ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Τα 4 τρόφιμα για σωστή πέψη

ΠΗΓΗ : "  pentapostagma,   " 

Posted: Δεκεμβρίου 17, 2014 at 11:39 μμ, Last Updated: 
4-τρόφιμα-που-συνεισφέρουν-τα-μέγιστα-στη-διαδικασία-της-πέψης
Τα ένζυμα αποτελούν εξαιρετικά ευαίσθητα θρεπτικά στοιχεία που είναι υπεύθυνα για τη διενέργεια σχεδόν κάθε μεταβολικής λειτουργίας. Το σώμα μας διαθέτει περίπου 3000 διαφορετικά ένζυμα που εμπλέκονται σε περισσότερες από 7.000 ενζυμικές αντιδράσεις. Με απλά λόγια, δίχως την ύπαρξη των ενζύμων ο οργανισμός μας θα σταματούσε να λειτουργεί..

Δυστυχώς, η μέση διατροφή δεν «διαθέτει» σχεδόν καθόλου ένζυμα.. Τα επεξεργασμένα και μαγειρεμένα τρόφιμα πολύ συχνά καταστρέφουν ολοκληρωτικά το ενζυμικό «περιεχόμενο», αφήνοντας τον οργανισμό μας δίχως αυτά τα ζωτικής σημασίας θρεπτικά στοιχεία.
Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε προβλήματα υγείας, θα πρέπει πολύ πιθανόν να εντάξετε περισσότερα ένζυμα στη διατροφή σας, και τα 5 που ακολουθούν θα καλύψουν τις απαιτήσεις του οργανισμού σας και με το παραπάνω:
Παπάγια (σ.σ. pentapostagma.gr – papaya)
Το φρούτο παπάγια αποτελεί μία πλούσια πηγή πρωτεϊνολυτικών ενζύμων όπως η παπαϊνη, που βοηθούν σε σημαντικότατο βαθμό την πεπτική διαδικασία και λειτουργία. Η παπαϊνη έχει δειχθεί ότι αποτελεί ένα εκ των πλέον αποτελεσματικότερων ενζύμων για την διάσπαση του κρέατος και έτερων πρωτεϊνών, λειτουργώντας μέσω της διάσπασης των πεπτιδικών δεσμών των σύνθετων πρωτεϊνών στα διακριτά τους αμινοξέα ώστε να είναι «έτοιμα» για την ανάπτυξη και «ανάπλαση» του οργανισμού μας.
Καθώς η παπάγια είναι πλούσια σε φυσικά σάκχαρα, μία καλή ιδέα είναι να καταναλώνεται ξεχωριστά (δίχως τη συνοδεία ενός γεύματος που βασίζεται σε ζωϊκές πρωτείνες) και ακόμη προτιμότερα 15-30 λεπτά πριν από ένα κύριο γεύμα.
Η βρομελίνη είναι μία σύνθετη μίξη ουσιών που μπορούν να εξαχθούν από το μίσχο και το ενδοκάρπιο του ανανά. Ανάμεσα στα δεκάδες στοιχεία που περιέχονται σε αυτό το εκχύλισμα, τα καλύτερα και περισσότερο μελετημένα είναι τα ένζυμα που καλούνται πρωτεϊνάσες της κυστεΐνης. Τα συγκεκριμένα ένζυμα δεν περιορίζουν την ευεργετική τους δράση στα οφέλη για το πεπτικό σύστημα – όμως, όπως έχουν αποδείξει οι έρευνες, βοηθούν επίσης σε περιπτώσεις φλεγμονών καθώς και σε ορισμένες περιπτώσεις ανάπτυξης όγκων.
Ο ανανάς, όπως και η παπάγια, είναι πλούσιος σε φυσικά σάκχαρα. Έτσι, καλύτερο θα είναι να καταναλώνεται δίχως συνοδευτικό γεύμα, και προτιμότερα 15-30 λεπτά πριν από οποιοδήποτε κύριο γεύμα.
Γύρη των μελισσών
Η γύρη της μέλισσας θεωρείται συχνά ως μία από τις πληρέστερες τροφές της φύσης. Περιέχει σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός, και είναι γεμάτη με ένα ευρύ φάσμα ευεργετικών ενζύμων, συμπεριλαμβανομένης της αμυλάσης, της καταλάσης, κοζυμάσης, κυτοχρώματος/χρωμάτων, αφυδρογονάσης και φωσφατάσης.
Η γύρη της μέλισσας μπορεί να καταναλωθεί ως έχει ή να προστεθεί σε μικρά snacks με έτερες υπερτροφές ή και να αποτελέσει πρόσθετο σε smoothies. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί σε πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις.
Ζυμωμένα λαχανικά (σ.σ. pentapostagma.gr – Fermented vegetables)
Η διαδικασία της ζύμωσης που χρησιμοποιούταν για την παρασκευή του sauerkraut και του kimchi αναπτύχθηκε αρκετούς αιώνες πριν ως ένας τρόπος συντήρησης των λαχανικών ώστε να μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Τα ζυμωμένα λαχανικά αποτελούν μία εξαιρετική διατροφική πηγή για πολλά θρεπτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και των ΖΩΝΤΑΝΩΝ ενζύμων (υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δεχθεί οποιουδήποτε είδους παστερίωση). Τα συγκεκριμένα ζωντανά ένζυμα συνοδεύονται από ευεργετικά προβιοτικά στοιχεία, δημιουργώντας έναν εξαιρετικό και σπάνιο συνδυασμό για μία αποτελεσματική διαδικασία και λειτουργία πέψης.
Τα ζυμωμένα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν δίχως πρόσθετη τροφή, αν και είναι μία εξαιρετική προσθήκη σε οποιοδήποτε γεύμα.
pentapostagma.gr


Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2014/12/%cf%84%ce%b1-4-%cf%84%cf%81%cf%8c%cf%86%ce%b9%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%83%cf%89%cf%83%cf%84%ce%ae-%cf%80%ce%ad%cf%88%ce%b7.html#ixzz3MN7O4K6K

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου