ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Τα τοξικά χημικά σε προϊόντα καθημερινής χρήσης θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των εγκύων γυναικών

ΠΗΓΗ :   "   pentapostagma    " 

Posted: Αυγούστου 19, 2014 at 6:49 πμ, Last Updated: 
τα-τοξικά-χημικά-σε-προιόντα-καθημερινής-χρήσης-θέτουν-σε-σοβαρό-κίνδυνο-την-υγεία-των-εγκύων-γυναικών
Νέες μελέτες καταδεικνύουν για ακόμη μία φορά τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την υγεία από τα τοξικά χημικά που περιέχονται σε προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Πιο συγκεκριμένα, επικρατεί έντονη ανησυχία για την τοξικότητα του triclosan – μιας αντιβακτηριδιακής ουσίας που χρησιμοποιείται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της οδοντόπαστας Colgate Total.

Οι ανησυχίες αυτές έχουν ήδη οδηγήσει στην απόσυρση του συγκεκριμένου προϊόντος σε ορισμένες χώρες. Όμως, χρησιμοποιείται ευρύτατα ακόμη και σήμερα παρότι υπάρχουν έρευνες που υποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη οδοντόκρεμα – καθώς και έτερα αντιβακτηριδιακά και αντιμυκητιακά προϊόντα – μπορούν να θέσουν έναν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας και πιθανών και για την υγεία των αγέννητων μωρών.
Σε δείγμα 181 μελλουσών μητέρων, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη triclosan σε όλα τα δείγματα ούρων όλων των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα. Ίχνη βρέθηκαν επίσης στον ομφάλιο λώρο των εμβρύων σε περισσότερες από τις μισές γυναίκες.
Οι ερευνητές, που αναμένεται να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εργασίας τους στο Διεθνές Συνέδριο της International Society of Exposure Science , δήλωσαν ότι τα ευρήματα τους αναδεικνύουν ανησυχητικές επιπτώσεις: «Έως τώρα υπάρχουν ανεπαρκείς πληροφορίες αναφορικά με τις πιθανές επιπτώσεις της έκθεσης στα συγκεκριμένα χημικά για την υγεία του ανθρώπινου πληθυσμού”, ανέφερε ο  Benny Pycke, ερευνητής του Arizona State University.
Το triclosan χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70 σε νοσοκομεία για την αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων. Στις ημέρες μας, περιέχεται σε μικρότερες ποσότητες, σε μία εκτεταμένη γκάμα καταναλωτικών προϊόντων συμπεριλαμβανομένων των σαπουνιών, της οδοντόπαστας, των απορρυπαντικών ακόμη και των εργαλείων κουζίνας και παιχνιδιών!!
H Jessica Tyrrell, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Exeter, ανέφερε ότι η εκτεταμένη χρήση των προϊόντων που περιέχουν τρικλοζάνη καθιστά ευκολότερη τη δίοδο του εν λόγω χημικού στον οργανισμό μας μέσω του στόματος, ακόμη και μέσω του δέρματος.
Παρόλα αυτά η τρικλοζάνη δεν είναι το μόνο επικίνδυνο τοξικό χημικό που εμπεριέχεται σε προϊόντα καθημερινής χρήσης. Η Laura Geer, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο State University της Νέας Υόρκης, κατέδειξε με τις μελέτες την σύνδεση μεταξύ των υψηλών επιπέδων  βουτυλοπαραβένης  – (σ.σ. pentapostagma.gr – ακόμη ένας αντιμικροβιακός παράγοντας που χρησιμοποιείται στα καλλυντικά) – και του μειωμένου ύψους των νεογέννητων μωρών.
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες της τρικλοζάνης είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές στα νοσοκομεία, όμως η εξισορρόπηση των ωφελειών έναντι των κινδύνων που ελλοχεύουν θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικότερα. Για πολλούς ανθρώπους η έκθεση σε πιθανώς τοξικά χημικά συστατικά σε προϊόντα καθημερινής χρήσης είναι πολύ επικίνδυνη.. Εξάλλου, σύμφωνα με ειδικούς της  FDA , δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να στηρίζει τη θέση ότι το αντιμικροβιακό σαπούνι που περιέχει τρικλοζάνη είναι πιο αποτελεσματικό από το απλό σαπούνι με νερό για την πρόληψη των ασθενειών.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου