ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΕΩΣ

  • 18

Εκκινώντας από την θεωρητικήν - ιδεοληπτικήν ρίζαν του «κακού», διαπιστώνουμε ότι η έννοια του «απορρίμματος» έχει ταυτιστεί με την έννοιαν του «αχρήστου».
Μέγα σφάλμα, εάν όχι επιτηδευμένη ταύτισις που ακολουθεί το «πνεύμα» της εποχής. Π.χ. ταύτισις της Δημοκρατίας με την ελευθεριότητα, του νομοθετήματος με το Δίκαιον , του νεοναζισμού με την Φιλοπατρίαν κλπ. κλπ.


Μέχρι πριν λίγα έτη δεν υπήρχε τόσο έντονον πρόβλημα απορριμμάτων, όχι μόνον στις μικρές τοπικές κοινωνίες αλλά και στις πόλεις. Τι γινόταν; Επαναχρησιμοποίησις συσκευασιών (φιαλών γάλακτος, ποτών κλπ.), πράγμα το οποίον καταργήθηκε από την παρα-«λογική» των συσκευασιών μίας χρήσεως, η οποία διευρυνόμενη έχει επιδράσει αρνητικώς και καταλυτικώς ακόμη και στις ανθρώπινες σχέσεις, φιλίες κλπ. καθιστώντας τις εφήμερες και κυριολεκτικώς «της μίας χρήσεως». Ας μην ξεχνάμε, ότι επί σειρά εκατομμύριων ετών η ίδια η Φύσις επαναχρησιμοποιεί τα πάντα. Π.χ. το νερό, το οποίο έχουν πιεί δισεκατομμύρια ανθρώπων και λοιπών ζώων και θα συνεχίζουν να πίνουν εάν υπάρξει η ορθή διαχείρισις και πρόβλεψις.

Συνεχίζοντας, διαπιστώνουμε ότι επί σειρά χιλιάδων (εάν όχι εκατομμυρίων ετών πάλι), ο άνθρωπος εντός της όποιας κοινωνικής του δομής (έστω και εν αγνοία του), ακολουθούσε το εξής κατά Φύσιν, τρίπτυχον: 1. Επαναχρησιμοποίησις, 2. Ανακύκλωσις, 3. Βιοαποσύνθεσις 
Π.χ. Μία κανάτα ή ένα αγγείον το χρησιμοποιούσε μέχρι να φθαρεί ή να σπάσει. Επ’ ουδενί δεν το κατασκεύαζε για να το πετάξει την επομένην ημέραν. Τα αποφάγια τα διέθετε στα οικόσιτα ζώα και τα ελάχιστα εναπομείνοντα «σκουπίδια» αποσυντίθονταν στο περιβάλλον χωρίς επιπτώσεις.

Σήμερα το ζήτημα των σκουπιδιών - αποβλήτων έχει αναχθεί σε μέγα πρόβλημα με πλείστες πολιτικάντικες και οικονομίστικες προεκτάσεις.
Άνευ χρείας αναφοράς σε αυτές τις προεκτάσεις, φρονώ ότι προς βελτίωσιν της ποιότητος ζωής όλων μας απαιτείται η εξέτασις, εμπλουτισμός, βελτιστοποίησις και υλοποίησις των εξής προτεινομένων λύσεων:

- Εφαρμογή πλήρους συστήματος επαναχρησιμοποιήσεως των συσκευασιών, (π.χ. πλαστικών, γυάλινων, ξύλινων κλπ.) με ανταποδοτικόν όφελος στον κομιστή. Με απλά λόγια ο καταναλωτής με την αγορά ενός προϊόντος θα αγοράζει και την συσκευασίαν την οποία θα οφείλει να επιστρέψει καθαρή και σε αρίστην κατάστασιν προκειμένου να λάβει πίσω το αντίτιμον. Ακόμη και αν κάποιος την πετάξει, οποιοσδήποτε θα μπορεί να την μεταφράσει εις χρήμα.
- Πλήρες σύστημα ανακυκλώσεως των μη επαναχρησιμοποιούμενων απορριμμάτων. Ο διαχωρισμός θα γίνεται στην πηγήν τους (π.χ. νοικοκυριά, καταστήματα, εργοστάσια κλπ.) κατά είδος (π.χ. μέταλλα, χαρτικά, πλαστικά, ηλεκτρικές συσκευές κλπ.) τα οποία θα παραδίδονται καθαρά σε ειδικούς δημοτικούς συλλεκτήρες, πάλι με καταβολήν ανταποδοτικού οφέλους.
- Ειδικώς για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές δύναται να υλοποιηθεί σύστημα επαναχρησιμοποιήσεως των λειτουργούντων εξαρτημάτων τους ως ανταλλακτικά. (Σημ: είναι σύνηθες το φαινόμενον να πετιούνται ως άχρηστα ψυγεία, κουζίνες, πλυντήρια, λόγω του ότι ένα εξάρτημά τους αστόχησε και δεν συμφέρει η επισκευή!)
- Διάθεσις των οργανικών απορριμμάτων μέσω διαδικασίας λιπασματοποιήσεως (κομποστοποιήσεως) ως βιολογικόν λίπασμα δια την κάλυψιν αναγκών της αγροτικής παραγωγής ή δια καύσιν και παραγωγήν ηλεκτρενεργείας.
Με εφαρμογή των ανωτέρω ο όγκος των «σκουπιδιών» μπορεί να μειωθεί μέχρι εξαλείψεώς των. Ο σαφώς περισσότερος (κατ΄άτομον) χρόνος που απαιτείται για αυτές τις ενέργειες έρχεται να αντισταθμίσει και να υπερκεράσει τις τεράστιες απαιτήσεις σε χρόνον και ενέργειαν για τον εκ των υστέρων διαχωρισμόν ή καθαρισμόν ή την εκ νέου κατασκευήν.

Προφανώς το θέμα δεν εξαντλείται εδώ, ούτε μόνον στα στερεά απορρίμματα διότι υπάρχουν και τα υγρά και και τα αέρια ρυπογόνα απόβλητα τα οποία χρήζουν αντιστοίχων λύσεων.

Ο «άνθρωπος» οφείλει να λειτουργήσει με σεβασμόν απέναντι στην Φύσιν και όχι με γνώμονα την βραχυπρόθεσμην πλήρωσιν της τσέπης του. ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ των «υπευθύνων» περί μη ενεργοποιήσεως επί δραστικών λύσεων μόνον χαμερπείς ιδιοτελείς σκοπιμότητες μπορούν να υποκρύπτουν…


Ενδεικτικόν σχετικόν άρθρον:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_17/12/2010_426058 IP Κατεγράφη

ΠΗΓΗ :    Περισσότερα: http://www.schizas.com/site3/index.php?option=com_ccboard&view=postlist&forum=14&topic=827&Itemid=368&lang=el#ixzz3JX1dBLN4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου