ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014

Τι αλλάζει με τις ασφάλειες των αυτοκινήτων...



Νέο τοπίο στην ασφάλιση οχημάτων διαμορφώνει η εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο καταργεί την αυτόματη ανανέωση των ασφαλιστήριων συμβολαίων. 
Πλέον, η πληρωμή του ασφαλίστρου καθίσταται απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την έναρξη όσο και για την ανανέωση της υποχρεωτικής ασφαλιστικής κάλυψης για αστική ευθύνη αυτοκινήτων και μηχανών. 
Η νέα διαδικασία ασφάλισης οχημάτων απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος το όχημα σας να μείνει ανασφάλιστο αν o κάτοχος του δεν έχει προνοήσει έγκαιρα για την ανανέωση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου αλλά και την πληρωμή του, γεγονός που -εκτός των άλλων- επιβαρύνεται και με πρόστιμο 500 €. 
Παράλληλα πάντως, και οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν το τελευταίο διάστημα ρίξει στην αγορά ειδικές προσφορές για τα ανασφάλιστα οχήματα, ενώ ταυτόχρονα πολλοί είναι εκείνοι που συγκρίνουν και επιλέγουν online την ασφαλιστική κάλυψη του αυτοκινήτου τους......>>
1). Πότε είναι ασφαλισμένο το όχημα μου; 
 Το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης καταργείται. Αποδεικτικό της ασφάλισης για τους ελέγχους των αστυνομικών οργάνων είναι πλέον το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, το οποίο όλοι οι ασφαλισμένοι οφείλουν να διατηρούν στο όχημά τους. Ανανέωση της ασφάλισης ή σύναψη νέας σύμβασης επιτρέπεται μόνον αφού προηγηθεί η καταβολή του σχετικού ασφαλίστρου. 
2). Τι σημαίνει αυτό για την τσέπη μου; 
Με τα παλαιό σύστημα οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορούσαν να παραδώσουν στον κάτοχο του οχήματος το αυτοκόλλητο σήμα ασφάλισης και να πληρωθούν μετά από 30 ημέρες. Πλέον, ο νόμος δεν επιτρέπει στην ασφαλιστική επιχείρηση να παραδώσει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο εάν δεν έχει προηγουμένως εισπράξει το αντίστοιχο ασφάλιστρο. 
3). Πότε πρέπει να ανανεώσω το συμβόλαιο μου; 
 Η ασφάλιση έχει ορισμένη διάρκεια, ισχύει δηλαδή ακριβώς για το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο (ημερομηνία και ώρα). Αν το συμβόλαιο λήγει στις 12:00 το μεσημέρι, 12 και ένα λεπτό το όχημα είναι ανασφάλιστο. 
4). Και αν η ασφάλιση του αυτοκινήτου μου λήξει σε ημέρα αργίας; 
Δεν υπάρχει καμία εξαίρεση από τον νόμο. Θα πρέπει ο κάτοχος του οχήματος να έχει προνοήσει για την ανανέωση και την πληρωμή του συμβολαίου του κάποια προηγούμενη ημέρα. 
5). Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν έχω προλάβει να παραλάβω το ασφαλιστήριο συμβόλαιο; 
Σε περίπτωση που οι ασφαλισμένοι έχουν καταβάλει το ασφάλιστρο αλλά για διαδικαστικούς λόγους δεν έχουν ακόμη παραλάβει το ασφαλιστήριο συμβόλαιο, ο Νόμος ορίζει ότι για 5 ημέρες η ασφάλιση θα αποδεικνύεται από την απόδειξη καταβολής του ασφαλίστρου η οποία θα πρέπει να διατηρείται στο όχημα μαζί με το έγγραφο της ασφαλιστικής εταιρίας που σχετίζεται με αυτή (π.χ. την ειδοποίηση πληρωμής). 
6). Τι πρόστιμο θα πληρώσω αν έχω ανασφάλιστο όχημα; 
Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες που εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές να κυκλοφορούν με ανασφάλιστο όχημα ανέρχονται σύμφωνα με το νόμο 489/1976, όπως ισχύει τροποποιημένος, σε: 1.000 € για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 € για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα και 250 € για τα δίκυκλα. 
Επιπλέον, στους εν λόγω παραβάτες αφαιρείται το δίπλωμα, η άδεια κυκλοφορίας και οι πινακίδες για 6 μήνες. 
Ειδικά στην περίπτωση ανασφάλιστων οχημάτων που εμπλέκονται σε ατύχημα, οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας αφαιρούνται για 2 χρόνια και επί υποτροπής για 3 χρόνια. Πέραν αυτών, υφίσταται πάντα και ποινική ευθύνη των παραβατώνΠΗΓΗ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου