ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Ενίσχυση της εμπιστοσύνης, εφικτή η ανάκαμψη

Αλλά και προειδοποιήσεις από την ΤτΕ

13/06/2014
Εντός του έτους θα μπορούσε να μπει η ελληνική οικονομία σε σταδιακή αναπτυξιακή τροχιά έπειτα και από τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία
Αυτό αναφέρει μεταξύ άλλων η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) στην Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2013-2014, η οποία υπεβλήθη χθες στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στο υπουργικό συμβούλιο.

Ωστόσο, τονίζεται ότι η ανάκαμψη προϋποθέτει, πρώτον, την αντιστροφή της αρνητικής πορείας των επενδύσεων και, δεύτερον, την επιτάχυνση της αύξησης των εξαγωγών.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι εξελίξεις των τελευταίων μηνών ενισχύουν την εμπιστοσύνη και βελτιώνουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία.
Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών υπήρξαν εξαιρετικά επιτυχείς, με μεγάλη συμμετοχή ξένων επενδυτών, ενώ επιτυχής ήταν και η έξοδος στις αγορές, με έκδοση πενταετών ομολόγων. Θετική ήταν η ανταπόκριση των αγορών και στην έκδοση εταιρικών ομολόγων. 
Όλα τα παραπάνω συνάδουν με την εκτίμηση ότι η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αποκαθίσταται σταδιακά και ότι οι αγορές προεξοφλούν την έξοδο από την κρίση. Αν διατηρηθεί και ενισχυθεί η δυναμική αυτή, είναι πολύ πιθανή η επάνοδος της οικονομίας στην ανάπτυξη», τονίζει η ΤτΕ. 
Προειδοποιεί, πάντως, πως η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε αβεβαιότητες που συνδέονται αφενός με τις τάσεις που θα επικρατήσουν στις διεθνείς αγορές, οι οποίες τώρα χαρακτηρίζονται από αφθονία ρευστότητας, και αφετέρου με το ενδεχόμενο «μεταρρυθμιστικής κόπωσης» και χαλάρωσης των προσπαθειών στο εσωτερικό.
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, «για να αποτραπούν οι κίνδυνοι, η αναδιάρθρωση της οικονομίας και οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλους τους τομείς. Η οικονομική πολιτική πρέπει τώρα να πείσει ότι δεν εφησυχάζει και δεν οπισθοδρομεί, αλλά είναι έτοιμη να βαδίσει έως το τέλος του δρόμου: τη δημιουργία μιας δυναμικής και εξωστρεφούς οικονομίας». 
Η ΤτΕ θεωρεί σημαντική την αποκλιμάκωση της ύφεσης από τις αρχές του 2013 έως σήμερα και εκτιμά πως, αν συνεχιστεί η έως τώρα τάση μέχρι το τέλος του έτους, το ΑΕΠ το 2014 θα παρουσιάσει αύξηση περί το 0,5%.
Επισημαίνει επίσης ότι η κατανάλωση, που αποτελεί τη σημαντικότερη συνιστώσα του ΑΕΠ, παρουσιάζει ενδείξεις σταθεροποίησης, ενώ αναμένει πως θα είναι θετική και η συμβολή του εξωτερικού ισοζυγίου. 
Πάντως, η ΤτΕ εκτιμά πως εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες και κίνδυνοι που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή και να αντιστρέψουν την πορεία προς την ανάκαμψη. Γι’ αυτό τονίζει πως ενδεδειγμένος κεντρικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής σήμερα είναι να διατηρήσει τη θετική δυναμική που ήδη διαγράφεται και να την ενισχύσει.
Το πλεόνασμα
Την ίδια ώρα, στα 711 εκατ. ευρώ ή στο 0,4% του ΑΕΠ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του 2014, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 970 εκατ. ευρώ ή 0,5% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Τα στοιχεία σηματοδοτούν μια υπέρβαση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ έναντι του υψηλότερου, επικαιροποιημένου, στόχου.
Από τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ προκύπτει πως το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο πεντάμηνο στα 2 δισ. ευρώ ή στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι ελλείμματος 3,8 δισ. ευρώ ή 2,1% του ΑΕΠ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Δηλαδή, προκύπτει υπέρβαση έναντι του καλύτερου, επικαιροποιημένου, στόχου, περίπου κατά 570 εκατ. ευρώ.

ΠΗΓΗ :  "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου