ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΘΡΙΛΕΡ: Εξαφανίστηκε ο πρώην αρχηγός Αντικατασκοπείας της Βουλγαρίας – Πέρασε στην Ελλάδα και χάθηκε…


Posted: Δεκεμβρίου 18, 2014 at 11:40 μμ, Last Updated: 
Ένα θρίλερ με πολιτικοδιπλωματικές διαστάσεις που παραπέμπουν στην ψυχροπολεμική περίοδο και με οικονομικές διαστάσεις που αφορούν και την Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Βουλγαρία, με αφορμή τη μυστηριώδη εξαφάνιση υψηλόβαθμου αξιωματούχου, πρώην διευθυντή της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας της γειτονικής χώρας.

Ο αγνοούμενος, που έχει διατελέσει και στέλεχος της αντικατασκοπείας επί κομμουνιστικής Βουλγαρίας, ενώ το 2009 είχε διοριστεί για τρεις μήνες ως πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, φέρεται να έχει αφήσει «κανόνι» ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες από τη γειτονική χώρα κάνουν αναφορά σε οφειλή πάνω από 15 εκατ. ευρώ στην ελληνική εταιρεία Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ – πρώην ΔΕΣΜΗΕ), από τη δραστηριότητά του ως στέλεχος βουλγαρικής ενεργειακής εταιρείας που εμπορευόταν ελληνικό ρεύμα.
Ο Πέκτο Σέρτοφ αγνοείται από τις 5 Δεκεμβρίου και το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσε έχει καταγραφεί από κάμερες να περνά στην Ελλάδα από τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα. Παρόλο που δεν αντιμετωπίζει ως σήμερα κάποια κατηγορία είτε στη Βουλγαρία είτε στην Ελλάδα, η εξαφάνισή του προκαλεί «πυρετό» στη γειτονική χώρα, λόγω του βιογραφικού του Σέρτοφ, ενώ οι ερμηνείες που δίνονται για τους λόγους της διαφυγής του είναι πολλές και αντικρουόμενες.
Μία από τις επικρατέστερες, που γράφονται στον βουλγαρικό Τύπο, είναι πως στριμώχτηκε από την πληροφορία ότι ο ΛΑΓΗΕ προτίθετο να προσφύγει εναντίον του στα βουλγαρικά δικαστήρια. Η εκδοχή αυτή, πάντως, αντικρούεται με το επιχείρημα πως σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα διέφευγε προς την Ελλάδα.
Μια διαφορετική εκδοχή, που παραπέμπει σε σενάριο κατασκοπικού θρίλερ, συνδέει την εξαφάνισή του με τις βουλγαρορωσικές σχέσεις και τις εξελίξεις που αφορούν τις ενεργειακές επενδύσεις στην αγορά φυσικού αερίου. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν διατυπώσει δημόσια τη θεωρία πως ο εξαφανισθείς είναι διπλός πράκτορας και ότι διοχέτευε πληροφορίες στη Μόσχα για τις προθέσεις της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφορικά με τον αγωγό South Stream, κάτι που οδήγησε το εγχείρημα σε ναυάγιο.
Σε κάθε περίπτωση, και παρά την προσπάθεια της βουλγαρικής κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα στο επίπεδο ενός «οικογενειακού δράματος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε Βούλγαρος αξιωματούχος, αυτό απασχολεί τη γειτονική χώρα με εκτενή δημοσιεύματα των ΜΜΕ και με συνεχείς δηλώσεις υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών.
Ειδική ομάδα
Ο υπουργός Εσωτερικών Β. Βούτσκοφ επιβεβαίωσε πως έχει συσταθεί ειδική ομάδα για τον χειρισμό της υπόθεσης, η οποία αποφάνθηκε πως με υψηλό βαθμό βεβαιότητας το αυτοκίνητο που συνήθιζε να χρησιμοποιεί ο Σέρτοφ -μάρκας Opel- έχει περάσει σε ελληνικό έδαφος, καθώς έχει καταγραφεί από τρεις διαφορετικές κάμερες. Ωστόσο, εκπρόσωπος της συνοριακής αστυνομίας διευκρίνισε πως έχει καταγραφεί μόνο το αυτοκίνητο και όχι τα άτομα που επέβαιναν σ” αυτό.
Ο Σέρτοφ έφυγε από το σπίτι του στη Σόφια στις 5 Δεκεμβρίου, αφήνοντας πίσω του τα δύο κινητά τηλέφωνα και το διαβατήριό του. Η σύζυγός του δήλωσε την εξαφάνιση και τέσσερις μέρες μετά το όνομά του συμπεριλήφθηκε στη λίστα αγνοούμενων της Interpol.
Πληροφορίες τον φέρουν να έχει καταφύγει είτε στη Θεσσαλονίκη, όπου έχει γνωστούς, είτε στη Χαλκιδική, όπου συνήθιζε να παραθερίζει, είτε ακόμα και στο Αγιον Ορος. Αλλες εκτιμήσεις πιθανολογούν πως έχει διαφύγει διά θαλάσσης από την Ελλάδα προς την Τουρκία.
Ο διορισμός του το 2007 στη θέση του επικεφαλής της νεοσύστατης Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (SANS) είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, λόγω του παρελθόντος του στις μυστικές υπηρεσίες. Με την παύση του το 2009, διορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο γενικός πρόξενος της Βουλγαρίας στη Θεσσαλονίκη, αλλά η απόφαση ανακλήθηκε τρεις μήνες μετά, λόγω της δημοσιοποίησης έκθεσης για το λεγόμενο σκάνδαλο «Γκαλερί». Αυτό αφορούσε παρακολουθήσεις τηλεφώνων εκδοτών και δημοσιογράφων από τη SANS.
πηγή Έθνος


Πηγή: http://www.pentapostagma.gr/2014/12/%ce%b8%cf%81%ce%b9%ce%bb%ce%b5%cf%81-%ce%b5%ce%be%ce%b1%cf%86%ce%b1%ce%bd%ce%af%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%ba%ce%b5-%ce%bf-%cf%80%cf%81%cf%8e%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b7%ce%b3%cf%8c%cf%82-%ce%b1.html#ixzz3MNDm45ho

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου