ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΤΕΛΙΚΑ: ΦΘΗΝΟΤΕΡΟ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΣΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ

22/12/2014
Φθηνότερο κατά 8,1% είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι του 2014 σε σχέση με το 2013 στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, ενώ οι τιμές παρουσιάζουν και φέτος σημαντική διακύμανση, δίνοντας τη δυνατότητα περισσότερων επιλογών.

Όπως προκύπτει από την έρευνα τιμών των προϊόντων που διενήργησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) στα μεγάλα σουπερμάρκετ για την περίοδο των εορτών το κόστος ενός τυπικού καλαθιού προϊόντων το 2014 είναι 72,2 ευρώ, έναντι 78,21 ευρώ που στοίχιζε τα Χριστούγεννα του 2013.
Αθροιστικά την τελευταία 4ετία η μείωση σε σχέση με τα Χριστούγεννα του 2010 είναι της τάξης του 25%, η οποία οφείλεται στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των καταναλωτών για μειωμένες τιμές.
Η μείωση αυτή οφείλεται στο ότι 16 από τις 18 υποκατηγορίες που εξετάστηκαν παρουσίασαν μείωση και επίσης στη σημαντική ποσοστιαία πτώση τιμών που παρουσίασαν συγκεκριμένες κατηγορίες εποχιακών προϊόντων όπως είναι οι Κουραμπιέδες (μείωση 27%), οι πατάτες (μείωση 26%), τα μελομακάρονα (μείωση 24%), το κρασί που εξετάζεται (μείωση 14%), η Ζάχαρη Άχνη (μείωση 12%) τα αυγά (μείωση 12%) και το μαρούλι (μείωση 11%). Σε αντίθεση με πέρυσι πτωτικά φαίνεται ότι κινείται η τιμή της Γαλοπούλας κατά 1.8% η νωπή και κατά 3% η κατεψυγμένη.
Ακόμη, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι συνολικά η μείωση τιμών για τα προϊόντα του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού φαίνεται πως είναι μεγαλύτερη για τις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ συγκριτικά με τα μικρά σημεία πώλησης, κάτι το οποίο οφείλεται κυρίως στις οικονομίες κλίμακας που επιτυγχάνουν οι μεγάλες αλυσίδες του κλάδου.
Η έρευνα αφορά 18 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κρασί, φύλλο κρούστας κ.α.).

ΠΗΓΗ : "   ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ    " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου