ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΕΚΤ: Αν χρειαστεί θα γίνει χρήση πρόσθετων μη συμβατικών μέσων

Συστάσεις από τον ΟΟΣΑ

07/11/2014
Συτάσεις, ένταση και διαρροές χαρακτήρισαν τη χθεσινή ημέρα, με την οικονομική κρίση και το μέλλον της Ελλάδας στην μετά το μνημόνιο εποχή, να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, κατά την καθεριωμένη συνέντευξη Τύπου, δεσμεύθηκε να λάβει επιπλέον μέτρων, σε περίπτωση που οι συνθήκες το απαιτήσουν, επανέλαβε ο ΕΚΤ κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, την ώρα που υπάρχουν σημαντικές και αυξανόμενες διαφορές στη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μεγάλων ανεπτυγμένων οικονομιών.
Λίγο νωρίτερα, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα κυριότερα επιτόκια της.
Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,20%.
Όπως ανέφερε, ο κ. Ντράγκι, σε συνέχεια των αποφάσεων της 2ας Οκτωβρίου 2014, ξεκίνησε τον περασμένο μήνα η αγορά καλυμμένων ομολογιών στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.
Επίσης, θα αρχίσει σύντομα η αγορά εγγυημένων τίτλων ιδιωτικού τομέα (ABS). Τα προγράμματα θα διαρκέσουν τουλάχιστον δύο χρόνια.
Τα μέτρα θα ενισχύσουν τη λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής, θα υποστηρίξουν τη χρηματοδότηση στην Ευρωζώνη, θα διευκολύνουν την παροχή πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία και δημιουργήσουν θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις σε άλλες αγορές, τόνισε ο κ. Ντράγκι.
Η διευκολυντική νομισματική πολιτική θα στηρίξει, επίσης, τη σταθεροποίηση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με το στόχο της ΕΚΤ για επίτευξη ρυθμών πληθωρισμού κάτω, αλλά πλησίον του 2%.
Σχετικά με την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε ότι οι συνεχείς βελτιώσεις των χρηματοοικονομικών συνθηκών, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας έχουν παράσχει σημαντική στήριξη στο πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη είναι πιθανό να συνεχίσει να επηρεάζεται αρνητικά από την υψηλή ανεργία, τη σημαντική πλεονάζουσα ικανότητα παραγωγής, καθώς και τις απαραίτητες προσαρμογές των ισολογισμών στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.
Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης εξακολουθούν να είναι καθοδικοί. Συγκεκριμένα, η εξασθένηση της δυναμικής της ανάπτυξης, μαζί με τους αυξημένους γεωπολιτικούς κινδύνους, θα μπορούσαν να πλήξουν την εμπιστοσύνη και, ειδικότερα, τις ιδιωτικές επενδύσεις. Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόοδος στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στις χώρες της Ευρωζώνης αποτελεί βασικό κίνδυνο για τις προοπτικές της οικονομίας.
Στο μεταξύ, συστάσεις προς την ΕΚΤ να υιοθετήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, το οποίο θα περιλαμβάνει και τα κρατικά ομόλογα, απηύθυνε ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να διακινδυνεύσει μια παρατεταμένη περίοδο οικονομικής στασιμότητας και αποπληθωρισμού σε όλη την Ευρωζώνη.
Ο διεθνής οργανισμός υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2014 στο 3,3%, από 3,4% το Μάιο, και το 2015 στο 3,7% από 3,9%. Η οικονομία της Ευρωζώνης αναμένεται να αυξηθεί μόλις 1,1% το 2015 και 1,7% το 2016, αλλά μόνο αν οι κυβερνήσεις επιβραδύνουν τις προσπάθειές τους για μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού και η ΕΚΤ παράσχει περαιτέρω κίνητρα. Χωρίς αυτή τη στήριξη, καθώς και τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις σε χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι αναπτυξιακές επιδόσεις της Ευρωζώνης θα είναι πολύ ασθενέστερες, εκτιμά ο ΟΟΣΑ.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό, ενώ η οικονομική ανάκαμψη των ΗΠΑ «φαίνεται ισχυρή», η αντίστοιχη της Ευρωζώνης βρίσκεται «σε κίνδυνο στασιμότητας», ενώ η διαφυγή της οικονομίας της Ιαπωνίας μετά από δύο δεκαετίες αποπληθωρισμού «δεν είναι ακόμη εξασφαλισμένη». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου