ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Συνάντηση στρατηγικής στο νησί των ιπποτών

Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου

14/07/2014
Για τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Κίνας μίλησε χθες ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στη Ρόδο, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τη βαθιά φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες. 
Στη συνάντηση, που έγινε παρουσία υπουργών της κυβέρνησης, συζητηθήκαν ζητήματα ενέργειας, υποδομών και τουρισμού.

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα γεωστρατηγικά αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, σε μία περιοχή με πολύ υψηλό πολιτικό δείκτη αστάθειας. 
«Πιστεύω βαθιά ότι η στρατηγική εταιρική μας σχέση θα διευρύνεται συνεχώς όσο και η παρουσία της χώρας σας θα διευρύνεται στο διεθνές προσκήνιο» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Κινέζο Πρόεδρο.
Παράλληλα εξέφρασε «βαθιά εκτίμηση πως προς την Κίνα» γιατί, όπως είπε, η ηγεσία της έδειξη φιλία, υπευθυνότητα και υποστήριξη της προσπάθειας της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση. 
«Παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη υπάρχουν όλες οι κατάλληλες υποδομές ανεφοδιασμού, συντηρήσεων και επισκευών για τις μονάδες Ναυτικού της δικής σας χώρας. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία, παραδείγματος χάρη, κοινές περιπολίες των πολεμικών πλοίων. Και ένα άλλο παράδειγμα, στον τομέα της καταπολέμησης της πειρατείας, όπου τα συμφέροντα των δύο λαών μας ταυτίζονται» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Ακόμη, ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον πολιτισμό και τις αξίες των δύο χωρών, τα οποία χαρακτήρισε ακρογωνιαίους λίθους, που, όπως σημείωσε, διαμόρφωσαν τον πολιτισμό της ανθρωπότητας. Τόνισε ότι «τα προβλήματα της σημερινής παγκόσμιας συγκυρίας, ίσως θα είχαν αποφευχθεί εάν επικρατούσαν οι αρχές και οι αξίες των πολιτισμών μας, της Δικαιοσύνης, του Μέτρου, της Αρμονίας και του Αλτρουισμού».
«Η Κίνα αποδίδει μεγάλη σημασία στη σχέση της με την Ελλάδα. Θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες, μαζί με την ελληνική πλευρά να ανοίξουμε τη νέα εποχή για τις διμερείς μας σχέσεις, όσον αφορά τις συνολικές στρατηγικές εταιρικές σχέσεις Κίνας- Ελλάδας» επισήμανε μεταξύ άλλων από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κίνας. 
Νωρίτερα, σε θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με κ. Σι Τζινπίνγκ στο νησί, όπου έχουν τεθεί σε ισχύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας. 
Κοινή βούληση για περαιτέρω προώθηση «των άριστων διμερών σχέσεων»
Κατά τη συνάντηση του κ. Παπούλια με τον Κινέζο ομόλογό του, εκφράστηκη η κοινή βούληση για περαιτέρω προώθηση των άριστων, όπως επισημάνθηκε, διμερών σχέσεων.
Συγκινήθηκα πολύ γιατί πέρασα από τη Ρόδο και εσείς παρά την κούραση ήρθατε από την Αθήνα να με συναντήσετε, είπε ο κ. Σι Τζινπίνγκ στον κ. Κάρολο Παπούλια, προσθέτοντας πως «αυτή είναι μία χειροπιαστή απόδειξη για το άριστο επίπεδο των διμερών μας σχέσεων».
«Όπως ξέρουμε είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί για αυτό θέλουμε πολύ να κάνουμε κοινές προσπάθειες για να αναβαθμίσουμε τις διμερείς μας σχέσεις. Για αυτό σήμερα είχαμε αυτή την ευκαιρία να συναντηθούμε και πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε σημαντική συμφωνία για να προωθήσουμε περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις» συμπλήρωσε.
«Σας ευχαριστώ πού για τα καλά σας λόγια και για την απόφαση να συναντηθούμε και να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών μας και των δύο λαών μας» απάντησε ο κ. Παπούλιας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ελληνικό τουρισμό και στη δυνατότητα συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα:
«Εδώ στη Ρόδο παίρνετε μια εικόνα του ελληνικού τουρισμού. Η Ρόδος είναι η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ενός τομέα που μπορούμε να συνεργαστούμε. Και εγώ προσωπικά του δίνω πολύ σημασία γιατί είναι ένας τομέας ανταλλαγής των ανθρώπων των δύο χωρών μας. Μια ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα ο ένας την ζωή του άλλου και να περάσει όμορφα τις διακοπές του».

ΠΗΓΗ :  "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ      " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου