ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Σε πλήρη εξέλιξη η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Εκτός μεγάλης ρύθμισης ο ΕΝΦΙΑ

13/11/2014
Η ημερομηνία κατά την οποία θα φτάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας εξακολουθεί να αποτελεί γρίφο, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πάντως, ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωνουν ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι κοντά, ενώ τονίζουν ότι παρά το γενικό κλίμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών έχουν πλήρη εικόνα των όσων ζητούν οι δανειστές.
Ωστόσο, σα «βόμβα» έσκασε η εξαίρεση της καταβολής των άληκτων δόσεων του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Τα κόμματα της συγκυβέρνησης υποχρεώθηκαν να αλλάξουν τη ρύθμιση, ενώ όπως ανακοινώθηκε:
  • δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.
  • η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.
  • οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.
Νέες αποκαλύψεις από το βιβλίο του Γκάιτνερ
Στο μεταξύ, νέα στοιχεία από την περίοδο 2010-2012 που η οικονομική κρίση ήταν έντονη έρχονται στο φως από τον πρώην υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Αν και το βιβλίο του Γκάιτνερ «Stress Test: Reflections on Financial Crises», εκδόθηκε τον προηγούμενο Μάιο, συγκεντρώνοντας τη διεθνή προσοχή λόγω των ιδιαίτερων αναφορών τους σε πρόσωπα και καταστάσεις, ανέκδοτο υλικό που συλλέχθηκε μέσω συνεντεύξεων για τη συγγραφή του, τροφοδοτεί εκ νέου τη δημόσια συζήτηση για το πώς διαχειρίσθηκαν η ΕΚΤ, αλλά και η Γερμανία, ευαίσθητα ζητήματα όπως η ελληνική υπόθεση, αλλά και η κατάρρευση της επενδυτικής εμπιστοσύνης προς το ευρώ τον Ιούνιο 2012.
Ο Τίμοθι Γκάιτνερ στο βιβλίο του περιγράφει μια συνάντηση που είχε στα τέλη Ιουλίου 2012 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σόιμπλε του είπε ότι «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική».
Οι Financial Times δημοσίευσαν υλικό  από συνεντεύξεις που έδωσε ο Γκάιτνερ στους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στη συγγραφή του βιβλίου.
Ενδεικτικά περιγράφοντας τη σύνοδο της G7 στον Καναδά τον Φεβρουάριο του 2010, όπου συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Σόιμπλε και στην οποία η Ελλάδα είχε βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής ο Γκάιτνερ αναφέρει στις συνεντεύξεις του τα εξής:
«Θυμάμαι να φτάνω στο δείπνο και να κοιτάζω το Blackberry μου. Στην Ευρώπη επικρατούσε καταστροφή. Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%. Ήταν μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα;
»Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι βασικά ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: "Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε". Αυτή ήταν η στάση όλων.
»Θυμάμαι τότε ότι τους είπα: "Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό, αν αυτό θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει. Πρέπει να προστατεύσετε όλο τον τόπο". 
»Τους το έκανα πολύ σαφές εκείνη την στιγμή. Άκουγα συνέχεια αυτές τις παλιοκολλημένες κουβέντες για ηθικό κίνδυνο από αυτούς και τους είπα: "Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους πάει καλά, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέρα από την Ελλάδα... Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα".
»Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κωλυσιεργούν επί τρία χρόνια. Ήταν αδιανόητο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι' αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τροφοδότησαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα».

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου