ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ο εγκέφαλος μπορεί να «αντισταθεί» στα πρώιμα σημάδια της Νόσου Αλτσχάιμερ

ΠΗΓΗ : "   pentapostagma     " 

Posted: Σεπτεμβρίου 16, 2014 at 10:30 μμ, Last Updated: 
ο-εγκέφαλος-μπορεί-να-αντισταθεί-στα-πρώιμα-σημάδια-της-Νόσου-Αλτσχάιμερ
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος ίσως έχει την ικανότητα να «αντιστέκεται» στις πρώιμες εγκεφαλικές βλάβες που προκαλούνται από τη Νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Neuroscience.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι ορισμένοι άνθρωποι «αξιοποιούν» μία επιπρόσθετη εγκεφαλική «ενέργεια» (σ.σ. pentapostagma.gr – nerve power) ώστε να διατηρήσουν σε φυσιολογικό επίπεδο τις νοητικές τους λειτουργίες.
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορούν να εξηγήσουν γιατί ορισμένοι άνθρωποι με πρώιμα συμπτώματα της πάθησης προχωρούν αναπτύσσοντας σοβαρή νοητική εκφύλιση.
Οι ειδικοί προειδοποιούν, πάντως, ότι απαιτούνται πολλές επιπρόσθετες μελέτες ώστε να κατανοηθεί οι συγκεκριμένες (περίπλοκες) διαδικασίες.
“Υψηλή συγκέντρωση Πρωτεϊνών”
Η μελέτη, με επικεφαλείς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 71 ενηλίκων δίχως ενδείξεις νοητικής εκφύλισης.
Οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου που πραγματοποιήθηκαν έδειξαν ότι 16 από τους ηλικιωμένους ενήλικες του δείγματος της μελέτης εμφάνισαν συγκεντρώσεις βήτα-αμυλοειδούς πρωτεϊνης, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη για την «εκκίνηση» της Νόσου του Αλτσχάιμερ.
Από όλους τους συμμετέχοντες ζητήθηκε να απομνημονεύσουν λεπτομερώς μία σειρά εικόνων, ενώ παράλληλα καταγραφόταν η εγκεφαλική τους δραστηριότητα μέσω λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (σ.σ. pentapostagma.gr – functional MRI).
Εν συνεχεία τους ζητήθηκε να ανακαλέσουν στη μνήμη τους το γενικό περίγραμμα των φωτογραφιών ενώ κατόπιν έπρεπε να θυμηθούν τις αναλυτικές λεπτομέρειες από όλες τις εικόνες που είχαν δει.
Και οι δύο ομάδες συμμετεχόντων στη μελέτη επέδειξαν εξίσου καλά αποτελέσματα, αλλά όσοι διέθεταν αυξημένες συγκεντρώσεις βήτα-αμυλοειδούς πρωτείνης εμφάνισαν αυξημένη εγκεφαλική δραστηριότητα κατά την απομνημόνευση των λεπτομερειών των εικόνων.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτό το γεγονός υποδεικνύει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει την ικανότητα να προσαρμόζεται και να αναπληρώνει το «κενό» που δημιουργεί οποιαδήποτε πρώιμη εγκεφαλική βλάβη που προκαλείται από την υψηλή συγκέντρωση της εν λόγω πρωτείνης.
Η Δρ. Laura Phipps, μέλος του φιλανθρωπικού σωματείου Alzheimer“s Research UK δήλωσε σχετικά ότι: «Αυτή η μελέτη μικρής έκτασης υποδεικνύει ότι οι εγκέφαλοί μας ενδέχεται να διαθέτουν τρόπους αντίστασης στις πρώιμες βλάβες που προξενούν οι πρωτεϊνες που συνδέονται με τη Νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά απαιτούνται πολλές ακόμη μελέτες ώστε να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο θα ερμηνεύσουμε αυτά τα ευρήματα.»


pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου