ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Πλήρης απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς

Η ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΣΤΑ ΤΕΛΗ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

02/06/2014
Την πλήρη απορρόφηση της Γενικής Τράπεζας, στην οποία κατέχει το 99,94% του μετοχικού κεφαλαίου, αποφάσισε η Τράπεζα Πειραιώς, κίνηση η οποία αποδίδεται στην αλλαγή των συνθηκών που ισχύουν πλέον όχι μόνο στην ελληνική αλλά και την ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά. Η συγχώνευση αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.
Η Γενική Τράπεζα εξαγοράσθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς το Δεκέμβριο του 2012 και αρχικά είχε προκριθεί η συνέχιση της αυτόνομης λειτουργίας της ως εξειδικευμένης τράπεζας διαχείρισης μεγάλων χαρτοφυλακίων προβληματικών απαιτήσεων με όρους επενδυτικής τραπεζικής και παροχή σχετικών συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Τράπεζα Πειραιώς, η πρόσφατη μεταβολή του περιβάλλοντος λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, με κύριο άξονα τη θέσπιση νέων εποπτικών κανόνων διαχείρισης των τραπεζικών προβληματικών χαρτοφυλακίων, δημιούργησε νέες συνθήκες στον τομέα αυτό ιδίως μετά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου που ενίσχυσαν την κεφαλαιακή βάση των συστημικών τραπεζών.
«Οι τράπεζες πλέον καλούνται να οργανώσουν διακριτές κεντρικές και οργανωτικά αυτόνομες εσωτερικές μονάδες διαχείρισης των καθυστερήσεων στελεχωμένες με εξειδικευμένο προσωπικό. Η αλλαγή αυτή δίνει την ευκαιρία στον Όμιλο Πειραιώς να εκμεταλλευτεί την σοβαρή προετοιμασία που έχει γίνει στο επίπεδο της Γενικής Τράπεζας, η οποία με τη συγχώνευση θα ενισχύσει τη μητρική Τράπεζα Πειραιώς με τεχνογνωσία διαχείρισης, ειδικά συστήματα και υψηλού επιπέδου στελέχωση στον τομέα της διαχείρισης των προβληματικών απαιτήσεων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Με τη σκοπούμενη συγχώνευση, που αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά τη λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων μέχρι τις 31.12.2014, η Τράπεζα Πειραιώς θα αξιοποιήσει την ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση της Γενικής Τράπεζας και θα επωφεληθεί από τη μεταφορά του αναβαλλόμενου φόρου 90 εκ. ευρώ περίπου καθώς και από τις συνέργειες που θα προκύψουν λόγω της ενοποίησης των λειτουργιών των δύο τραπεζών.
Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γενικής Τράπεζας κ. Νίκος Καραμούζης θα αναλάβει καθήκοντα Συμβούλου Διοίκησης και μέλους της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της Τράπεζας Πειραιώς.
Από την πλευρά της, η Γενική Τράπεζα αναφέρει σε ανακοίνωσή της: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Geniki Bank αποφάσισε σήμερα, 30-05-2014, τη συγχώνευση της Τράπεζας με απορρόφησή της από την Τράπεζα Πειραιώς. Ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού ορίσθηκε η 31.12.2013. Η συγχώνευση τελεί υπό την προϋπόθεση λήψεως των αναγκαίων εταιρικών και κανονιστικών εγκρίσεων. Η απόφαση των Εποπτικών Αρχών ( Ελληνικών και Ευρωπαϊκών) να δημιουργηθούν μέσα σε κάθε τράπεζα ειδικές μονάδες διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση (NPL’s) αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα τροποποίησης του αρχικού σχεδιασμού δράσεως της Geniki Bank, ο οποίος προέβλεπε την ανάπτυξη σημαντικής δραστηριότητας και στον τομέα αυτόν».
Συγχρόνως, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα της Geniki Bank, η οποία στο 1ο τρίμηνο του 2014 πέρασε σε κερδοφορία μετά από 10 συνεχείς ζημιογόνες χρήσεις, τα ισχυρά εποπτικά κεφάλαια που διαμόρφωσε (δείκτης Core Tier I 19,4% στο τέλος του 1ου τριμήνου του 2014), η υψηλή ρευστότητα που προσέλκυσε (σχέση δανείων προς καταθέσεις στο 79%) και η δυναμική των ποιοτικών συνεργειών που έχουν ήδη δημιουργηθεί με την Τράπεζα Πειραιώς, οδήγησαν στο να προκριθεί αυτή η επιλογή. Με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας και την ενσωμάτωση του υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού της Geniki Bank, οι πελάτες της θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύνολο των υπηρεσιών του μεγαλύτερου χρηματοοικονομικού Ομίλου της χώρας, αυτού της Τράπεζας Πειραιώς, απολαμβάνοντας τη σιγουριά και την ποιότητα που αυτός προσφέρει».
Τέλος, τονίζεται πως «μέχρι να περατωθεί η νομική διαδικασία της συγχώνευσης στους επόμενους μήνες, οι πελάτες της Geniki Bank θα συνεχίσουν να απολαμβάνουν τις ολοκληρωμένες και ποιοτικές υπηρεσίες, που τους προσφέρει η Τράπεζα».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου