ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Η ΠΟΣ στο Υπουργείο Οικονομικών. Ανακοίνωση υπ' αριθ. 52


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ


        Αριθμ. Πρωτ. 01/2015
                                                                                                                                     Αθήνα, 3 Ιαν. 2015
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ' ΑΡΙΘ. 52

   Τη Δευτέρα, 29 Δεκ. 2014 και ώρα 10.00 πμ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (ΠΟΣ) με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών (ΑΝΥΠΟΙΚ) Χρήστο Σταϊκούρα.

      Στη συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία του Υπουργού, συμμετείχαν από πλευράς Υπ. Οικονομικών εκτός από τον ίδιο, ο Γεν. Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Σπ. Ντάνος, ο Διευθυντής του τμήματος Στρατιωτικών Συντάξεων Μαρρές Αλκιβιάδης, η Τμηματάρχης της Α' Συνταξιοδοτικής Νομ/κής Εργασίας Μαρία Φραγκιά και ο ειδικός συνεργάτης του Υπουργού. Από την Ομοσπονδία συμμετείχαν ο πρόεδρος Ταξχος εα Βασ. Νικολόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Ταξχος εα Βασ. Παπαδόπουλος, ο Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων Αντγος εα Δημ. Δημητρούλης και το μέλος του ΔΣ Ταξχος εα Αρ. Κρανιδιώτης.


      Σκοπός της συνάντησης, ήταν η ενημέρωση του ΑΝΥΠΟΙΚ για τα αποτελέσματα από την εφαρμογή στην πράξη των διατάξεων του Ν. 4307/2014, που περιλαμβάνει την τροπολογία αναθεώρησης του μισθολογίου των στρατιωτικών και κατ' επέκταση των συντάξεων αποστράτων. 

   Αφορμή για την παραπάνω συνάντηση, σύμφωνα με τον ΑΝΥΠΟΙΚ, αποτέλεσε το πλήθος των τηλεφωνικών διαμαρτυριών που δέχτηκε, ιδίως μετά την 22α Δεκ. που καταβλήθηκαν οι συντάξεις και των ανακοινώσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας, για τα ποσά που καταβλήθηκαν στους αποστράτους (αναδρομικά-μερική μηνιαία διόρθωση).

    Καταρχήν ο Πρόεδρος της ΠΟΣ μετέφερε την έντονη δυσαρέσκεια και την αγανάκτηση που έχει δημιουργηθεί στις τάξεις των αποστράτων, λόγω του αρνητικού κλίματος και αποτελέσματος που προέκυψε, ως συνέπεια της μη πλήρους εφαρμογής από την Κυβέρνηση της απόφασης του ΣτΕ. Επισημάνθηκε ότι η διαρροή στα ΜΜΕ, από «πηγές» του Υπ. Οικονομικών, των ακαθάριστων ποσών που φαίνονταν υψηλά, διαρροή η οποία κατά την άποψη της Ομοσπονδίας είχε ως στόχο τον κοινωνικό αυτοματισμό, έστρεψε τους πολίτες εναντίον των Στελεχών των ΕΔ και ΣΑ, αλλά και δημιούργησε υπέρμετρες προσδοκίες στους αποδέκτες των αναδρομικών, οι οποίοι βλέποντας στην πράξη τα πραγματικά χαμηλά ποσά, στράφηκαν δικαίως κατά του Υπουργείου Οικονομικών και της Κυβέρνησης.

    Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΠΟΣ παρουσίασε με στοιχεία στον ΑΝΥΠΟΙΚ, τα κυριότερα αποτελέσματα της εφαρμογής του Ν. 4307/2014, τα οποία επιβεβαιώθηκαν και από τους παρευρισκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, όπως παρακάτω:
  • Επήλθε μερική μικρή επαναφορά που αντιστοιχεί όχι στο 50% της διαφοράς των πληρωτέων ποσών μεταξύ Ιουλίου 2012 και Νοε. 2014, όπως υποστηρίζει το Υπ. Οικονομικών, αλλά σε ποσοστό από 0 (μηδέν) μέχρι 28% της διαφοράς. Το πρόβλημα όπως τουλάχιστον αποδεικνύεται στην πράξη, εντοπίζεται στο αλλοπρόσαλλο και «διεστραμμένο» σύστημα μειώσεων, κυρίως στις περιπτώσεις νόμων που προβλέπουν κλιμάκια με ποσοστά, όπου η κράτηση υπολογίζεται από το πρώτο ευρώ κάθε φορά που αλλάζει το κλιμάκιο και όχι με το ποσοστό που αναλογεί στο αντίστοιχο κλιμάκιο.
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των αποστράτων, που ανέρχεται σε ποσοστό 91%, έλαβε μηνιαία διόρθωση από μηδέν μέχρι 48 ευρώ καθαρά, ενώ παρουσιάσθηκε το απαράδεκτο φαινόμενο απόστρατοι με μεγαλύτερη βασική σύνταξη (Β.Σ.) να λαμβάνουν λιγότερα αναδρομικά από άλλους με μικρότερη Β.Σ.
  • Υπάρχουν πάνω από 1.500 συνταξιούχοι που δεν έλαβαν αναδρομικά.
  • Το συνολικό ύψος των ΚΑΘΑΡΩΝ αναδρομικών, ελεύθερα φόρων και κρατήσεων, για 121.000 περίπου συνταξιούχους, συνολικά για 29 μήνες είναι 118,4 εκατ. ευρώ.
  Πρότεινε μάλιστα η ΠΟΣ συγκεκριμένες παρεμβάσεις που απαιτούνται, ώστε να επιτευχθεί ο εξορθολογισμός και η απλοποίηση του πλέγματος των μειώσεων, για να ελαχιστοποιηθούν οι υπάρχουσες αδικίες, οι δε μειώσεις να γίνονται στο πλαίσιο της αναλογικότητας, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα.

      Επί του θέματος, ο Πρόεδρος της ΠΟΣ επεσήμανε στον ΑΝΥΠΟΙΚ ότι η επίκληση του εγγράφου με αριθ. Γ1-1190/24-09-2014 της ΕΛ.ΣΤΑΤ. όσο και του κανονισμού ESA-95 (European System of Accounts of the year 1995) από το Υπουργείο Οικονομικών, κατά τη ψήφιση του Ν.4307/2014, με σκοπό να στηριχθεί η μερική συμμόρφωση, τόσο στις αποφάσεις του ΣτΕ για τα Στελέχη των ΕΔ και ΣΑ, όσο και στην αντίστοιχη απόφαση υπ' αριθ. 88/2013 του, κατά το άρθρο 88 παρ.2 του Συντάγματος, Ειδικού Δικαστηρίου, ήταν τουλάχιστον άστοχη, καθόσον, ο ESA-95 λειτουργεί ως «πλαίσιο» και όχι ως απαρέγκλιτος νόμος. Αποτελεί τουλάχιστον έκπληξη η πλήρης συμμόρφωση του Υπ. Οικονομικών σε ένα «κανονιστικό πλαίσιο», όπως ο ESA-95 και σε μια ανεξάρτητη αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και όχι σε μια αμετάκλητη απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας (ΣτΕ). Επομένως υπάρχει η δυνατότητα πλήρους εφαρμογής των αποφάσεων του ΣτΕ και προτάθηκε συγκεκριμένη διαδικασία υλοποίησης.

    Άλλα θέματα που έθεσε η ΠΟΣ κατά την συνάντηση ήταν :
  • Οι ρυθμίσεις που υπάρχουν τυπικά για όλους τους συνταξιούχους, αλλά στην ουσία πλήττουν κυρίως τους αποστράτους, όπως η ύπαρξη ηλικιακών κριτηρίων και το εργασιακό πλαίσιο μισθωτών.
  • Το επίδομα θέσης υψηλής ευθύνης Ταξιάρχων.
  • Η κράτηση 4% για υγειονομική περίθαλψη, που υπολογίζεται επί του συνολικού ακαθάριστου ποσού της σύνταξης και όχι επί του ποσού που απομένει μετά τις μειώσεις, όπως συνέβαινε μέχρι τον Οκτ. 2013.
  • Ο συνυπολογισμός του ΕΚΟΕΜΣ στις συντάξεις.

     Ο Υπουργός άκουσε τις απόψεις και τις προτάσεις της ΠΟΣ, για κάποιες από τις οποίες θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια επανεξέτασης, πλην όμως δήλωσε ότι λόγω των πολιτικών εξελίξεων δεν δύναται να αναλάβει στη συγκεκριμένη περίοδο οποιαδήποτε δέσμευση. Επίσης επικαλέσθηκε την υπάρχουσα δημοσιονομική κατάσταση και τις δεσμεύσεις που προκύπτουν. Τέλος μας ενημέρωσε για σχέδιο νόμου, που όμως δεν κατατέθηκε στη Βουλή και περιελάμβανε συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις που αφορούσαν μεταξύ άλλων, στην επέκταση σε όλο το προσωπικό των ΕΔ και ΣΑ του χρόνου υπηρεσίας μέχρι 5 έτη που λογίζεται στο διπλάσιο, στον υπολογισμό εξαμήνων υποβρύχιων καταστροφέων στελεχών ΕΔ και ΣΑ, στην τροποποίηση των παρ. 2 και 4 του άρθρου 20 το Ν.3865/2010 (θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος), στην επιστροφή ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ, που είχαν καταβληθεί και στα Μετοχικά Ταμεία κλπ.

     Η Ομοσπονδία έχει την άποψη ότι, έστω και αν η παραπάνω συνάντηση είχε ενημερωτικό χαρακτήρα, όπως άλλωστε αναμενόταν, εν τούτοις κατέδειξε στον ΑΝΥΠΟΙΚ και στους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Οικονομικών με σαφήνεια και επιχειρήματα τα δυσμενή αποτελέσματα της εφαρμογής του νόμου για την αναπροσαρμογή των μισθών και συντάξεων, αλλά και την, κατά την άποψή της, αιτία που οδήγησε στην υπόψη κατάσταση. Πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένη διαδικασία αντιμετώπισης των προβλημάτων (υπολογισμό των ποσοστών εντός του κλιμακίου, κατάργηση ηλικιακών κριτηρίων κλπ). Η ΠΟΣ θα συνεχίσει, ανεξάρτητα χρονικής περιόδου, να προσπαθεί και να εργάζεται με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον των Μελών της, σύμφωνα με το Καταστατικό της.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
       Νικολόπουλος Βασίλειος                                                  Παπαδόπουλος Βασίλειος
                Ταξχος εα                                                                           Ταξχος εα

ΠΗΓΗ : "  http://www.hellasmil.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου