ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma     " 

Posted: May 5, 2014 at 7:00 pm, Last Updated: May 5, 2014 at 6:37 pm
τι-είναι-γλυκαιμικός-δείκτης Ίσως έχετε ακούσει τον όρο γλυκαιμικός δείκτης, αλλά γνωρίζετε τι είναι πραγματικά; Οι τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά δεν ανεβάζουν το σάκχαρο στο αίμα μας στον ίδιο βαθμό.
Υπάρχουν τρόφιμα που ανεβάζουν το σάκχαρο πολύ, όπως είναι τα γλυκά και άλλα τρόφιμα που το ανεβάζουν λιγότερο όπως είναι τα όσπρια.

Προκειμένου λοιπόν να κατηγοριοποιήσουμε τα τρόφιμα ανάλογα με την αύξηση του σακχάρου που μας προκαλούν, δημιουργήθηκε ο γλυκαιμικός δείκτης. Με απλά λόγια λοιπόν, ο δείκτης αυτός μας δείχνει πόσο πολύ αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μας μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένης ποσότητας τροφίμου.
Αν και δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να υποστηρίζουν την εντατική χρήση του στους διαβητικούς, φαίνεται ότι αποτελεί ένα καλό τρόπο κατανόησης και ελέγχου των τροφίμων που διαλέγει να καταναλώσει ένας τέτοιος ασθενής.
Για καλύτερο έλεγχο του σακχάρου είναι καλό να προτιμάμε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Τέτοια τρόφιμα είναι τα όσπρια, τα άγουρα φρούτα (π.χ. μπανάνες) σε σχέση με τα ώριμα, τα δημητριακά ολικής άλεσης έναντι των απλών, όλα τα όσπρια, το ρύζι μπασμάτι και το ψωμί και οι φρυγανιές ολικής άλεσης έναντι των αντίστοιχων απλών.
ΠΗΓΗ: neadiatrofis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου