ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 13 Απριλίου 2014

EPILOBEE: Πανευρωπαϊκή μελέτη καταδεικνύει για μία ακόμη φορά το φαινόμενο της αυξημένης θνησιμότητας των μελισσών

ΠΗΓΗ :    "   pentapostagma.gr  " 

   Posted: April 12, 2014 at 1:11 pm, Last Updated: April 12, 2014 at 1:10 pm

epilobee-θνησιμότητα-των-μελισσώνΕδώ και πολλά χρόνια η επιστημονική κοινότητα ταλανίζεται για τηνεξήγηση του φαινομένου της αυξημένης θνησιμότητας των μελισσών. Αν και έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές μελέτες που επιχείρησαν να προσδιορίσουν τα αίτια του φαινομένου – με πρόσφατο παράδειγμα την μελέτη που κατέδειξε τον αντίκτυπο στους πληθυσμούς των μελισσών από τα νεονικοτινοειδή  φυτοφάρμακα που οδήγησε πέρυσι στην απαγόρευση τεσσάρων νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων από την Ε.Ε.  -  εντούτοις αποδεικνύεται ότι δεν έχουν λάβει χώρα μελέτες που να αφορούν μεγάλα δείγματα πληθυσμών μελισσών σε διακρατικό επίπεδο.

Η έρευνα EPILOBEE αποτελεί ένα εναρμονισμένο πρόγραμμα επιδημιολογικής παρακολούθησης (σ.σ. pentapostagma.gr – harmonized epidemiological surveillance programme) που υλοποιείται σε 17 χώρες της Ευρώπης. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στο γεγονός ότι τα δεδομένα συλλέγονται βάσει συγκρίσιμων μεθοδολογιών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και έτσι μπορούν να οδηγήσουν σε γενίκευση των συμπερασμάτων αλλά και σε σύγκριση της πραγματικής έκτασης του προβλήματος της αυξημένης θνησιμότητας των μελισσών για κάθε χώρα που λαμβάνει μέρος.
Το παρακάτω διάγραμμα καταδεικνύει τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα υγείας των επικονιαστών – μελισσών. Παράγοντες όπως το επίπεδο διατροφής, η διαθεσιμότητα της διατροφής, τα φυτοφάρμακα, οι κλιματικές και καιρικές συνθήκες αποδεικνύονται πολύ σημαντικοί:
epilobee-θνησιμότητα-των-μελισσών-1
Η έρευνα EPILOBEE καθόρισε τα αποδεκτά όρια θνησιμότητας των αποικιών των μελισσών στο 10% – έτσι οι χώρες που βρίσκονταν πάνω από αυτό το όριο ή σημαντικά πάνω από το όριο του 10% αποτελούν κρίσιμες περιπτώσεις που θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω:
Συγκεκριμένα, οι χειμερινοί δείκτες θνησιμότητας των αποικιών των μελισσών κυμαίνονται από 3,5% σε 33,6%. Στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ιταλία, τη Λιθουανία τη Σλοβακία και την Ισπανία οι απώλειες σε αποικίες μελισσών κατά τη χειμερινή περίοδο βρίσκονταν κάτω από το 10%. Στη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λετονία την Πολωνία και την Πορτογαλία οι δείκτες θνησιμότητας των αποικιών των μελισσών κυμαίνονταν από 10% έως 15% κατά την περίοδο του χειμώνα. Στο Βέλγιο, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φινλανδία τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο οι δείκτες θνησιμότητας των μελισσών κατά την χειμερινή περίοδο ήταν πάνω από  20%.
Το παρακάτω διάγραμμα απεικονίζει τα ποσοστά θνησιμότητας των μελισσών ανά χώρα σύμφωνα με την Έρευνα Epilobee που πραγματοποιήθηκε σε 17 χώρες της Ε.Ε. την χειμερινή περίοδο 2012-2013. Διακρίνουμε ότι υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφοροποίηση μεταξύ των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου και Βορρά με τις βόρειες χώρες να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα:
epilobee-θνησιμότητα-των-μελισσών-2Ακόμη ένα διάγραμμα – χάρτης, απεικονίζει τον δείκτη θνησιμότητας των αποικιών των μελισσών κατά τη διάρκεια της περιόδου άνοιξη – καλοκαίρι του 2013 στις 17 χώρες της Ε.Ε που συμμετείχαν στην μελέτη εμφανίζοντας σαφέστατα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων αποικιών μελισσών:
epilobee-θνησιμότητα-των-μελισσών-3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου