ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

10 σημεία που ισχυροποιούν τα ευρήματα Seralini για την τοξικότητα και τις καρκινογενέσεις των μεταλλαγμένων

ΠΗΓΗ :  "   pentapostagma    " 

Posted: Οκτωβρίου 11, 2014 at 8:00 πμ, Last Updated: 
ευρήματα-seralini
Θυμάστε την μελέτη Seralini; Η μελέτη του Καθηγητή Gilles-Eric Seralini για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων στην υγεία και τις καρκινογενέσεις ,τάραξε τα νερά, και ενόχλησε..

Λίγο καιρό αφότου δημοσιεύθηκε η καινοτόμος έρευνα για το γενετικώς τροποποιημένο (σ.σ. pentapostagma.gr – GM) καλαμπόκι NK603 και το ζιζανιοκτόνο της Roundup, η επιστημονική κοινότητα εξαπέλυσε δριμύτατη κριτική κατά των ευρημάτων του Seralini, μην αποδεχόμενη τα ευρήματά του.
Αυτό το γεγονός, όμως, δεν ακυρώνει ότι η μελέτη του Seralini πληρούσε όλα τα πρότυπα μίας έντιμης επιστημονικής διερεύνησης, όντας η μοναδική μελέτη του είδους της που εξέτασε τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών στα θηλαστικά.
Τα 10 ακόλουθα στοιχεία επικυρώνουν, ουσιαστικά, τα ευρήματα της μελέτης Seralini και διαψεύδουν κατηγορηματικά όσους ισχυρίζονται ότι τα αποτελέσματα είναι «πλαστά».
1) Η μελέτη του Seralini εξέτασε την τοξικότητα, όχι την πρόκληση καρκίνου.  Μία από τις κυριότερες επικρίσεις κατά της μελέτης του Seralini είναι ότι αποτέλεσε μία κακά σχεδιασμένη μελέτη για τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Όμως, στην πραγματικότητα ήταν μία μελέτη τοξικότητας, που συμπτωματικά παρατήρησε την πρόκληση καρκίνου ως αποτέλεσμα της έκθεσης στα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα. Βάσει των κριτηρίων των μελετών τοξικότητας, η μελέτη Seralini και σχεδιάστηκε αλλά και εκτελέσθηκε ορθά.
2) Καμία άλλη μελέτη δεν εξέτασε τις μακροχρόνιες επιδράσεις της τοξικότητας από τα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα. Ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι τα ευρήματα του Seralini παρεκκλίνουν πολύ από τον «κανόνα» ώστε να είναι ακριβή. Όμως, έως τώρα, δεν έχουν πραγματοποιηθεί άλλες μακροχρόνιες μελέτες τοξικότητας είτε για τα ΓΤ τρόφιμα είτε για το Roundup.
3) Όλοι οι επιστήμονες χρησιμοποιούν αρουραίους Sprague-Dawley(SD). Οι ισχυρισμοί ότι η μελέτη του Seralini χρησιμοποίησε λανθασμένο είδος αρουραίων, γνωστή ως αρουραίος Sprague-Dawley, είναι επίσης αβάσιμη. Σχεδόν, κάθε μελέτη για τις επιπτώσεις των ΓΤΟ που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, συμπεριλαμβανομένων και των ίδιων των μελετών τηςMonsanto (με χρονικό όριο επίδρασης και αξιολόγησης μόλις 90 ημερών!!), χρησιμοποίησαν τους αρουραίους Sprague-Dawley ως πειραματόζωα, καθώς αποτελούν μία καλή «βάση» για την αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο οι άνθρωποι θα αποκριθούν στην έκθεση σε έναν βλαβερό οργανισμό.
4) Οι αρουραίοι Sprague-Dawley και οι άνθρωποι εμφανίζουν σχεδόν την ίδια ευαλοτώτητα για την ανάπτυξη καρκίνου: Όσον αφορά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, οι αρουραίοι Sprague-Dawley είναι σχεδόν το ίδιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη καρκινικών όγκων με τους ανθρώπους. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όλες οι μελέτες τοξικότητας και καρκινογένεσης χρησιμοποιούν τους αρουραίους SD (σ.σ. pentapostagma.gr – Sprague-Dawley) ως πειραματόζωα. Όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, οι αρουραίοι SD συγκεντρώνουν υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου όσο μεγαλώνουν σε ηλικία, καθιστώντας τους ιδιαίτερα κατάλληλους για μακροχρόνιες μελέτες ασφάλειας.
5) Το δείγμα της μελέτης Seralini ήταν κατάλληλο βάσει των προτύπων διεξαγωγής μελετών. Οι επικριτές του Seralini, που αναφέρουν ότι η μελέτη του διέθετε υποτιθέμενα μικρό δείγμα, θα πρέπει να εξετάσουν όλες τις μελέτες τοξικότητας που διενέργησε η Monsanto, καθώς έχουν ακριβώς τα το ίδιο δείγμα. Η μόνη διαφορά είναι ότι η μελέτη του Seralini εξέτασε τη μακροχρόνια επίδραση – και όχι μόνο τα αποτελέσματα σε 90 μόλις ημέρες (μελέτες Monsanto).
6) Εάν η μελέτη του Seralini είναι μη-έγκυρητότε το ίδιο ισχύει καιγια τις μελέτες της Monsanto. Έχουμε να κάνουμε με μία χαρακτηριστική ειρωνεία: η επιστημονική ελίτ που διακηρύσσει άκυρη τη μελέτη του Seralini, θα έπρεπε με τα ίδια κριτήρια να χαρακτηρίσει άκυρες και τις μελέτες ασφάλειας των ΓΤΟ από την Monsanto. Η μελέτη Seralini, και τα κριτήρια διεξαγωγής της ταιριάζουν ή/και υπερβαίνουν τα επιστημονικά κριτήρια των μελετών της Monsanto ή έτερων φορέων.
7) Η μελέτη Seralini ακυρώνει τις μελέτες της Monsanto για «ασφαλή» γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα. Από τη στιγμή που η μελέτη του Seralini, είναι στην πραγματικότητα, απολύτως έγκυρη, τότε τίθεται ένα σοβαρότατο θέμα για το κατεστημένο.. Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο οι αρουραίοι «αντέδρασαν» στην έκθεση στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto και στο Roundup κατά τη διάρκεια δύο ετών παρά τριών μηνών, ο Seralini απέδειξε ότι οι μελέτες βραχυπρόθεσμης ασφάλειας σε έκθεση σε ΓΤ τρόφιμα από την Monsanto είναι εγγενώς εσφαλμένες.
8) Οι αρχές ρύθμισης σφάλλουν: Το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι και το Roundup είναι εξαιρετικά τοξικά για τα θηλαστικά. Οποτεδήποτε μία μελέτη υπεδείκνυε πιθανή τοξικότητα από τα ΓΤ τρόφιμα σε βραχυπρόθεσμη κλίμακα, οι αρχές απέρριπταν τα ευρήματα ως «μη-βιολογικής σημασίας». Όμως, βάσει των ευρημάτων του Seralini, τα αμφιλεγόμενα ευρήματα στις ίδιες τις έρευνες της Monsanto στην πραγματικότητα επιβεβαιώνουν ότι τα ΓΤ τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβες σε ζωτικά όργανα, καρκίνο και πρόωρο θάνατο μακροπρόθεσμα.
9) Οι κυβερνήσεις δεν επιθυμούν – και δεν ζητούν την πραγματοποίηση μελετών μακροχρόνιας ασφάλειας από την έκθεση σε ΓΤΟ. Αυτό βολεύει τις επιδιώξεις των τεράστιων βιομηχανιών βιοτεχνολογίας – οι οποίες δεν ήρθαν ποτέ αντιμέτωπες με ευρήματα όπως αυτά της μελέτης Seralini..
10) O Seralini δεν είναι ο μόνος επιστήμονας που αγωνίζεται για να αποδείξει την τοξικότητα των μεταλλαγμένων. Ενώ πολλοί συνάδελφοί του αρνήθηκαν να στηρίξουν το έργο του – εξαιτίας πολιτικών πιέσεων – ο Seralini υποστηρίζεται από αρκετούς ανεξάρτητους ερευνητές που έχουν καταλήξει σε αντίστοιχα ευρήματα με αυτά της πρωτοποριακής μελέτης.
pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου