ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Πλησιάζει η αχρήματη κοινωνία; Επικίνδυνη επέκταση της χρήσης ψηφιακών νομισμάτων

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma     " 

Posted: Αυγούστου 19, 2014 at 11:15 πμ, Last Updated: 
πλησιάζει-η-αχρήματη-κοινωνία
Η αχρήματη κοινωνία φαίνεται ότι πλησιάζει ολοένα και πιο γρήγορα. Η επέκταση της χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων, με απτά παραδείγματα συναλλαγών αγαθών ή/και υπηρεσιών μέσω αυτών, καθιστούν τα εικονικά νομίσματα και μεθόδους πληρωμών μία «βολική εναλλακτική λύση» για τις επιχειρήσεις που τα αποδέχονται.. Ο κίνδυνος είναι, όμως, μεγάλος..

Η δημοφιλέστατη πλατφόρμα ηλεκτρονικών αγοραπωλησιών/δημοπρασιών Ebay έχει προβεί σε συζητήσεις με την εταιρεία ηλεκτρονικών πληρωμών Braintree (σ.σ. pentapostagma.gr – που αποτελεί θυγατρική της), ώστε να αποδέχεται το   ψηφιακό νόμισμα Bitcoin ως μέσο συναλλαγής για τα αγαθά που αγοράζονται.
Για το e-shop Overstock, η αποδοχή του νομίσματος Bitcoin οδήγησε στην αύξηση των παραγγελιών κατά 75$ μέσο όρο. Η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε πωλήσεις αξίας μεγαλύτερης των 2 εκατομμυρίων δολαρίων μέσω της χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων Bitcoins.
Ακόμη πιο χαρακτηριστικό είναι το εξής στοιχείο: οι καθημερινές πωλήσεις μέσω της χρήσης Bitcoin εκτιμώνται στα 15.000 δολάρια. Σε μηνιαία βάση η αξία των πωλήσεων ανέρχεται σε 300.000 δολάρια.
Η εταιρεία Braintree αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών πληρωμών στην πλατφόρμα Ebay: Παρέχει υπηρεσίες για την επεξεργασία των διαδικτυακών πληρωμών για εταιρείες όπως η Uber, η TaskRabbit, η OpenTable, η Rovio και η Airbomb.
To 2013,η Ebay εξαγόρασε   την Braintree για 800 εκατομμύρια δολάρια, δοθείσης της ενσωμάτωσης της σε περισσότερες από 40 χώρες και της «συνεργασίας» της με 130 διαφορετικά συναλλάγματα για την παροχή μίας σχεδόν αυτόματης αποδοχής της πληρωμής.
Η Braintree αναφέρει ότι  “αναλύει συνεχώς τα δεδομένα των πελατών και την αγοραστική συμπεριφορά ώστε να εντοπίσει τις συναλλαγές που συγκεντρώνουν την μεγαλύτερη πιθανότητα να αποτελούν απάτη»
Η Jennifer Hakes, εκπρόσωπος τύπου για την Ebay, δήλωσε σχετικά: “Θεωρούμε ότι το Bitcoin θα επιτελέσει έναν σημαντικό ρόλο στις πληρωμές του μέλλοντος, αλλά δεν έχουμε να ανακοινώσουμε τίποτα (σχετικό)”.
Το 2012, το Bitcoin έλαβε    την ανεπίσημη πιστοποίηση ως πάροχος υπηρεσιών πληρωμών (σ.σ. pentapostagma.gr – payment service provider) από τα Γαλλικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα Aqoba και Credit Mutuel.
Αυτό σημαίνει ότι το Bitcoin μπορεί να ωφεληθεί επίσημα από την πιστοποίηση αυτή δίχως να αποτελεί στην ουσία πάροχος υπηρεσιών πληρωμών. Επιπρόσθετα, το Bitcoin διαθέτει πλέον ΚΑΙ Διεθνή Αριθμό Τραπεζικού Λογαριασμού (IBAN) που επιτρέπει τις συναλλαγές μέσω Paypal και WorldPay καθώς και μέσω έτερων δικτύων πληρωμών μέσω ψηφιακών νομισμάτων. Επίσης μπορεί να εκδίδει χρεωστικές κάρτες, που είναι ενεργοποιημένες ώστε να επεξεργάζονται χρηματικές μεταφορές σε άλλες τράπεζες και να αποδέχονται τη μεταφορά ψηφιακών νομισμάτων.
Τον Νοέμβριο του έτους 2013, ο Ben Bernanke, πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας – Federal Reserve Bank (FRB)- των Η.Π.Α. δήλωσε ότι  τα εικονικά νομίσματα ενδέχεται να «είναι ελπιδοφόρα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, ειδικότερα εάν οι καινοτομίες προάγουν έναν γρηγορότερο, ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο σύστημα πληρωμών”.
Ο Vitalik Buterin, συντάκτης του Περιοδικού Bitcoin σχολίασε σχετικά: “Όσο περισσότερο βλέπουμε τις κυβερνήσεις και τις τράπεζες να εκφράζουν την προθυμία τους να συναλλάσσονται με το Bitcoin, τόσο περισσότερη άνεση θα αισθανθούν αρκετοί οργανισμοί για ένα βήμα προς τα εμπρός».
Βέβαια, η προώθηση της αχρήματης κοινωνίας δεν περιορίζεται στην επέκταση της χρήσης των ψηφιακών νομισμάτων και στις δηλώσεις υποστήριξης μέσω λόμπι συμφερόντων κ.ο.κ. Νομοθετικές παρεμβάσεις αρχίζουν ήδη να πραγματοποιούνται στις Η.Π.Α
Το Νομοσχέδιο AB 129 της Καλιφόρνια “αναμένεται να ακυρώσει έναν πεπαλαιωμένο περιορισμό για την χρήση οποιουδήποτε νομίσματος πέραν των «νόμιμων νομισμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής». Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιδιώκει στην νομιμοποίηση της χρήσης των δημοφιλέστερων ψηφιακών νομισμάτων όπως τα ακόλουθα:
• Bitcoin
• Ripple
• Litecoin
• Peercoin
• Namecoin
• Dogecoin
• Primecoin
Ο βουλευτής της California Roger Dickenson, επεξήγησε το σκεπτικό του νομοσχεδίου: “Η κυριολεκτική σημασία του περιορισμού υποδεικνύει ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί εναλλακτικό συνάλλαγμα παραβιάζει το νόμο. Όμως, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά ψηφιακά νομίσματα, κοινοτικά νομίσματα, και  «πόντους ανταμοιβής» δίχως νομικές κυρώσεις»..
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου