ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Ανησυχία στην Ευρώπη από το κλίμα ακραίας πόλωσης στην Ελλάδα

Σήμερα στο Σύνταγμα η κεντρική συγκέντρωση της Ν.Δ.

23/05/2014
Ανησυχία εντός και εκτός συνόρων προκαλεί το κλίμα ακραίας πόλωσης μέσα στο οποίο διεξάγονται οι ευρωεκλογές – εξαιρετικά ακραίο ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα, αφού στην Ελλάδα παραδοσιακά οι ευρωπαϊκές εκλογές μετατρέπονται σε πεδίο σύγκρουσης εσωτερικής κατανάλωσης.

Το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αναγάγει την αναμέτρηση της Κυριακής σε πρόκριμα για έναρξη πολιτικών εξελίξεων, προκαλεί και συσπειρώνει το κυβερνητικό στρατόπεδο που αντεπιτίθεται.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, που αγγίζει τα όρια της νοσηρότητας, απαρατήρητες περνούν οι καλές ειδήσεις, όπως το χθεσινό δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ, σύμφωνα με το οποίο ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να αναβαθμίσει την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ελλάδας σε "B" από "B-" με σταθερό outlook.
Όπως υποστηρίζει το Bloomberg, το προσχέδιο της έκθεσης, την οποία επικαλείται και υποστηρίζει ότι έχει περιέλθει στα χέρια της σύνταξής του και η οποία δημοσιοποιείται σήμερα, εκτός από την αναβάθμιση της αξιολόγησης σε Β, η προοπτική της Ελλάδας διατηρείται θετική.
Ο διεθνής οίκος επικαλείται για την αναβάθμιση το πρωτογενές πλεόνασμα, την βελτίωση της πορείας επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, την υποχώρηση του βραχυπρόθεσμου ρίσκου ρευστότητας της χώρας, την επιστροφή στις αγορές και το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Επίσης, ο οίκος Fitch εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με 0,5% φέτος και 2,5% το 2015.
Την ίδια ώρα, η εκλογική αναμέτρηση διεξάγεται και υπό το βάρος της σύγχυσης που έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις Σόιμπλε, σχετικά με το «Σχέδιο Ζ» για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, που αποκαλύφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς.
Περισσότερη σύγχυση, όμως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός των Οικονομικών δήλωσε πως Έλληνας πολιτικός του είχε δηλώσει ότι θα ήταν καλύτερα αν η Ελλάδα αποχωρούσε από την Ευρωζώνη – προσθέτοντας ωστόσο ότι ο ίδιος αμφιβάλλει για το αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης του συγκεκριμένου πολιτικού, χωρίς πάντως να αποκαλύψει το όνομά του.
Και ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παρέμβαση Σόιμπλε, που είπε πως για τα προβλήματα των Ελλήνων ευθύνονται οι ελίτ της χώρας και ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο.
Μεγάλη ανησυχία
Η σύγκρουση των μονομάχων στην Ελλάδα προκαλεί, όπως είναι εύλογο, ανησυχία στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times, με ανησυχία παρακολουθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, λίγα 24ωρα πριν την προσέλευση των πολιτών στις κάλπες για την ευρωβουλή.
Σε άρθρο, που υπογράφει ο Jim Yardley, σημειώνεται ότι «στην Ελλάδα, οι εκλογές έχουν γίνει de facto δημοψήφισμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό και ένα τεστ για το αν οι πολίτες ενστερνίζονται την άποψη της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ βρίσκονται πολύ κοντά». 
Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι «αυτή τη φορά δεν υπάρχουν προβλέψεις για καταστροφή, δεν υπάρχει αγωνία στην Ουάσινγκτον, ή στο Βερολίνο, για το ενδεχόμενο, οι εκλογές στην Ελλάδα να ανατρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομική τάξη, όπως ήταν το κλίμα το 2012, όταν η μοίρα του ευρώ έμοιαζε να εξαρτάται από τα καπρίτσια των θυμωμένων Ελλήνων ψηφοφόρων, που όμως τελικά ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.
Ωστόσο, «η δυναμική φαίνεται να έχει αναστραφεί, καθώς οι Έλληνες επιστρέφουν στις κάλπες για τις ευρωεκλογές. Η ψηφοφορία στην Ευρώπη, που διεξάγεται από την Πέμπτη έως την Κυριακή, υποτίθεται ότι αποτελεί ακόμη ένα εξελικτικό βήμα για το ευρύτερο ευρωπαϊκό εγχείρημα, όμως η ψήφος διαμαρτυρίας, όπως αναμένεται, θα προκαλέσει μεγαλύτερες επιπτώσεις στις επί μέρους εθνικές πολιτικές». 
Στο κείμενο αναφέρονται μηνύματα τόσο στελεχών της κυβέρνησης, περί επαρκών εξηγήσεων προς τους ψηφοφόρους για τις συνέπειες των επιλογών τους, καθώς «η πολιτική σταθερότητα πρέπει να διατηρηθεί, αλλιώς οι θυσίες και η ανάπτυξη θα τεθούν σε κίνδυνο», όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «η κυβερνητική οικονομική πολιτική τιμώρησε τους απλούς πολίτες και αντάμειψε τους πλούσιους».
Ο J.Yardley γράφει πως «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναδεικνύει και πάλι τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας είναι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, αλλά αντίθετα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αριστερό, πανευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας. Πραγματικός στόχος του είναι να κερδίσει στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η νίκη του θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση και τη ΝΔ». 
Ωστόσο, ο αρθρογράφος σημειώνει πως «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απρόβλεπτο εξαιτίας της πληθώρας κομμάτων, που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες λαϊκιστικές πολιτικές. Μετά από μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ, το Ποτάμι έχει φτάσει στο ανώτατο όριό του στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο ο κ. Θεοδωράκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης προς τα παραδοσιακά κόμματα» και καταλήγει:
«Περισσότερο απρόβλεπτη είναι η Χρυσή Αυγή, ακροδεξιό κόμμα με αντιμεταναστευτική και νεοφασιστική ιδεολογία», που «επωφελήθηκε από την οργή για την οικονομική κατάρρευση της χώρας» καταλαμβάνοντας, στις δημοσκοπήσεις, την τρίτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων, αναφέρεται στο άρθρο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, από την χθεσινή κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματός του στην Ομόνοια, κάλεσε τον λαό σε προσκλητήριο ενότητας «ανεξάρτητα από το τι ψήφιζε μέχρι χθες» και επέμεινε ότι η αναμέτρηση της Κυριακής θα είναι «ένα ιστορικό δημοψήφισμα».
Νωρίτερα, από τα Ιωάννινα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είναι απειλή για την Ελλάδα. Είναι το ατύχημα που δεν πρέπει να της συμβεί. Αυτό το ατύχημα πρέπει να το εμποδίσουμε όλοι την Κυριακή».
Σήμερα, Παρασκευή, στις 7 μ.μ., ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό από την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα.


ΠΗΓΗ : "    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου