ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Αρωματικά φυτά από τη γλάστρα στο πιάτο σας

ΠΗΓΗ : Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη Eleftheria Bogioglou

Αρωματικά φυτά από τη γλάστρα στο πιάτο σας
Ακόμη και στην πόλη μπορείτε να έχετε τα δικά σας αρωματικά φυτά σε γλάστρες ή ζαρτινιέρες στο μπαλκόνι σας. Η καλλιέργεια αρωματικών φυτών στο σπίτι εκτός από διασκεδαστικό χόμπι σας βοηθά να εξοικονομήσετε χρήματα. Γεμάτα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά τα σπιτικά μυρωδικά κάνουν καλό στην υγεία σας. Καθώς η μισή θρεπτική αξία των φυτών αυτών χάνεται μέσα σε τριάντα λεπτά από τη συγκομιδή, το να μπορείτε να κόβετε την ποσότητα που χρειάζεστε κατευθείαν από τη γλαστρούλα, σας εξασφαλίζει τις ευεργετικές τους ιδιότητες στον μέγιστο βαθμό.

Βασιλικός

Υπάρχουν δεκάδες ποικιλίες βασιλικού με διαφορές στο μέγεθος και στο χρώμα του φυλλώματος. Είναι το πιο κλασικό και δημοφιλές μυρωδικό στην ελληνική κουζίνα. Καλό διουρητικό βότανο, καταπραΰνει από το στομαχόπονο και τον πονοκέφαλο. Ταιριάζει πολύ σε σάλτσες που έχουν ως βάση τη φρέσκια ντομάτα, ενώ αποτελεί το βασικό υλικό στην περίφημη σάλτσα πέστο. Σαν φυτό ο βασιλικός είναι ανθεκτικός, φυτρώνει εύκολα σε εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο και απαιτεί πότισμα κάθε δεύτερη μέρα.

Δεντρολίβανο

δεντρολίβανοΑυτό το όμορφο, αρωματικό βότανο διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος προς τον εγκέφαλο και βελτιώνει τη συγκέντρωση και μνήμη. Δένει εξαιρετικά με το κρέας, κυρίως αρνί και χοιρινό, ενώ μπορεί να αναβαθμίσει γευστικά ακόμη και μια απλή πατάτα, ψητή ή τηγανιτή. Πάρτε ιδέα με μία συνταγή για μπριζολάκια αρνίσια με δεντρολίβανο. Σαν φυτό αγαπάει πολύ τον ήλιο, είναι ανθεκτικό τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες όσο και στο κρύο και δεν έχει ιδιαίτερη ανάγκη από πότισμα.

Θυμάρι

Δυνατό και ευχάριστο είναι το άρωμα του θυμαριού και πολλές οι ευεργετικές του ιδιότητες. Ένα ιδανικό ρόφημα για το βήχα περιλαμβάνει πάντα θυμάρι. Είναι αποχρεμπτικό και πολύτιμο σε προβλήματα του λαιμού. Στη μαγειρική το χρησιμοποιείτε για να αρωματίσετε ψάρια ή για να μαρινάρετε κρεατικά. Δίνει ξεχωριστή νότα στη σαλάτα, τις σούπες ή ακόμη και στο σάντουιτς. Παραμένει σαν φυτό μικρό σε μέγεθος, βγάζει άφθονα μωβ ανθάκια στις κορυφές των κλαδιών του και χρειάζεται άφθονο ήλιο.

Πιπεριές τσίλι

πιπεριές τσίλιΟι καυτερές πιπεριές περιέχουν βιταμίνη Α καιC και βεβαίως καψαϊκίνη. Ρυθμίζουν την πίεση, αυξάνουν την κυκλοφορία και κατεβάζουν τη χοληστερίνη. Τρίβοντας στο δέρμα ανακουφίζουν από ρευματικούς πόνους και αρθρίτιδα. Φυτέψτε έτοιμα σπορόφυτα πιπεριάς κατά τον Απρίλιο και Μάιο. Οι πιπεριές τσίλι χαρίζουν καυτερή γεύση σε φαγητά, σούπες και σάλτσες. Δώστε μια μεξικάνικη νότα στη μαγειρική σας προσθέτοντας τσίλι στον κιμά, το κοτόπουλο, το χοιρινό ή το ριζότο. Ταιριάζει άρτια με τα όσπρια και κυρίως τα φασόλια. Σαν φυτά οι πιπεριές τσίλι αγαπούν τον ήλιο και τη ζέστη, αλλά πρέπει να τις φυτέψετε σε ένα μέρος που δεν το πιάνει ο αέρας. Χρειάζονται τακτικό πότισμα, ώστε τα φύλλα τους να μην γέρνουν προς τα κάτω. Όσο πιο συχνά κόβετε πιπεριές τόσο πιο πολλές θα παράγει το φυτό.

Δυόσμος

Τα φύλλα του δυόσμου είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Ο δυόσμος ανακουφίζει από τη ναυτία και το λόξυγγα, καθώς χαλαρώνει τους μυς του στομάχου, αλλά καταπολεμά και την κακοσμία του στόματος. Δίνει ξεχωριστή γεύση και άρωμα σε φαγητά, γλυκά και ποτά. Φτιάξτε ένα μοχίτο οικονομικότερο από τα άλλα με φρέσκα φύλλα δυόσμου και ταξιδέψτε με την τροπική του γεύση. Ιδανικό μυρωδικό επίσης για κεφτέδες, ντολμαδάκια γιαλαντζί, μυζηθροπιτάκια και σαλάτα ταμπουλέ. Για να μην χάνει το άρωμά του ο δυόσμος είναι καλύτερο να κόβετε τα φύλλα του με το χέρι. Επιζητεί σαν φυτό αρκετή υγρασία και ευδοκιμεί καλύτερα σε σκιερά μέρη. Ο δυόσμος είναι η φυσική λύση για τα απρόσκλητα μυρμήγκια και τις μύγες.

Ρίγανη

φρέσκια ρίγανηΣτην καθημερινότητά της η ελληνίδα νοικοκυρά χρησιμοποιεί τη ρίγανη στην αποξηραμένη της μορφή. Ωστόσο η φρέσκια ρίγανη, που έχει μεγάλη ποικιλία χρήσεων, βιώνει στις μέρες μας τη δική της απόλυτη δόξα. Τουλάχιστον στις κουζίνες των σεφ. Αλλά γιατί όχι και στη δική σας! Γαρνίρετε την επόμενη χωριάτικη σαλάταμε φρέσκια ρίγανη και θα με θυμηθείτε. Είναι ένα από τα φυτά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, διευκολύνει την πέψη και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Η γεύση της έντονη, πικάντικη και ελαφρώς πικρή νοστιμίζει τα περισσότερα φαγητά. Σαν φυτό είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες και δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό. Χρειάζεται πότισμα περίπου δυο φορές την εβδομάδα.

Extra tips

Τα αρωματικά φυτά ομορφαίνουν το μπαλκόνι σας και σκορπάνε θαυμάσιες μυρωδιές. Τα χρησιμοποιείτε ανά πάσα στιγμή στη μαγειρική σας, για να μεγιστοποιήσουν τη γεύση και να μεταμορφώσουν το πιάτο σας. Προσθέστε τα προς το τέλος για να μη χαθεί το άρωμά τους. Αφήστε τα μέσα σε ελαιόλαδο για αρκετές ημέρες και χρησιμοποιήστε μερικές σταγόνες από το αρωματικό λάδι για να ανεβάσετε τη γεύση. Για τα δικά σας αρωματικά λάδια τολμήστε και συνδυασμούς βοτάνων. Δεντρολίβανο, θυμάρι και ρίγανη ή βασιλικός, ξύσμα λεμονιού και τσίλι πιπεριά είναι μερικές ιδέες για τέτοια μείγματα. Εκτός από το ηλιακό φώς τα αρωματικά φυτά έχουν ανάγκη από ελαφρύ χώμα για να στραγγίζει καλά, αλλά πλούσιο σε συστατικά. Προτιμήστε πήλινες γλάστρες και πιατάκια με ρόδες, για να τα μετακινείτε εύκολα όταν φυσάει δυνατός αέρας.
Μην ξεχάσετε να καλλιεργήσετε τη δική σας στέβια, ένα φυτό με γλυκαντική δύναμη μεγαλύτερη από τη ζάχαρη, αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες. Επίσης βάλτε σε μια γλάστρα λεβάντα, καθώς η εντομοαπωθητική της δράση θα σας αφήσει ήσυχους όλο το καλοκαίρι από τα ανεπιθύμητα τσιμπήματα των κουνουπιών. Εσείς με τι θα γεμίσετε τις γλάστρες στο μπαλκόνι σας;

ΠΗΓΗ : "   http://makelife.gr    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου