ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 5 Αυγούστου 2014

Συνάντηση- μήνυμα αισιοδοξίας από Γιούνκερ

«Η Ελλάδα αξίζει να χαίρει εμπιστοσύνης»

05/08/2014
Ενωτικός και ιδιαίτερα φιλικός προς την Ελλάδα καθώς και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, εμφανίστηκε χθες ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος επισκέφτηκε χθες την Αθήνα.

Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την «μεγάλη μάχη» που έδωσε για να καταφέρει να αντιταχθεί σε όσους ήθελαν να απομακρύνουν την Ελλάδα από το ευρώ.
Στις κοινές του δηλώσεις με τον Αντώνη Σαμαρά, τόνισε μάλιστα ότι αισθάνθηκε περήφανος που «αγωνίστηκε σαν λιοντάρι» και «υπερασπίστηκε σθεναρά» την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
Υπογράμμισε ωστόσο ότι χρειάστηκε να δώσει διπλή μάχη, καθώς χρειάστηκε να πείσει τη χώρα και τους  υπουργούς της να ξεκινήσουν προς μία νέα κατεύθυνση και τους εταίρους της ότι η Ελλάδα «αξίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης των υπολοίπων».
Τελικά όμως, πρόσθεσε, η Ελλάδα κατάφερε να επιβάλει τη βούλησή της να αναλάβει δράση.
Ακόμη, ο κ. Γιούνκερ έκανε λόγο για μία «εντυπωσιακή συλλογική προσπάθεια» της Ελλάδας για την έξοδο από την κρίση, την οποία θαυμάζει όλη η Ευρώπη.
Μνημόνευσε μάλιστα και μία φράση του Ζισκάρ Ντ' Εσταίν ότι «ο Πλάτωνας δεν μπορεί να παίζει στη Β’ εθνική».
Σχετικά με τη σύνθεση της Κομισιόν, ο κ. Γιούνκερ, γνωστοποίησε ότι κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό συνομίλησαν για το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα αναλάβει ο νέος επίτροπος της Ελλάδας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, χωρίς ωστόσο να το αποκαλύψει.
Έσπευσε πάντως να σημειώσει ότι τη σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα την αποφασίσει ο ίδιος και όχι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, με τις οποίες -όπως είπε- θα συνεργαστεί σε πνεύμα αδελφότητας.
Τέλος, ο κ. Γιούνκερ επιβεβαίωσε τις άριστες σχέσεις του με τον κ. Σαμαρά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τον αισθάνεται «φίλο και αδελφό».
Επιπλέον, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό γιατί «δεν δίστασε να τον προτείνει ως επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι «η Ελλάδα μετά από μια μακροχρόνια ύφεση έπειτα από μία επώδυνη δοκιμασία, μετά από κοπιαστική προσπάθεια, σήμερα, βγαίνει από την κρίση».
«Η Ελλάδα πιάνει όλους τους στόχους της. Βγαίνει από την ύφεση και μπαίνει σε μια νέα εποχή χωρίς ελλείμματα, με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια», συμπλήρωσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να θέσουμε σε κίνδυνο όσα πετύχαμε με τόσες θυσίες».
Αναφέρθηκε επίσης στις «πολύ σκληρές θυσίες» και στην «ωριμότητα» των Ελλήνων, αλλά και στην «χωρίς προηγούμενο ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που ενσαρκώνεται στον πρόσωπο του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ».
«Αποφύγαμε αυτό ακριβώς που δεν κατάφερε να αποφύγει η Αργεντινή»
Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις στην Αργεντινή, αφήνοντας αιχμές κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όπως είπε, «στην Ελλάδα αποφύγαμε ακριβώς αυτά που δεν κατάφερε να αποφύγει η Αργεντινή υποφέραμε αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί ότι έγινε και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα».
«Προφανώς μόνο ένας ανόητος θα έμενε ασυγκίνητος από το πρόβλημα μιας τέτοιας χώρας. Υποφέραμε, αλλά δεν επιτρέψαμε να συμβεί στη χώρα μας ό,τι εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τη χώρα αυτή», σημείωσε για να προσθέσει: «Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την άτακτη χρεοκοπία, όπως κάποιοι μας εισηγούνταν. Η χώρα έμεινε κάτω από την ευρωπαϊκή ομπρέλα την ώρα που κάποιοι ισχυρίζονταν ότι η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη δεν είναι φετίχ».
Τέλος, και ο κ. Σαμαράς μίλησε με πολύ θερμά λόγια για τον συνομιλητή του, χαρακτηρίζοντάς τον «παλιό φίλο της Ελλάδας» και εξήρε την στήριξή του στη χώρα μας την ώρα που όπως είπε, πύκνωναν οι φωνές για την απομάκρυνσή της από το ευρώ.
«Ο κ. Γιούνκερ ήταν από εκείνους που κράτησαν ακέραια την πίστη τους στις δυνατότητες της Ελλάδας και της Ευρώπης», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι αποτελεί τιμή για την χώρα το γεγονός ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του προέδρου της Κομισιόν.

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου