ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Το νέο ΕΣΠΑ ανοίγει την πόρτα των προγραμμάτων

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

26/09/2014
Γράφει η Μαρίνα Κουρμπέλα
Νέες δυνατότητες στον τομέα της απασχόλησης δίνει το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο περιλαμβάνει προγράμματα μιας νέας γενιάς παρεμβάσεων στην Ελλάδα.
 
Α) Απασχόληση
Δύο νέα προγράμματα απασχόλησης 21.620 ανέργων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα ανοίγει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας τα οποία θα υλοποιηθούν από τον ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ, που θα εφαρμοστεί την επταετία 2014-2020.
Δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση 
Παρουσιάζουμε τις επόμενες ημέρες δύο ακόμη προγράμματα απασχόλησης και επανακατάρτισης που θα δώσουν ευκαιρίες εισόδου στην εργασία σε 21.620 ανέργους, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης 
Πρόκειται για προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ και εθνικής χρηματοδότησης που ανήκουν σε μια νέα γενιά παρεμβάσεων με διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με το παρελθόν,ενώ διασφαλίστηκε η συμμετοχή ανέργων από περιφέρειες που αποκλείονταν σε προηγούμενα προγράμματα, όπως η Στερεά Ελλάδα και το Νότιο Αιγαίο.
Μετά από απόφασή μου την προηγούμενη εβδομάδα, επισήμανε ο κ.Υπουργός, αξιοποιείται και εξελίσσεται περαιτέρω το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη»,αυτή η ελληνική καινοτομία, οι μεγάλες δυνατότητες της οποίας αποδεικνύονται καθημερινά σε συνεχώς νέα πεδία και εφαρμογές,ώστε πλέον να παρακολουθείται ηλεκτρονικά η πορεία κάθε ανέργου από τη στιγμή που θα μπει σε ένα πρόγραμμα μέχρι και να βρεθεί σταθερήθέση εργασίας.
Παράλληλα, με την ίδια απόφαση προχωρά με γοργούς ρυθμούς -  πάλι μέσω του συστήματος «Εργάνη» -η δημιουργία μόνιμου μηχανισμού διάγνωσης των αναγκών της αγοράς εργασίας, ώστε τα προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης να αναταποκρίνονται στη ζήτηση και τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων και της οικονομίας, εξασφαλίζο τας έτσι τη διατηρησιμότητα των νέων θέσεων εργασίας
Εξάλλου, αυτή τη φορά στόχος είναι όχι μόνο ημέγιστη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, αλλά να πιάσει τόπο και το τελευταίο ευρώ του νέου ΕΣΠΑ για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων».
Τα κυριότερα στοιχεία των νέων προγραμμάτων έχουν ως εξής:
Το πρώτο πρόγραμμα  συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ,αφορά 16.620 άνεργους ηλικίας από 29 έως 64 ετών, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων με στόχο την ενίσχυσή τουςμέσω συνδυασμένων δράσεων κατάρτισης, πρακτικής άσκησης, πιστοποίησης και απασχόλησης Στο πλαίσιο του προγράμματος θα υλοποιηθεί μία ολοκληρωμένη δέσμη παρεμβάσεων η οποία θα περιλαμβάνει:
· Πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 100 ωρών.
· Πρακτική άσκηση των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας διάρκειας 300  ωρών. Σύνολο ωρών 400.
· Δράσεις Συμβουλευτικής Υποστήριξης
· Πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος.
· Εγγυημένη απασχόληση μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, τουλάχιστον για το (25%) των εκπαιδευθέντων για το χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο (2) συνεχών μηνών, με ελάχιστες αποδοχές είκοσι πέντε (25) ημερομίσθια ανά μήνα καθώς και παροχή συστατικής επιστολής σε κάθε εργαζόμενο.
Το δεύτερο πρόγραμμα συνολικού προϋπολο γισμού 27 εκατ ευρώ,αφορά στην επιχορήγηση  επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 ανέργων ηλικίας 25-66 ετώνκαιέχει σκοπό τη δημιουργία νέων θέσεων εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα.
Δικαιούχοι είναι όλες οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και γενικά οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Στο πρόγραμμα εντάσσονται οι επιχειρήσεις που δεν έχουν προβεί, κατά τη διάρκεια του τριμήνου πριν την ημερομηνία της αίτησης (ημερολογιακά) για υπαγωγή στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού.
Ωφελούμενοι είναι οι άνεργοι, οι οποίοι :
·Διαθέτουν δελτίο ανεργίας σε ισχύ κατά την υπόδειξή τους από το αρμόδιο ΚΠΑ2 και μέχρι την πρόσληψή τους.
·Έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο
εξατομικευμένης προσέγγισης και έχουν συμφωνήσει σε ατομικό σχέδιο δράσης.
·Είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή και ομογενείς που έχουν δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας.
·Είναι ηλικίας 25 έως 66 ετών, δηλαδή να έχουνσυμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους και να διανύουν το 26ο έτος και το 67ο έτος αντίστοιχα κατά την ημερομηνία υπόδειξής τους από την αρμόδια Υπηρεσία.
Επισημαίνεται ότι οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία (ΚΠΑ2)που είναι εγγεγραμμένοι, στις επιχειρήσεις που έχουν λάβει εγκριτική απόφαση, σύμφωνα με τις ζητούμενες ειδικότητες από τις επιχειρήσεις,καθώς και από τις επιλογές των ανέργων που έχουν καταγραφεί στα Ατομικά Σχέδια Δράσης κατά τη διαδικασία της εξατομικευμένηςπροσέγγισης.
Η επιχορήγηση για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης για τους ωφελούμενους ανέργους (μισθωτοί και ημερομίσθιοι) ανέρχεται στο ποσότων 18 ευρώ την ημέρα και όχι πέραν των 25 ημερών το μήνα (ημέρες ασφάλισης).
Το ποσό επιχορήγησης καλύπτει τμήμα του μισθολογικού κόστους.
Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται στους 12 μήνες. 
Β) Νέο Δίκτυο Υπηρεσιών Απασχόλησης
Άρχισε, επίσημα, η λειτουργία του δικτύου δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, μιας νέας δομής συνεργασίας που θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να συντονίσουν τις πολιτικές και δράσεις τους για την καταπολέμηση της ανεργίας και να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης. Η αναβάθμιση της στήριξης που παρέχουν οι δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης των κρατών μελών στους νέους είναι ι σημαντική για την πρακτική εφαρμογή της δράσης των εγγυήσεων για τη νεολαία, της πιο φιλόδοξης μεταρρύθμισης  σε όλη την ΕΕ, όπως τη χαρακτηρίζει η Επιτροπή, με σκοπό να βοηθήσει όλους τους άνεργους νέους κάτω των 25 ετών να βρουν εργασία.
Το διοικητικό συμβούλιο του δικτύου δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης, το οποίο απαρτίζεται από ανώτερα στελέχη δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης που ορίζονται από κάθε κράτος μέλος και την Επιτροπή, διοικεί και κατευθύνει τις δραστηριότητες του δικτύου.
Η Επιτροπή έχει συγκροτήσει γραμματεία, προκειμένου να συνδράμει και να διευκολύνει το έργο του νέου δικτύου και να εξασφαλίσει την ομαλή του λειτουργία και τη συνάφεια της πολιτικής του.
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του δικτύου συνεδρίασε, σήμερα για πρώτη φορά στις Βρυξέλλες.
Ένα από τα πιο άμεσα καθήκοντα που αντιμετωπίζει το δίκτυο είναι η ανταλλαγή γνώσεων και επιτυχημένων πρακτικών σχετικά με την υλοποίηση των εγγυήσεων για τη νεολαία, επειδή οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης είναι τα εθνικά σημεία επαφής που καθορίστηκαν για αυτή τη σημαντική δράση.
Σύμφωνα με τηνΕπιτροπή,  πολλά κράτη μέλη, η λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης πρέπει να βελτιωθεί ώστε να εξασφαλίζει ότι σε κάθε νέο και νέα παρέχονται κατάλληλες εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τις ευκαιρίες απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, οι οποίες είναι πιο σημαντικές για τη δική τους κατάσταση, και οι οποίες καταλήγουν σε εξατομικευμένη και συγκεκριμένη προσφορά εντός τεσσάρων μηνών.
Γ) Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων Ηλικίας από 13-30 ετών
Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το Ινστιτούτο Νεολαίας, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης, προωθούν στην Ελλάδα την Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων, η οποία αποτελεί εργαλείο ψυχαγωγίας, επικοινωνίας, συνεργασίας και πληροφόρησης των νέων Ευρωπαίων πολιτών.
Η Ευρωπαϊκή Κάρτα Νέων είναι μια εύχρηστη ατομική κάρτα, που απευθύνεται σε όλους τους νέους από 13 - 30 ετών (μαθητές, φοιτητές, νέους εργαζόμενους και νέους άνεργους) και προσφέρει στους κατόχους της, εκπτώσεις, αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε εκδηλώσεις, διαγωνισμούς, αθλητικές δραστηριότητες στην Ελλάδα, καθώς και σε άλλες 37 χώρες στο εξωτερικό.
Στην Ελλάδα τα ενεργά μέλη της ανέρχονται σε 10.000 περίπου.
Η κάρτα κοστίζει 10 ευρώ και έχει ισχύ για ένα χρόνο. Η αίτηση για την απόκτηση της κάρτας γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από το επίσημο site της κάρτας για την Ελλάδα www.europeanyouthcard.gr. Οι νέοι ενημερώνονται για τις παροχές της κάρτας για όλη την Ευρώπη και μέσα από το www.euro26.org. 
Συμμετοχή σε εκαιδευτικά προγράμματα με έκπτωση 50%
Η Ελληνική Εταιρία Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ευαισθητοποιημένη σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, στο πλαίσιο των σχετικών δράσεών της προσφέρει στους νέους που είναι κάτοχοι της Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων 50% έκπτωση στα εκπαιδευτικά της προγράμματα σε όλη την Ελλάδα (υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τους όρους συμμετοχής τους σε αυτά).
  

Blog:marina anastas.kourbela


ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου