των δεκαετών ομολόγων κατά 15 μονάδες βάσης στο 6,19%, προσθέτει το δημοσίευμα.
Νωρίτερα, το Ρόιτερς είχε μεταδώσει ότι η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων μειώθηκε κατά 7 μονάδες βάσης στο 6,4%, καθώς η διάθεση των επενδυτών αυξήθηκε μετά τη συμφωνία των διεθνών δανειστών της χώρας να εκταμιεύσουν την επόμενη δόση του προγράμματος βοήθειας.
Το spread των δεκαετών ελληνικών ομολόγων (η διαφορά της απόδοσής τους έναντι αυτής των αντίστοιχων γερμανικών) μειώθηκε στο 4,82%, σύμφωνα με στοιχεία των Financial Times.
Τα ελληνικά ομόλογα απέφεραν κέρδη 23% στους επενδυτές στο πρώτο τρίμηνο του 2014, τα υψηλότερα μεταξύ των τίτλων 14 χωρών της Ευρωζώνης που καταγράφουν οι δείκτες του Bloomberg.
Σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, οι Αμερικανοί επενδυτές τοποθετούν κεφάλαια στα χρηματιστήρια των ευρωπαϊκών χωρών που υπέφεραν περισσότερο κατά την κρίση κρατικού χρέους το 2011, συμβάλλοντας στην επίτευξη των υψηλότερων κερδών φέτος στα χρηματιστήριά τους.
Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Ελλάδας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας έχουν αυξηθεί τουλάχιστον 14% φέτος, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών.
Οι μετοχές στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου θα συνεχίσουν να κάνουν ράλι, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία ότι η οικονομική ανάκαμψη θα οδηγήσει σε υψηλότερες αποδόσεις, σύμφωνα με αναλυτή της τράπεζας Barclays στο Λονδίνο, αναφέρει το δημοσίευμα.
Τα γερμανικά ΜΜΕ
Η συνεδρίαση του Eurogroup στην Αθήνα και η έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δανειακής δόσης απασχολεί το σύνολο του γερμανικού Τύπου, ο οποίος ως επί το πλείστον υποδέχεται τις εξελίξεις με θετικά σχόλια.
«Σύντομα θα μπορούσε η Αθήνα να σταθεί ήδη στα δικά της πόδια», ήταν ο τίτλος άρθρου γνώμης της εφημερίδας «Die Welt», στο οποίο επισημαίνεται ότι «χάρη στις μεταρρυθμίσεις και στην πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ένα δεύτερο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα είναι λιγότερο πιθανό» και ότι «εφόσον η κυβέρνηση τηρήσει τις δεσμεύσεις, η ανάπτυξη θα επιστρέψει». Ο αρθρογράφος αναφέρει ακόμη ότι «ακούγεται παράδοξο, αλλά είναι μια επιτυχία ότι η Ελλάδα μπορεί και πάλι να χρεωθεί από τις ελεύθερες αγορές, όχι από τους Ευρωπαίους εταίρους της» και προσθέτει ότι, εάν η Αθήνα μπορεί δύο χρόνια μετά τη χρεοκοπία να δανειστεί, θα πρόκειται για μια μεγάλη επιστροφή εμπιστοσύνης, η οποία είναι, όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, σημαντικότερη από οποιαδήποτε έκθεση της τρόικας. «Εάν οι αγορές και οι παράγοντές τους επενδύσουν, θα είναι επειδή πιστεύουν ότι δεν θα γίνει νέο κούρεμα και ότι η κυβέρνηση μπορεί πράγματι να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά» επισημαίνει.
Η «Frankfurter Allegmeine Zeitung», υπογράμμισε ότι οι δύο επόμενες δανειακές δόσεις εξαρτώνται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων και αναφέρει: «Με αυτήν την απόφαση βρίσκει ευτυχή κατάληξη μια ιδιαίτερα κοπιώδης διαδικασία που περιελάμβανε τις μακροσκελείς διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και την υπέρβαση των δυσκολιών για την υπερψήφιση των μεταρρυθμίσεων από το ελληνικό κοινοβούλιο».
Η οικονομική «Handelsblatt», σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Οι υπό κρίση χώρες της Ευρωζώνης πετυχαίνουν την αλλαγή» και υπότιτλο «Τα προβλήματα μεταφέρονται στην Ιταλία και στη Γαλλία», σημείωσε ότι οι υπό κρίση χώρες έχουν περάσει τα χειρότερα και ότι η Ελλάδα προχωρά. «Με την αποδέσμευση της νέας δανειακής δόσης, το Eurogroup επιβραβεύει τις πρόσφατες ελληνικές προσπάθειες» σημειώνεται στο δημοσίευμα και μεταφέρονται οι θετικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων.
Η «Sueddeutsche Zeitung», σε ανταπόκριση με τίτλο «ΕΚΤ-Ο πρόεδρος νουθετεί την Αθήνα», αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι από την Αθήνα και προσθέτει ότι στο Eurogroup αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα διάλυσης της ελληνικής κυβέρνησης και της επικράτησης αστάθειας. «Το πακέτο μέτρων που μόλις ψηφίστηκε ως προϋπόθεση για τη λήψη των 11,8 δισεκατομμυρίων ευρώ έως τον Ιούλιο, προσκρούει στις αντιδράσεις των πολιτών, ακόμη και στη Γερμανία», επισημαίνει η συντάκτρια και παραθέτει την κριτική που ασκήθηκε από τους Πράσινους Πρασίνων για τη σκοπιμότητα των επιβαλλόμενων μεταρρυθμίσεων που στοχεύουν στην απελευθέρωση της αγοράς των φαρμάκων ή του γάλακτος, ενώ αναφέρεται και ότι σε κάθε περίπτωση οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις ευνοούν την είσοδο μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ελληνική αγορά.
Η απελευθέρωση της επόμενης δανειακής δόσης καλύφθηκε ευρέως και από τα δημόσια τηλεοπτικά δίκτυα της Γερμανίας, ARD και ZDF, τα οποία ωστόσο τονίζουν ότι τα χρήματα που δίδονται στην Ελλάδα συνοδεύονται από όρους και προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων. Το κανάλι n-tv σε ρεπορτάζ του κάνει λόγο για «νέα δόση και νέα όνειρα» και αναφέρεται στα σχέδια της Αθήνας για επιστροφή στις αγορές.
«Η Ελλάδα δίνει φτερά στις αγορές», ήταν ο τίτλος διαδικτυακού δημοσιεύματος της οικονομικής επιθεώρησης «WirtschaftsWoche», στο οποίο σημειώνεται ότι «η Ελλάδα θέλει να σταθεί και πάλι στα πόδια της - έστω και με πατερίτσες», ενώ αναφέρεται: «Η κυβέρνηση υπό τον Αντώνη Σαμαρά έχει τον φιλόδοξο στόχο να απαλλαγεί από τους ελέγχους και τις πιέσεις της τρόικας για μεταρρυθμίσεις με την αναχρηματοδότηση από τις αγορές. Αυτό δεν συμβαίνει εδώ και τέσσερα χρόνια. Τώρα φαίνονται οι πιθανότητες μιας τοποθέτησης των ελληνικών ομολόγων να μην είναι άσχημες».
Στην «αξιοσημείωτη πορεία» των χρηματοπιστωτικών αγορών της Νότιας Ευρώπης και ιδιαίτερα αυτών της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ιρλανδίας κατά το α' τρίμηνο του 2014, συγκριτικά με τις αγορές των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, την ίδια στιγμή που συνεχίζονται οι ευοίωνες προοπτικές περαιτέρω ανόδου, αναφέρθηκε η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το χάσμα μεταξύ του ευρωπαϊκού Βορρά και του ευρωπαϊκού Νότου είναι εντυπωσιακό: Σύμφωνα με τη FactSet, ενώ οι πορτογαλικές, οι ελληνικές και οι ιταλικές μετοχές αύξησαν τις τιμές τους άνω του 14% το α’ τρίμηνο του 2014, οι γερμανικές μετοχές δεν παρουσίασαν άνοδο.
Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Barclays, τα ελληνικά ομόλογα απέφεραν κέρδη της τάξεως του 24%, τα πορτογαλικά ομόλογα 11% και τα ισπανικά ομόλογα 6%.
Τέλος, διατυπώνεται η άποψη ότι το β’ τρίμηνο του 2014 μπορεί να αποδειχθεί εξίσου θετικό για την Ευρώπη, καθώς η Ελλάδα μοιάζει έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων, με μεγάλη ενδεχομένως ζήτηση και η Πορτογαλία βαδίζει προς την έξοδο από το δανειακό της πρόγραμμα.
ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου