ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Συνταξιοδοτικά - Ασφαλιστικά θέματα στελεχών Σ.Α. & E.Δ


Το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων στρατιωτικών συντάξεων» έχει ήδη δημοσιευτεί και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το πέρας και της δεύτερης Κυριακής των εκλογών. 

Ερώτημα:
1).«Ριζικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς των στρατιωτικών φέρνει η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, του Σ.Ν. για την τροποποίηση του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων. 
Παρέχεται η δυνατότητα στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού να αναγνωρίσει (5) πλασματικά χρόνια για να συμπληρώσει τα απαιτούμενα για συνταξιοδότηση έτη υπηρεσίας (40 έτη, εκ των οποίων 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας). 
Επανακαθορίζονται οι μονάδες και υπηρεσίες των Ε.Δ., στις οποίες ο χρόνος υπηρεσίας υπολογίζεται στο διπλάσιο και με τον τρόπο αυτό αναμορφώνεται το ισχύον καθεστώς, που βασιζόταν μόνο σε γεωγραφικά κριτήρια».
Τι σημαίνουν πρακτικά τα παραπάνω; 
Απάντηση: Το σχέδιο νόμου «Ρύθμιση θεμάτων στρατιωτικών συντάξεων» προβλέπει στο άρθρο 1 τα εξής:.....>>
«1. Οι διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 40 του π.δ. 169/ 2007 (ΦΕΚ Α' 210) αντικαθίστανται ως εξής: "5. 
α. Λογίζεται αυξημένος στο διπλάσιο και ως τέτοιος πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ο χρόνος υπηρεσίας που διανύθηκε ή διανύεται από τα στελέχη, άνδρες και γυναίκες, σε όλες τις οργανικές μονάδες και υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος. 
β. Ο κατά τα ανωτέρω διπλασιασμός του χρόνου υπηρεσίας δεν μπορεί να υπερβεί συνολικά τα πέντε (5) έτη. 
γ. Χρόνος ο οποίος έχει υπολογισθεί διπλάσιος, με εφαρμογή άλλων διατάξεων δεν λαμβάνεται υπόψη για την εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου αυτής.
δ. Οι διατάξεις της παραγράφου αυτής δεν έχουν εφαρμογή για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα αποχωρούν από την υπηρεσία με αίτησή τους πριν από τη συμπλήρωση 25ετούς πραγματικής υπηρεσίας. 
Ειδικά για τα πρόσωπα του τρίτου εδαφίου της περ. α της παρ. 1 του άρθρου 26 του κώδικα αυτού, αρκεί η συμπλήρωση των ετών υπηρεσίας που προβλέπονται κατά περίπτωση από τις διατάξεις αυτές για τη συνταξιοδότησή τους». 
2). Οι διατάξεις των παρ. 6 και 7 του άρθρου 40 του π.δ. 169/ 2007 καταργούνται. 
3). Οι διατάξεις της παραγράφου 1 δεν έχουν εφαρμογή για όσα από τα αναφερόμενα σε αυτές πρόσωπα έχουν αποχωρήσει από την ενεργό υπηρεσία πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος». 
Με την ψήφιση του Ν. 3865/2010 προβλέφθηκε και τέθηκε σε ισχύ το νέο συνταξιοδοτικό σύστημα που καθορίζει για τα καταταγέντα από το 1990 και μετά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος ότι η θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος επέρχεται με τη συμπλήρωση 40 ετών υπηρεσίας ή του 60ού έτους της ηλικίας, από τα 25 έτη υπηρεσίας που ίσχυε έως τότε. 
Για τη συμπλήρωση των ετών αυτών, ανέφερε ο νέος νόμος, είναι δυνατός ο υπολογισμός στο διπλάσιο πέντε ετών υπηρεσίας σε συγκεκριμένες μόνο μονάδες και υπηρεσίες. 
Αυτές καθορίστηκαν με νόμο του 1974, όπως τροποποιήθηκε τελευταία φορά το 1981 και προσδιορίζονται κατά κύριο λόγο με κριτήρια πρωτίστως γεωγραφικά και δευτερευόντως επιχειρησιακά. Δηλαδή, έμενε εκτός πολύς κόσμος που η ειδικότητά του, η διάταξη των δυνάμεων ή και τα συμφέροντά του (οικογενειακά, κοινωνικά κ.α.) τον κράταγαν έξω από τις μονάδες του παλιού νόμου. Με τη νέα διάταξη παρέχεται πλέον η δυνατότητα αναγνώρισης πέντε (5) πλασματικών ετών υπηρεσίας στο σύνολο του στρατιωτικού προσωπικού. 
Έτσι, με την παρούσα τροποποίηση αποκαθίσταται μια αδικία αρκετών ετών και η αναγνώριση του πλασματικού χρόνου θα γίνεται όπως σε όλο τον δημόσιο τομέα και θα αντιστοιχεί στις κρατήσεις που καταβάλλονται για τη σύνταξη. Το σχέδιο νόμου έχει ήδη δημοσιευτεί και αναμένεται να ψηφιστεί μετά το πέρας και της δεύτερης Κυριακής των εκλογών. Για περισσότερες πληροφορίες, μετά τη δημοσίευση του νόμου. 
Ερώτημα 2
Τι σημαίνει για τους στρατιωτικούς «το ΟΧΙ που είπε ο Γ. Στουρνάρας στη Φ. Γεννηματά για την άρση της αδικίας του ασφαλιστικού όσων στρατιωτικών εντάχθηκαν στις ΕΔ την περίοδο 1990 - 1992; 
Ο Στουρνάρας είπε ότι «η "διόρθωση" έχει οικονομικό κόστος» (απόσπασμα από εφημερίδα). 
 Απάντηση: Με την εφαρμογή του Ν. 3865/2010 προέκυψε μια δυσμενής και διακριτική μεταχείριση προς τους στρατιωτικούς που κατετάγησαν από 01-07-1990 έως και 31-12-1992, οι οποίοι αντιμετωπίζονταν μέχρι τότε ως παλαιοί ασφαλισμένοι, αλλά αποκόπηκαν από το κύριο σώμα της κατηγορίας αυτής στην οποία συμπεριλαμβάνονται όσοι κατετάγησαν από 01-01-1983 μέχρι 31-12-1992. Έτσι, λοιπόν, υπήρξε άνιση μεταχείριση των εν λόγω καταταγέντων, αποκόπτοντάς τους και διαχωρίζοντάς τους πλήρως από το κύριο σώμα της κατηγορίας των παλαιών ασφαλισμένων, προωθώντας τους μάλιστα βίαια στο νέο ασφαλιστικό καθεστώς και όχι στη μεταβατική περίοδο για το διάστημα μέχρι 31.12.2014 (βλ. ν. 3865/2010, αρ. 20 & 22). Γίνεται αντιληπτή η άνιση μεταχείριση στους στρατιωτικούς που κατετάγησαν στον Ελληνικό Στρατό τα έτη 1990-1992, καθότι έχοντας διαφορά έξι με δώδεκα μήνες στην ημερομηνία κατατάξεως με τους άλλους συναδέλφους τους, θα υπηρετήσουν δέκα έτη (πραγματικής υπηρεσίας) περισσότερα. ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜ.ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ - staratalogia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου