ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ευρωπαϊκό διαβατήριο δεξιοτήτων κατά ανεργίας

ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

23/06/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαινίασε το ευρωπαϊκό διαβατήριο δεξιοτήτων για τον κλάδο της φιλοξενίας, το οποίο αναπτύχθηκε για να διευκολύνει τις επαφές μεταξύ των ατόμων που αναζητούν εργασία και των εργοδοτών στους κλάδους της φιλοξενίας και του τουρισμού στην Ευρώπη.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Επιτροπής σε συνεργασία με τις οργανώσεις εργαζομένων και εργοδοτών στον κλάδο της φιλοξενίας: την HOTREC, την κεντρική ένωση ξενοδοχείων, εστιατορίων, καφέ και παρόμοιων καταστημάτων στην Ευρώπη· και την EFFAT, την ευρωπαϊκή ομοσπονδία συνδικαλιστικών οργανώσεων στους τομείς της διατροφής, της γεωργίας, του τουρισμού και των συναφών κλάδων.
Με το διαβατήριο δεξιοτήτων οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες μπορούν να ξεπεράσουν τα γλωσσικά εμπόδια και να συγκρίνουν τις δεξιότητες των εργαζομένων στον κλάδο της φιλοξενίας, πράγμα που θα διευκολύνει τις προσλήψεις στον κλάδο.
Το διαβατήριο δεξιοτήτων, το οποίο βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πύλη για την επαγγελματική κινητικότητα EURES, είναι διαθέσιμο σε όλες τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ. Το διαβατήριο θα εισαχθεί στο μέλλον και σε άλλους κλάδουςΣτο διαβατήριο δεξιοτήτων οι εργαζόμενοι μπορούν να καταγράφουν όλες τις δεξιότητες και τις ικανότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης και της κατάρτισής τους, καθώς και την επαγγελματική τους πείρα, σε εύκολα προσβάσιμη μορφή. Το διαβατήριο συμπληρώνει το παραδοσιακό βιογραφικό σημείωμα και δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες να ξεπεράσουν τα γλωσσικά εμπόδια και να βρουν τους ειδικευμένους εργαζόμενους που χρειάζονται για να καλύψουν τις κενές θέσεις εργασίας. Επομένως, το διαβατήριο θα διευκολύνει την καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης στην αγορά εργασίας στον κλάδο της φιλοξενίας. 
Καταπολεμώντας την ανεργία
Τον Απρίλιο του 2014, περισσότεροι από 5 εκατομμύρια νέοι κάτω των 25 ετών ήταν άνεργοι στην ΕΕ, και το συνολικό ποσοστό ανεργίας των νέων ήταν 22,5 %. Το γεγονός αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντική την υποστήριξη κλάδων που παρέχουν σταθερά στους νέους ευκαιρίες, όπως οι κλάδοι της φιλοξενίας και του τουρισμού. 
Γιατί ο κλάδος της φιλοξενίας
Το ευρωπαϊκό διαβατήριο δεξιοτήτων για τον κλάδο της φιλοξενίας είναι το πρώτο σε μια σειρά διαβατηρίων που σχεδιάζονται για τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας με υψηλά ποσοστά κινητικότητας. Η Επιτροπή δεσμεύεται να στηρίξει την κινητικότητα στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας με σκοπό τη βελτίωση της απασχόλησης, και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της ώστε το εργαλείο αυτό να αναπτυχθεί και να βοηθήσει και άλλους κλάδους με υψηλή κινητικότητα στην Ευρώπη.
Από μια πανευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο τέλος του 2013 προέκυψε ότι ο κλάδος της φιλοξενίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων και έχει ουσιαστική σημασία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη, καθώς και για την υγεία των άλλων κλάδων. Οι διαπιστώσεις αυτές επιβεβαιώνονται από τις στατιστικές της αγοράς εργασίας, οι οποίες δείχνουν ότι η απασχόληση στον κλάδο της φιλοξενίας αυξήθηκε κατά 2,9 % ετησίως κατά την περίοδο 2000-2010, και δημιουργήθηκαν 2,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Αυτά τα αριθμητικά στοιχεία αντιστοιχούν σε μέση αύξηση 0,7 %.
Διοργανώνεται από 23-27 Ιουνίου 2014, θεματική εβδομάδα για το ευρωπαϊκό διαβατήριο δεξιοτήτων
Για να προωθήσει τη δρομολόγηση του διαβατηρίου δεξιοτήτων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η HOTREC, η EFFAT και η EURES διοργανώνουν, στις 23-27 Ιουνίου 2014, θεματική εβδομάδα για το ευρωπαϊκό διαβατήριο δεξιοτήτων. Αυτή η εκστρατεία προώθησης θα πραγματοποιηθεί σε όλους τους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των εταίρων και θα συμμετάσχουν άτομα που αναζητούν εργασία και εργοδότες στους κλάδους της φιλοξενίας και του τουρισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά λειτουργίας του μέσου. 
Δηλώσεις του κ. László Andor
Ο κ. László Andor, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης, με την ευκαιρία της σχετικής ανακοίνωσης  δήλωσε: «Το ευρωπαϊκό διαβατήριο δεξιοτήτων για τον κλάδο της φιλοξενίας αποτελεί σημαντικό πρακτικό εργαλείο για την προαγωγή της κινητικότητας των ευρωπαίων εργαζομένων, ιδίως των νέων, σε έναν κλάδο που έχει υψηλό δυναμικό ανάπτυξης. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί επίσης καλό παράδειγμα για το αποτέλεσμα του κοινωνικού διαλόγου μεταξύ των οργανώσεων των εργαζομένων και των εργοδοτών, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και αναμένουμε η συνεργασία αυτή να επεκταθεί και σε άλλους τομείς της αγοράς εργασίας.»

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου