ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη, 18 Ιουνίου 2014

Ενίσχυση ανταγωνιστικότητας μέσω μείωσης φόρων

Από Σεπτέμβριο η διαπραγμάτευση για το χρέος

18/06/2014
Την ελπίδα του ότι η κρίση θα τελειώσει σύντομα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην Πορτογαλία.

Ο κ. Σαμαράς που συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιο στο περιθώριο της εκδήλωσης, τόνισε ότι είναι αναγκαία η μείωση φόρων προκειμένου η Ε.Ε. να καταστεί ανταγωνιστική. 
«Οι Δημοκρατίες δεν μπορούν να επιζήσουν περικόπτοντας τους μισθούς συνεχώς και για πάντα» τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει ξεπεράσει την κρίση όπως έγινε με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. 
«Ήταν δύσκολο, ήταν οδυνηρό, αλλά έχει γίνει απίστευτη πρόοδος και σίγουρα θα τα καταφέρουμε. Και μάλιστα, ο πιο αντικειμενικός κριτής κάθε χώρας, οι διεθνείς αγορές, ήδη πιστοποιούν από που ξεκινήσαμε και που βρισκόμαστε σήμερα. Από την αβεβαιότητα και την αστάθεια, στη σταθερότητα και την ανάπτυξη!» πρόσθεσε.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι η νομισματική ένωση της Ευρώπης είχε κατασκευαστικά λάθη τα οποία θα διορθωθούν με τη Δημοσιονομική Ένωση και την Τραπεζική Ένωση. 
Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας επισημαίνοντας ότι «για να το επιτύχουμε αυτό, δεν αρκεί να επαφιόμαστε μόνο στο εργασιακό κόστος. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι πρέπει να κρατήσουμε το εργασιακό κόστος, σε ευθεία αναλογία με την παραγωγικότητα της εργασίας. Αλλά αυτό σημαίνει να επιταχύνουμε συνεχώς την αύξηση της παραγωγικότητας, όχι να συγκρατούμε για πάντα τους μισθούς».
Πρόσθεσε ότι οι δύο βασικές πηγές σταθερής δημοσιονομικής εξισορρόπησης είναι η μακροχρόνια ανάπτυξη και ο σωστός επιμερισμός του κόστους σε όλη την Ευρώπη. Και για να επιτύχουμε σωστό επιμερισμό κόστους, χρειαζόμαστε καλύτερες συνέργειες ανάμεσα στους εθνικούς προϋπολογισμούς από τη μια πλευρά και στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό από την άλλη.
«Πρέπει να επενδύσουμε στο "τρίγωνο": έρευνα – καινοτομία - επιχειρηματικότητα Χρειαζόμαστε και τις τρεις "πλευρές" αυτού του "τριγώνου" να δουλεύουν μαζί» ανέφερε παράλληλα  ο πρωθυπουργός και έδωσε έμφαση στην ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους εξηγώντας: «Για να βελτιώσουμε το ενεργειακό κόστος πρέπει να κάνουμε τρία πράγματα:
Πρώτον, να αναπτύξουμε τα δικά μας, τα ευρωπαϊκά ενεργειακά αποθέματα, κυρίως στο θαλάσσιο χώρο των κρατών-μελών μας, ώστε να εξαρτώμεθα λιγότερο από ξένους προμηθευτές.
Δεύτερον, πρέπει να διαφοροποιήσουμε τους προμηθευτές μας,, πράγμα που σημαίνει, μεταξύ άλλων, να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους μεταφοράς ενεργειακών πόρων. Με άλλα λόγια χρειαζόμαστε ένα αριθμό τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά μήκος όλης της ευρωπαϊκής ακτογραμμής: και στη Μεσόγειο κα στον Ατλαντικό.
Και χρειαζόμαστε επίσης δίκτυα χερσαίων αγωγών φυσικού αερίου μέσα στην Ευρώπη για να μεταφέρουν το φυσικό αέριο από τους παράκτιους τερματικούς σταθμούς σε κάθε σημείο της Ευρωπαϊκής ενδοχώρας. Και χρειαζόμαστε να αναπτύξουμε θαλάσσιους δρόμους για να μεταφέρεται από τις χώρες προέλευσής στα ευρωπαϊκά παράλια...»'
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας: «Χρειαζόμαστε περισσότερη ασφάλεια για τους πολίτες μας, για τους πολίτες της Ευρώπης. Η Ασφάλεια είναι ο κοινός παρανομαστής σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, σε όλους τους μεγάλους στόχους που ορίζουν το κοινό μας μέλλον». 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η μακροχρόνια ανάπτυξη, απαιτεί κεφάλαια και αυξανόμενες επενδύσεις. Αλλά κι αυτό με τη σειρά του, απαιτεί χρηματοοικονομική σταθερότητα κι ένα συνολικά ασφαλές κοινωνικό περιβάλλον.
Από Σεπτέμβριο η διαπραγμάτευση για το χρέος
Από τον Σεπτέμβριο και έπειτα θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικής πηγής έπειτα από την εικοσάλεπτη συνάντηση που είχε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της εκδήλωσης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΕΛΚ.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή που επικαλέστηκε το ΑΜΠΕ ο χρόνος έναρξης της διαπραγμάτευσης και η διάρκεια της είναι μία πολύπλοκη συνάρτηση επιμέρους παραγόντων, ενώ επίκειται και η επίσκεψη της τρόικας στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου