ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΜΑ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

18/02/2015
Με την πρώτη ψηφοφορία αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, σήμερα το βράδυ. Σημειώνεται πως σύμφωνα με το Σύνταγμα, στην πρώτη ψηφοφορία χρειάζονται 180 ψήφοι.

Ο κ. Παυλόπουλος αναμένεται να συγκεντρώσεις 238 ψήφους, αφού θα τον ψηφίσουν 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 76 της ΝΔ και 13 των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Οι 19 βουλευτές του Ποταμιού και οι 13 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν τον επίσης συνταγματολόγο (και προτεινόμενο του Ποταμιού) Νίκο Αλιβιζάτο, το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών», ενώ αναμένεται να μη στηρίξουν και οι 19 βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος στη συνάντηση που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενός κοινού αγώνα, τόσο για να βγει η Ελλάδα από το τέλμα, όσο και «για την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της».
Εξερχόμενος από το Μαξίμου ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρόταση την οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητική και πρόταση ευθύνης.
«Τον ευχαριστώ γιατί μου δίνει την δυνατότητα να συμβάλλω με τις ταπεινές μου δυνάμεις για να αγωνιστούμε όχι μόνο για την πατρίδα και τον λαό μας αλλά και για την Ευρώπη που οραματίστηκαν οι ιδρυτές της. Αυτή είναι η βασική αρχή που θα υπηρετήσω», σημείωσε.
Νωρίτερα, στο διάλογο που είχε με τον πρωθυπουργό κατά την έναρξη της συνάντησής του στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε: «Η Ευρώπη εδώ και καιρό έχει χάσει μεγάλο μέρος από τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώθηκε. Πάνω στις οποίες οι ιδρυτές της και κυρίως ο άνθρωπος που σημάδεψε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ονειρεύτηκαν την Ευρώπη. Φαίνεται ότι ο τελευταίος επιζών από τους μεγάλους ηγέτες, ο Χέλμουτ Σμιτ, όταν αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών είπε συγκλονιστικά πράγματα για τη χαμένη αξιοπρέπεια της Ευρώπης».
Εξηγώντας την επιλογή του κ. Παυλόπουλου, η οποία έγινε σε συνεννόηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ευρύτερη συναίνεση είναι απαραίτητη για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες της περιόδου που διανύει χώρα, επισημαίνοντας ότι η επιλογή του υποψηφίου Προέδρου δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητη από τη συγκυρία.
Για τον κ. Παυλόπουλο είπε ότι είναι προσωπικότητα με αποδεδειγμένη δημοκρατική ευαισθησία που χαίρει ευρύτατης αποδοχής και στην κοινωνία και στο Κοινοβούλιο.
Η ΝΔ θα στηρίξει τον κ. Παυλόπουλο για την Προεδρία της Δημοκρατίας όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Καραγκούνης, «είναι αυτονόητο ότι θα στηρίξουμε την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της. Είμαστε βέβαιοι ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος θα επιτελέσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του».
Στην ίδια ανακοίνωση, ο κ. Καραγκούνης χαρακτηρίζει τον κ. Παυλόπουλο «κατ' εξοχήν ευρωπαϊστή και μετριοπαθή πολιτικό» ενώ αναφέρει ότι και η υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα - από την κυβέρνηση Σαμαρά - αφορούσε «έναν γνώστη των ευρωπαϊκών θεμάτων, μετριοπαθή πολιτικό».
Η ψηφοφορία θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ., και θα είναι ονομαστική. Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτές θα δηλώνουν το όνομα του προτεινόμενου για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα που προτιμούν ή θα δηλώνουν «παρών». Ψήφος «κατά» ή «όχι» δεν προβλέπεται στην ψηφοφορία για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ δεν επιτρέπεται αιτιολόγηση της ψήφου.
Τον Ν. Αλιβιζάτο στηρίζει Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ
Τον καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Αλιβιζάτο προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το Ποτάμι.
«Έναν ανυποχώρητο υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έναν πανεπιστημιακό δάσκαλο καθολικής αποδοχής που έχει διαπλάσει γενιές νέων Ελλήνων νομικών. Έναν επιστήμονα με ευρωπαϊκή ακτινοβολία, ήδη από τα πρώτα βήματα της σταδιοδρομίας του. Τέλος, έναν ενεργό πολίτη, που ποτέ δεν εγκλωβίστηκε στα στενά όρια των κομματικών σχηματισμών, αλλά με θάρρος και γνώση άφηνε πάντα το διακριτό του στίγμα στη δημόσια ζωή» υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «έναν Έλληνα που η παρουσία του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα θα ανοίξει μία νέα εποχή για την πατρίδα».
Ο ίδιος ο κ. Αλιβιζάτος δήλωσε πως «υπό τις σημερινές περιστάσεις, όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές, είναι υποχρέωση του καθενός να συμβάλει στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Καθώς πιστεύω ότι μόνον με ευρύτερες συναινέσεις μπορεί να επιτευχθούν θετικά αποτελέσματα, αποδέχομαι την τιμητική πρόταση του επικεφαλής του 'Ποταμιού' κ. Σταύρου Θεοδωράκη και τον ευχαριστώ».
Τον κ. Αλιβιζάτο θα ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ έπειτα από σχετική εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος.
Οι λόγοι που απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «βαθύτατα πολιτικοί». Ακόμη επισημαίνεται ότι «κάθε επιλογή προσώπου παραπέμπει άλλωστε σε πολιτικά και ιστορικά συμφραζόμενα».
«Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά υπέρ της ευρύτερης δυνατής θεσμικής και εθνικής συναίνεσης και το απέδειξε αναλαμβάνοντας τα τελευταία χρόνια δυσανάλογα μεγάλο βάρος. Άλλο όμως η θεσμική συναίνεση γύρω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άλλο η χρησιμοποίηση της προεδρικής εκλογής προκειμένου να φανεί ότι συμπίπτουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, τα δυο κόμματα του τεχνητού διπολισμού, ενώ επί της ουσίας απουσιάζουν οι προϋποθέσεις μιας πραγματικά εθνικής συναίνεσης. Ενώ η χώρα στερείται στρατηγικής, παρότι πολλοί πολίτες καλοπροαίρετα νομίζουν ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται σκληρά», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.
«Στην προηγούμενη Βουλή η αρνητική στάση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς την εκλογή ΠτΔ δεν άφηνε περιθώρια διαβούλευσης. Η παρούσα όμως Βουλή εκλέγει ούτως ή άλλως Πρόεδρο της Δημοκρατίας και άρα η διαβούλευση μεταξύ των κομμάτων, πριν η επιλογή του Προέδρου καταστεί ζήτημα ατομικής επιλογής του πρωθυπουργού, ήταν και επιβεβλημένη και εφικτή», σημειώνει το ΠΑΣΟΚ.

ΠΗΓΗ : " ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ,    "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου