ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Τα μυρμήγκια ο νέος σύμμαχος για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής;

ΠΗΓΗ : "    pentapostagma  " 

Posted: August 4, 2014 at 11:30 pm, Last Updated: 
τα-μυρμήγκια-ο-νέος-σύμμαχος-για-την-καταπολέμηση-της-κλιματικής-αλλαγήςΟ Julian Savulescu στην πρόσφατη τοποθέτηση του υπέρ της αξιοποίησης των πρακτικών της γεωμηχανικής για την αντιστροφή και καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε σε μία ασυνήθιστη «παρέμβαση»: αυτή των μυρμηγκιών.

Μπορούν όντως, όμως, τα μυρμήγκια να αποτελέσουν ένα μέσο ώστε να αφαιρεθεί από την ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα;
Αρκετοί επιστήμονες απαντούν θετικά σε αυτό το ερώτημα. Μελετώντας προσεκτικά τα συγκεκριμένα έντομα, οι ερευνητές παρακολούθησαν τον τρόπο με τον οποίο τα μυρμήγκια διασπούν το διοψίδιο (σ.σ. pentapostagma.gr – calcium-magnesium silicate).
Καθώς τα μυρμήγκια διασπούν το συγκεκριμένο ορυκτό, προκαλείται  απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα, φανερώνοντας έναν – πιθανώς – νέο τρόπο για την επίτευξη της διαδικασίας της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα.
Η διαδικασία της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα αφορά στην αποθήκευση του άνθρακα ή του διοξειδίου του άνθρακα με στόχο να προληφθεί η είσοδός τους στην ατμόσφαιρα. Θεωρητικά, η συγκεκριμένη διαδικασία βοηθά στην μείωση των εκπομπών ορυκτών καυσίμων.
Η συγκεκριμένη μελέτη διάρκειας 25 ετών  αποτελεί στην πραγματικότητα την πρώτη μελέτη επιτόπιας ποσοτικής μέτρησης της διάλυσης του ορυκτού του διοψιδίου από τα μυρμήγκια, τους τερμίτες, τις ρίζες των δέντρων και το έδαφος. Στην πραγματικότητα, το πραγματικό «εργοστάσιο διάσπασης» είναι το ταπεινό μυρμήγκι.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μυρμήγκια αποτελούν ένα από τους πλέον ισχυρούς βιολογικούς δράστες αποδόμησης ορυκτών που έχουν παρατηρηθεί έως σήμερα. Η σταδιακή διάλυση του ασβεστίου και του μαγνησίου που φέρουν τα πυριτικά άλατα οδηγεί στην αφαίρεση του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) μέσω της συσσώρευσης ασβεστόλιθου και δολομίτη.
Στην πραγματικότητα, τα μυρμήγκια θα μπορούσαν πιθανώς να ενισχύσουν τους αβιοτικούς δείκτες της διάλυσης ασβεστίου και μαγνησίου κατά δύο τάξεις μεγέθους. Επίσης, μελλοντικές έρευνες που θα οδηγήσουν στην απομόνωση της διαδικασίας ενίσχυσης της διάλυσης μέσω των μυρμηγκιών μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες προόδους.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα μυρμήγκια μπορούν να παρέχουν ισχυρές ενδείξεις για «αποτελεσματικές παρεμβάσεις γεωμηχανικής» που θα οδηγήσουν στην κατακρήμνιση του ανθρακικού ασβεστίου ώστε να δεσμεύεται το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.
Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Geology.


pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου