ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Καταποντίστηκε η Τουρκία στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΠΗΓΗ : "  http://www.sigmalive.com   " ΚΑΙ "  Δημήτριος Θέμελης

Η φωτογραφία προφίλ του χρήστη Δημήτριος Θέμελης

themelisdim@yahoo.gr   " 

Η Τουρκία υπέστη συντριπτική ήττα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποτυγχάνοντας να εκλεγεί στο Σ.Α.
 
Στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, η Ισπανία έλαβε 132 ψήφους, έναντι 60 της Τουρκίας. Οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες σε δύο επαναληπτικές ψηφοφορίες, καθώς καμία εκ των δύο δεν κατόρθωσε να λάβει την πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
 
Τέσσερις χώρες εξελέγησαν από την πρώτη ψηφοφορία. Η Αγκόλα με 190 ψήφους, η Μαλαισία με 187, η Βενεζουέλα με 181 και η Νέα Ζηλανδία με 145.
 
Η Ισπανία έλαβε στον πρώτο γύρο 121 ψήφους και η Τουρκία 109 ψήφους. Στο δεύτερο γύρο η Ισπανία έλαβε 120 ψήφους και η Τουρκία 79.
 
H θητεία των πέντε νέων μελών ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2015 και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2016. Θα αντικαταστήσουν την Αργεντινή, την Αυστραλία, το Λουξεμβούργο, τη Νότια Κορέα και την Ρουάντα.
 
Στην εκλογή για την πλήρωση της θέσης από την Ομάδα της Λατινικής Αμερικής, υπήρξαν δέκα αποχές. Οι ΗΠΑ που πριν λίγα χρόνια είχαν αντιταχθεί ανοιχτά στην εκλογή της Βενεζουέλας, αυτή τη φορά δεν έκαναν εκστρατεία εναντίον της.
 
Η ήττα της Τουρκίας αποτελεί πλήγμα για τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, που θεωρούσαν σχεδόν βέβαιη την εκλογή της χώρας τους στο Σ.Α. Ο κ. Νταβούτουγλου μάλιστα είχε σηκώσει όλο το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας την τελευταία διετία, μέχρι και την πρόσφατη εκλογή του στην θέση του πρωθυπουργού.
 
Απογοητευμένος από το αποτέλεσμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που ήλθε στη Νέα Υόρκη για τις τελευταίες επαφές, δίνοντας υποσχέσεις σε μικρές χώρες.
 
Με δεδομένη την ευρύτατη – όπως αποδείχθηκε κι από το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας – επιρροή της υποψηφιότητας της Νέας Ζηλανδίας, ήταν φανερό ότι τη δεύτερη έδρα της Δυτικοευρωπαϊκής Ομάδας στο Σ.Α. θα διεκδικούσαν Ισπανία και Τουρκία, δύο χώρες που είχαν συνεργαστεί στενά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Συμμαχία των Πολιτισμών».
 
Η Τουρκία πραγματοποίησε μία ιδιαίτερα εκτεταμένη προεκλογική εκστρατεία, τα τελευταία δύο χρόνια, προσφέροντας σημαντικά ποσά σε βοήθεια σε χώρες της υποσαχάριας Αφρικής, οι οποίες μαζί με τις μουσουλμανικές χώρες αποτέλεσαν την ισχυρή εκλογική της βάση, μαζί με τα μικρά νησιά του Ειρηνικού.
 
Υπάρχουν συνολικά 49 χώρες που ανήκουν στην ομάδα των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών.
 
Από την άλλη η Ισπανία είχε στο πλευρό της τις Λατινοαμερικανικές χώρες και την πλειοψηφία των χωρών – μελών της Ε.Ε., πλην της Σουηδίας και της Φιλανδίας που δήλωσαν ότι θα υποστηρίξουν Τουρκία.
 
Πλήγμα για την Τουρκία ήταν οι απώλειες στο μουσουλμανικό μπλοκ εξ αιτίας της σύγκρουσης με την Αίγυπτο, η οποία εργάστηκε ανοιχτά εναντίον της, ενώ χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα είχαν επίσης ταχθεί αρνητικά. Την ίδια στιγμή αρνητικά επέδρασε κι η διαμάχη της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, οι οποίες αν και δεν εργάστηκαν ανοιχτά κατά της τουρκικής υποψηφιότητας, δεν επιθυμούσαν να αντιμετωπίσουν στην επόμενη δύσκολη διετία μία εσωτερική αντιπολίτευση στο Σ.Α., σε κρίσιμα για τη Μέση Ανατολή θέματα.
 
Παρέμβαση κατά της τουρκικής υποψηφιότητας έκανε ως γνωστόν τη Δευτέρα κι η Κύπρος, με ενημερωτικό σημείωμα που εστάλη προς όλες τις αντιπροσωπείες των χωρών – μελών του ΟΗΕ, στο οποίο επισημαίνονταν το παράδοξο να επιθυμεί να διεκδικεί θέση στο Σ.Α. μία χώρα που κατέχει έδαφος χώρας μέλους και συνεχίζει να παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Γινόταν επίσης αναφορά και στις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, που έδειχναν έλλειψη σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο.
 
Η παρουσία της Τουρκίας στο Σ.Α. είχε εκτιμηθεί ότι θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο, καθώς χρησιμοποιώντας την επιρροή της ως μέλος του Συμβουλίου θα δημιουργούσε προβλήματα στις συζητήσεις του κυπριακού.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/politics/171481#sthash.qTWawlkL.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου