ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 4 Αυγούστου 2014

ΤΟ SAMSUNG GALAXY S5 ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. ΤΟ IPHONE ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ


iphone 5s vs samsung galaxy s5
Ένα άρθρο του business insider, στο οποίο ο αρθρογράφος έκανε μετάβαση από iPhone 5 σε Galaxy S5 (και αναφέρει αυτό που χρησιμοποίησα ως τίτλο), έγινε η αφορμή για τον σχολιασμό που θα κάνω παρακάτω.

Η ουδετερότητα του αρθρογράφου (Jim Edwards), αλλά και ο ενθουσιασμός του για πράγματα που οι περισσότεροι στον κόσμο του Android τα θεωρούμε δεδομένα εδώ και χρόνια, συνθέτουν ένα ενδιαφέρον case study.
Ο αρθρογράφος αρχικά δηλώνει ότι ήταν “πιστός πελάτης” της Apple (μέχρι τώρα τουλάχιστον), έχει δύο MacBooks και iPhone.
Χαρακτηριστικά, αρχίζει τον σχολιασμό της “διαφοράς” του S5 από το iPhone του αναφέροντας το παρακάτω:
(And) I am blown away. I had no idea what I’ve been missing.
Έχω μείνει έκπληκτος. Δεν είχα ιδέα του τι έχανα τόσο καιρό.
Το μέγεθος της οθόνης μετράει
Το άρθρο συνεχίζει επαινώντας την άνετη οθόνη του S5, το οποίο -προφανώς- κάνει την συσκευή να είναι “έτη φωτός μπροστά από την εμπειρία χρήσης του iPhone, ειδικά για βίντεο και φωτογραφίες” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.
Χρησιμοποιώντας για λίγο ξανά το iPhone, του έκανε εντύπωση πόσο μικρή οθόνη έχει, και ένιωσε σαν να κοιτάει κάποιο παλιό αδιάφορο κινητό από το 2000, ενώ ταυτόχρονα αναρωτήθηκε γιατί το ανεχόταν τόσο καιρό.
When I went back to my old iPhone I was struck by how bizarrely small it is. It was like looking at one of my old flip-phones from the early 2000s. I just couldn’t understand why I had tolerated it for so long.
Βάζω μία μικρή παρένθεση, καθότι μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω ακριβώς το πώς ένιωσε. Θυμάμαι το ~2011, με τον ερχομό του πρώτου 5,3in Note (N7000) ότι κάποιος που το δούλευε για 5 λεπτά μπορούσε να καταλάβει το αυτονόητο: Ότι μία μεγάλη και άνετη οθόνη σε ένα Smartphone βολεύει για .. τα πάντα: Browsing, βίντεο, φωτογραφίες και επεξεργασία τους, εφαρμογές, παιχνίδια, μηνύματα, πληκτρολόγηση και ό,τι άλλο θελήσεις.
Τον “ενθουσιασμό” που οι περισσότεροι νιώσαμε 3 χρόνια πριν, ο αρθρογράφος -καλώς ή κακώς- ένιωσε εν έτει 2014.
Ας κλείσω όμως την παρένθεση και να γυρίσω στο αρχικό άρθρο.
Οι “βασικές απαιτήσεις” (τις πιο προχωρημένες θα τις δούμε αργότερα) του Jim Edwards δεν διαφέρουν πολύ από τον μέσο χρήστη: E-mails, μηνύματα, Facebook, Twitter, Instagram, φωτογραφία, web media και βίντεο.
Έχει ενδιαφέρον να δούμε όμως, πόσο καλύτερη θεωρεί την εμπειρία χρήσης στο S5, κυρίως χάρη στην “άνετη” οθόνη του.
Ας μην τον κατηγορήσουμε για τον ενθουσιασμό του, πρώτη φορά φαίνεται να χρησιμοποιεί συσκευή με σοβαρή οθόνη. Σίγουρα όμως, έχει λίγο πλάκα που εντυπωσιάζεται που στο S5 μπορεί να δει άνετα τις φωτογραφίες που έβγαλε. Θυμηθείτε και εμείς πώς ήμασταν το 2011 ανακαλύπτοντας το Note 1!
The big screen format really makes all of these pop in a way that they just don’t on the iPhone.
…iPhone users do not realize quite how bad even basic web media like YouTube or Vimeo are on an iPhone until you see them on a Galaxy. …And of course I can actually see my pics once I’ve taken them now. Again, the phone as a media device is a sheer pleasure. Instagram and Facebook on iPhone now seem like an insult to me.
Προβλήματα στο iPhone
Οι συσκευές της Apple -καλώς ή κακώς- είναι γεμάτες με μικρο-ιδιοτροπίες που σου κάνουν την ζωή δύσκολη. Ο Jim Edwards αναφέρει π.χ. το γεγονός ότι δεν μπορούσε να δει σωστά embedded videos στον Browser, και έπρεπε αναγκαστικά να τα βλέπει “Full Screen”. Προφανώς στο Galaxy του η κατάσταση δεν είναι έτσι, και μπορεί κανονικά να συνεχίσει να περιηγείται στην σελίδα στην οποία παίζει το βίντεο.
…Second, iPhone handles video in a weird way. Instead of just playing the video on the screen, the background goes black and then the video boots up in full-screen mode. The experience is … OK. On the Galaxy, video just plays. Embedded on site, in YouTube, full-screen, wherever you want it. It’s completely smooth..
Φανταστείτε πόσο ακόμα θα ενθουσιαστεί μόλις ανακαλύψει την ασύρματη φόρτιση, το USB OTG, το NFC, ή ότι τα Downloads/Uploads του δεν θα σταματάνε όταν σβήνει η οθόνη. Πού να ανακαλύψει δηλαδή και ότι στο S5 μπορεί να κάνει Share περιεχόμενο από όποια και σε όποια εφαρμογή θέλει, ή να ορίσει default apps για κάθε ενέργεια.
“Το S5 είναι εργαλείο για δουλειά, το iPhone είναι σαν παιχνίδι για παιδιά”
Η μεγαλύτερη όμως “έκπληψη” για τον κύριο Edwards ήταν το γεγονός ότι μπορούσε να δουλέψει από το S5 του, το οποίο δεν μπορούσε να κάνει με το iPhone του. Χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο S5, έχει βάλει τίτλο:
This is a phone for grownups who need to work.
Αυτό είναι ένα τηλέφωνο για ενήλικες που χρειάζονται να δουλεύουν.
Ενώ ταυτόχρονα, λίγο πιο κάτω, αναφερόμενος στο iPhone, λέει το όχι και τόσο τιμητικό:
It’s like a toy phone for children with iddy-biddy fingers.
Είναι σαν ένα τηλέφωνο-παιχνίδι για παιδιά με μικροσκοπικά δάχτυλα.
Τι τον έκανε όμως να αναφέρει τα παραπάνω και να καταφύγει σε τόσο καυστικό χαρακτηρισμό για το iPhone; Το γεγονός ότι με το S5 μπορεί πια να δουλεύει από το κινητό του.
Το iPhone, εξ αιτίας του προβληματικού “επιλεκτικού” browser του, ΔΕΝ του επέτρεπε να μπει στο CMS του Business Insider, το οποίο σημαίνει ότι δεν μπορούσε να επεξεργαστεί κάποιο άρθρο για την δουλειά του από το κινητό του. Τονίζω, ο κύριος είναι αρθρογράφος σε ένα από τα μεγαλύτερα business sites, και όσο είχε iPhone δεν μπορούσε να κάνει κάποια διόρθωση σε κάποιο άρθρο όσο ήταν στον δρόμο. Συν τοις άλλοις, με το iPhone γενικά δεν έχεις “έξοδο διαφυγής” σε κάτι τέτοια προβλήματα, καθότι ΔΕΝ μπορείς να εγκαταστήσεις διαφορετικούς Internet Browsers: Όλοι αναγκαστικά χρησιμοποιούν τον μηχανισμό (webkit) της Apple, και αυτός είναι ένας λόγος που π.χ. δεν θα βρείτε “Firefox” στο App Store.
Προφανώς, με το Galaxy S5 ο κύριος Edwards απέκτησε την δυνατότητα να μπορεί να μπει στο CMS της σελίδας του, και να μπορεί να ανεβάσει σε αυτήν ό,τι χρειάζεται άμεσα, χωρίς να πρέπει να τρέχει σε laptop, όπως κάνουν ακόμα κάποιοι συνάδελφοί του.
Best of all, I can actually edit stories on Business Insider’s desktop-based CMS editorial system on my phone. iPhone cannot do this. That is a game-changer. Most people at BI use iPhones, and if they need to change anything on the site they have to run back to their laptops to do it. Not me. …Finally, I can get some work done on my phone.
Λοιπές “λεπτομέρειες” που κάνουν το S5 “καλύτερο”
Στο άρθρο αναφέρει πολλά ακόμα χαρακτηριστικά που κάνουν το S5 καλύτερο για τις ανάγκες του: το (πλήρες) Swype πληκτρολόγιο, το ότι το back button είναι πάντα σε μία θέση και δεν το “κυνηγάς” στην οθόνη, τον κέρσορα που μπορείς να μετακινήσεις εύκολα, την κάμερα των 16MP, αλλά και τις καλύτερες εφαρμογές για υπηρεσίες που χρειαζόταν όπως τα Gmail, Hangouts, Calendar κτλ.
Τα αρνητικά του Galaxy S5
Είναι το Galaxy S5 “τέλειο” για τον κύριο Edwards; Προφανώς και όχι, οπότε επισήμανε και “τα αρνητικά του”. Αρχικά αναφέρει ότι “ένιωσε παράξενα” γιατί ήξερε ότι η τελευταία έκδοση του Android είναι το 4.4.4 ενώ το GS5 του έτρεχε 4.4.2. Στην συνέχεια λέει ότι μάλλον χρειάζεσαι κάποιον να σου εξηγήσει τις εκατοντάδες επιλογές στις ρυθμίσεις. Ως αρνητικό αναφέρει επίσης ότι το εργοστασιακό πληκτρολόγιο έκανε πιο “επιθετική” διόρθωση από ότι θα ήθελε (γνωρίζει άραγε ότι μπορεί να το παραμετροποιήσει?).
Επιπλέον, ναι μεν του άρεσε η ενσωμάτωση των υπηρεσιών της Google, αλλά ταυτόχρονα βρήκε το integration τους αρκετά “επιθετικό”. (Η λεπτή γραμμή χρηστικότητας και ιδιωτικότητας, όπως έχω αναφέρει).
Κλείνει λέγοντας ότι στο απότομο scrolling το S5 μπορεί να κάνει κάποια “σπασίματα” (hint, dropped frames) το οποίο δεν είχε συναντήσει στο iPhone (hint 2, το iPhone περιορίζει το πόσο scroll θα σε αφήσει να κάνεις κάθε φορά, για αυτό φαίνεται smooth)
Παρ’ όλα αυτά, αναγνωρίζει την ουσία, καταλήγοντας στο εξής:
Screen-scrolling is a little jerky on the Galaxy for instance — it’s almost instantaneous on iPhone. Apple fans will hate this. But again, it’s cosmetic. What counts is the overall capability of the phone — and Galaxy wins, for me.
Επίλογος και συμπεράσματα
Ο επίλογος του άρθρου, πιστεύω, περιγράφει επακριβώς μία κατάσταση που ισχύει, και πώς ένας άνθρωπος με κρίση κατάλαβε το αυτονόητο. Θα παραθέσω το παρακάτω απόσπασμα:
Όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που αγαπάμε την Apple, υπέθετα ότι η Apple αυτόματα δίνει στους κατόχους iPhone ότι δυνατόν καλύτερο μπορεί. Και το υπέθετα γιατί το σώμα του τηλεφώνου ήταν από μέταλλο, οπότε θα πρέπει να είναι “καλύτερο” από ένα πλαστικό. Αποδεικνύεται ότι αυτό δεν ισχύει.
Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει εκατοντάδες φορές αντίστοιχες “υποθέσεις” με αυτήν που έκανε ο κύριος Edwards, π.χ. “είναι iPhone, άρα είναι καλύτερο”, το οποίο όμως -προφανώς- δεν ισχύει, και κάποιος αντικειμενικός κριτής είναι ικανός να το αντιληφθεί.
Θεώρησα ενδιαφέρουσα την περίπτωση του Jim Edwards (γι’ αυτό ανέλυσα το άρθρο του) κυρίως γιατί δεν ανήκει σε κανένα “στρατόπεδο” (a.k.a. δεν γράφει ούτε στο theiverge ούτε στο droidnow) ενώ ταυτόχρονα έχει πλήθος Apple συσκευών. Επίσης προφανώς δεν τον ενδιαφέρει στο ελάχιστο η “κόντρα” ρομποτάκι εναντίον μήλου, θέλοντας απλά ένα Smartphone να τον βολεύει στις δουλειές που το χρειάζεται. Ταυτόχρονα, περισσότερο ενδιαφέρον στο άρθρο του προσθέτει η επαγγελματική του ιδιότητα, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ενθουσιάζεται για πράγματα που οι περισσότεροι που γνωρίζουμε τον κόσμο του Android θεωρούμε δεδομένα εδώ και χρόνια.
Πολλοί χρήστες θεωρούν ότι κάπως μαγικά τα iPhones προσφέρουν κάποια “εμπειρία χρήσης” γιατί “είναι Apple” το οποίο (λυπάμαι που χρειάζεται και να το αναφέρω, αλλά) δεν ισχύει.
Το Marketing (δυστυχώς) έχει πείσει πολλούς ότι η “ιδανική διάσταση οθόνης σε Smartphone είναι οι 4in γιατί ο αντίχειρας φτάνει από εδώ ως εδώ”, ή ότι “μόνο μέχρι 300ppi διακρίνουμε”, ή ότι “μόνο μέχρι 8MP χρειάζονται σε κινητά”, ή ότι δεν χρειάζεσαι multitasking (μέχρι που αργότερα άλλαξαν γνώμη και σου διαφήμισαν ότι χρειάζεσαι), ή ότι δεν χρειάζεσαι widgets (μέχρι που αργότερα σου ξαναδιαφήμισαν ότι χρειάζεσαι), ή ότι δεν χρειάζεσαι εξωτερικά Input Methods (μέχρι που αργότερα, μάντεψε, σου διαφήμισαν ότι τελικά τα χρειάζεσαι). Και η λίστα -προφανώς- συνεχίζεται: notification center, quick toggles, share intent κτλ.
Το νόημα που θέλω να καταλήξω είναι να μην ανέχεσαι διαφημίσεις και marketing να επηρεάζουν την κρίση σου. Το ότι κάτι είναι Apple, Samsung, ή LG δεν το κάνει αυτόματα καλό ή αξιόλογο. Σου είπαν για τις 4in ότι “αυτό είναι που βολεύει” και μετά σε λίγους μήνες θα σου πουν ότι τελικά οι 4,7 και 5,5in είναι που “βολεύουν”.
Τονίζω λοιπόν και πάλι:
Είναι σημαντικό να σταματήσεις να εμπιστεύεσαι ότι σου πουλάνε “το καλύτερο” επειδή “είναι Apple/Samsung/LG/Sony”, να αποκτήσεις κριτική και σκέψη, και να δεις αν όντως είναι “το καλύτερο” για τις ανάγκες σου. Μπορεί να είναι το S5, μπορεί να είναι το G3, μπορεί να είναι και το iPhone 5S! Αλλά η επιλογή σου να βασίζεται στις ανάγκες σου.
Αν σας άρεσε το θέμα προωθήστε το στους φίλους σας για να τους ενημερώσετε

ΠΗΓΗ : "    http://www.votegreece.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου