ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη, 7 Απριλίου 2015

Εορτασμός 74ης Επετείου Μάχης Οχυρών 6-10 Απρ.1941,

ΠΗΓΗ : " http://roykoymoykoy.blogspot.gr   " 

Εορτασμός 74ης Επετείου Μάχης Οχυρών 6-10 Απρ.1941,
Εκκλησιασμός  στον  Εχίνο Ξάνθης ,5 Απρ.2015
    Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος απ΄ άκρου εις άκρον της γραμμής των οχυρών Μεταξά, η 74η επέτειος της μάχης των οχυρών (6 Απριλίου 1941) και απεδόθησαν οι οφειλόμενες τιμές στους ήρωες αγωνιστές του Έπους του 1940, που έδωσαν τη ζωή τους, αρνούμενοι να παραδοθούν και στον Γερμανό κατακτητή τον Απρ.του1941 , μαχόμενοι μέχρι θανάτου για την τιμή των όπλων και την ελευθερία της Πατρίδας μας.
    Έχουμε την τιμή, στην περιοχή μας,  στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, να ευρίσκεται ένα τμήμα των οχυρών, στο βουνό πάνω από  Πομακοχώρι Εχίνος, στο οποίο έπεσαν μαχόμενοι (8 απ’ αυτούς κάηκαν ζωντανοί29 ήρωες (18 χριστιανοί και 11 μουσουλμάνοι). Τιμή που μας υποχρεώνει σαν απογόνους αυτών των ηρώων, που ζούμε ελεύθεροι χάρις στη δική τους θυσία, να μην τους ξεχνάμε ποτέ μα ποτέ και να τους αποδίδουμε, σαν ελάχιστο φόρο στη μνήμη τους, τις οφειλόμενες τιμές.
    Φέτος ο εορτασμός της μάχης των οχυρών, που ετησίως διοργανώνει το Δ’ Σ. Στρατού,  άρχισε νωρίτερα από τις άλλες χρονιές, με την ενεργό συμμετοχή και  της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, που διοργάνωσε παράλληλες εκδηλώσεις μνήμης και ανάδειξης της ιστορίας των οχυρών, αλλά και κάλεσμα επίσκεψης σε αυτά. 
    Στην Ξάνθη, λειτούργησε, από 2-6 Απριλίου, έκθεση ιστορικών φωτογραφιών, στην είσοδο του ισογείου του μεγάρου τηςΠεριφερειακής Ενότητας Ξάνθης, από τη συλλογή του κ. Αν. Τεφρωνίδη. Ανήμερα της εορτής, η έκθεση μεταφέρθηκε στον υπαίθριο χώρο του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου και μπορούσαν να την επισκεφθούν όσοι ανέβηκαν στον Εχίνο.
    Κυριακή των Βαΐων, 5/4/2015. Ο εορτασμός άρχισε με τη θεία λειτουργία, στην ανακαινισμένη και προσφάτως πλήρως αγιογραφημένη εκκλησία τουΙ.Ν.Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στην είσοδο του Εχίνου. Στην ιερή λειτουργία ιερούργησε ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμων, συμπαραστατούμενος από τον Πρωτοσύγγελο της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, πατέρα Σωφρόνιο. Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε όλο το εκκλησίασμα και τους συντελεστές της προετοιμασίας της εορτής, όπως και τον δωρητή του νέου τέμπλου  και της αγιογράφησης  κ. Αντώνιο Γαβρίλη από τον Περαιά, που παρευρέθηκε Οικογενειακώς στον εκκλησιασμό και στον εορτασμό της Μάχης των Οχυρών, που επακολούθησε.
    Την λειτουργία παρηκολούθησαν, πλήθος πιστών που προσήλθαν με ΙΧΕ οχήματα, όπως και με λεωφορεία που μίσθωσαν για τα μέλη τους η ΕΑΑΣ οι «Ανάδοχοι» Σύλλογοι και Ενώσεις του Ν. Ξάνθης. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Πολυπληθής  και υψηλόβαθμη ήταν και η αντιπροσωπεία του Δ’ Σ. Στρατού, με επικεφαλής τον Υποδιοικητή του Υποστράτηγο Δαβιτίδη Σπυρίδωνα, καθώς  και οι Δικαστικές Αρχές του Στρατοδικείου Ξάνθης. Παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κ. Ζαγναφέρης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, οι Αρχές των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς  και Πρόεδροι και αρκετά μέλη  Ενώσεων και Συλλόγων
    Εντύπωση, ωστόσο,  προκάλεσε η απουσία και των τριών (3) βουλευτών μας, καθώς και του Δημάρχου Μύκης στη διοικητική περιφέρεια του οποίου ανήκει ο Εχίνος.
    Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας επακολούθησε λαμπρή τελετή, που διοργανώθηκε υποδειγματικά από το Δ’ Σώμα Στρατού, στο παρακείμενο Ηρώον Πεσόντων υπέρ Πατρίδος.
    Εκεί, με τη συμμετοχή και των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας, τελέστηκε διαδοχικά η επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ.Παντελεήμονα για τους Ηρωικώς πεσόντες 18 Έλληνες Χριστιανούς Ορθόδοξους, όπως και η ανάλογη προσευχή από τον Σοφολογιότατο Μουφτή Ξάνθης, κ.κ. Σινίκογλου, για τους 11 πεσόντες Έλληνες, Μουσουλμάνους στο θρήσκευμα, που πολέμησαν γενναία κάτω από την ίδια Σημαία, για την ίδια Πατρίδα, την Ελλάδα μας.
    Στη συνέχεια αναγνώσθηκαν τα ονόματα των ηρωικώς πεσόντων, ενώ στρατιωτικό άγημα προέβαινε σε ρίψη τιμητικών βολών. Επιτρέψτε μου, σαν ελάχιστο φόρο τιμής, να αναφέρω τα ονοματεπώνυμα των πεσόντων ηρώων, που είναι με απόλυτη αλφαβητική σειρά:
    Ακολούθησε ολιγόλεπτη ομιλία από τον Διοικητή του Τάγματος Εθνοφυλακής Εχίνου, Αντισυνταγματάρχη Πυροβολικού Σάρρο Γεώργιο, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο εξιστόρησε στους παρευρισκόμενους το χρονικό της 3ήμερης άνισης μάχης και περιέγραψε τις τελευταίες στιγμές των ηρώων μας. Παράλληλα ακουγόταν και ηχητική αναπαράσταση της μάχης
    Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια, από τις Αρχές του τόπου και από διάφορους συλλόγους και οργανώσεις. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούσθηκε, από τη μουσική του Δ’ Σώματος Στρατού, ο Εθνικός μας Ύμνος ψαλλόμενος συγχρόνως από όλους τους παρευρισκομένους.
    Με το τέλος της τελετής ,με ειδικά οχήματα του Δ’ Σώματος Στρατού και με την συμμετοχή του Συλλόγου Ιδιοκτητών Οχημάτων 4Χ4 και του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Ξάνθης, μεταφέρθηκαν στο οχυρό, όσοι από τους παρευρισκομένους επιθυμούσαν, όπου τους έγινε ξενάγηση στο εσωτερικό του.
    Οι όλες εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση εκ μέρους του Δ’ Σώματος Στρατού μιας λιτής δεξίωσης, σε όλους τους προσκεκλημένους, στην αίθουσα του Μαθητικού Κέντρου Εχίνου.
    Ο εορτασμός, ήταν λαμπρός και άρτια οργανωμένος. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές.  Συγχαρητήρια όμως αξίζουν και σε όλους τους Φορείς, αλλά και τους απλούς κατοίκους που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα  και προσήλθαν αυτοβούλως χάριν του Ηθικού Χρέους και της Πατριωτικής τους συνείδησης, ανεξάρτητα από το θρήσκευμα τους, για να αποτίσουν εμπράκτως και χωρίς σκοπιμότητες, την οφειλόμενη τιμή στους πεσόντες «Υπέρ Πατρίδος».
    Ιδιαίτερα συγχαρητήρια αξίζουν στους διδασκάλους και τους προϊσταμένους αυτών του 12-θέσιου Μειονοτικού  Δημοτικού Σχολείου Εχίνου, που για πρώτη φορά στα τελευταία χρόνια παρευρέθηκαν στον εορτασμό, μαθητές και μαθήτριες  με επικεφαλής τη Σημαία μας, ενώ στη συνέχεια 2 μαθήτριες κατέθεσαν στεφάνι, καταχειροκροτούμενες θερμά από όλους τους παρευρισκομένους.
    Η συμμετοχή του κόσμου φέτος ήταν η πολυπληθέστερη από τις προηγούμενες χρονιές. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι συμπατριώτες, ενωμένοι και χωρίς τίποτα να τους χωρίζει, κάτω από τη σκέπη του ίδιου ουρανού, προσευχήθηκαν ο καθένας στο Θεό που πιστεύει, για την ανάπαυση των ψυχών των πεσόντων ηρώων και απότισαν τον οφειλόμενο φόρο τιμής προς αυτούς, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την αγαστή συνύπαρξη στην περιοχή της Ξάνθης και της Θράκης γενικότερα.
    Κατά τη διάρκεια της τελετής, ήταν διάχυτη η συγκίνηση του κόσμου, διέκρινα πολλούς να δακρύζουν. ΟΧΙ αγαπητοί μου συμπατριώτες. Στους Ήρωες δεν αξίζουν δάκρυα. Αξίζει να τους θυμόμαστε καθημερινά με υπερηφάνεια και να τους τιμούμε με την παρουσία μας τις ημέρες του εορτασμού του ηρωισμού τους.
Αιωνία τους η μνήμη!! Και του χρόνου.
Αργύριος Ανδριώτης Ταξίαρχος ε.α.6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1941 Η ΗΡΩΙΚΗ ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΜΠΕΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΥΠΕΛ
Ιωάννης Μ. Ασλανίδης Αντιστράτηγος ε.α. Επίτιμος Δκτης της Σ.Σ.Ε.
            Στα βορειοηπειρωτικά βουνά, τέλη Μαρτίου 1941, οι πρώτες εαρινές πνοές φυσούσαν επάνω σε αποτρόπαιο τοπίο, σπαραγμένο από τον ορυμαγδό του πολέμου. Η νίκη των Ελλήνων είχε κερδηθεί, αλλά το ανθρώπινο τμήμα εκατέρωθεν υπήρξε βαρύτατο. Ο πατριωτισμός και η ευψυχία των Ελλήνων απέδωσε ήδη πολλαπλάσια και των πιο αισιόδοξων προσδοκιών. Είναι δύσκολο ν’ αποτιμηθεί, πόσο οφείλει το Ελληνικό Έθνος, στα απλά τέκνα του λαού, τα ενταγμένα στον πολύμοχθο χερσαίο Στρατό, αντίπαλο των Ιταλών επιδρομέων.
            Αν όμως ο Στρατός αυτός κράτησε το κύριο βάρος του Ελληνοϊταλικού πολέμου και είχε την κύρια συμβολή στην ένδοξη έκβασή του, εξαίρετες υπηρεσίες προσέφεραν παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Ηρωικά, αθόρυβα, με άοκνη καθημερινή δράση, προσέφεραν αξιοθαύμαστες υπηρεσίες στο δίκαιο εκείνο αγώνα του έθνους, παρά την απόλυτη υπεροπλία του εχθρού στην θάλασσα και στον αέρα.
            Ήδη ενώ είχε αρχίσει να μαίνεται η θύελλα του πολέμου στην Βόρειο Ήπειρο, άλλα σύννεφα συσσωρεύονται πυκνά στον Ελληνικό ουρανό και προμήνυαν το ξέσπασμα νέας καταιγίδας. Έτσι φθάνει η Ελλάς για δεύτερη φορά να επαναλάβει το ιστορικό «ΟΧΙ» στις σιδηρόφρακτες Μεραρχίες του Χίτλερ.
            Η απρόβλεπτη και ανέλπιστη για τον άξονα εξέλιξη του Ελληνοϊταλικού πολέμου σε βάρος των Ιταλών, αποτέλεσε σοβαρό κώλυμα στην πραγματοποίηση της αποφάσεως του Χίτλερ για να εκστρατεύσει κατά της Σοβιετικής Ενώσεως.
            Η Απόφαση της Γερμανίας να επιτεθεί κατά την Ελλάδας, πάρθηκε στις αρχές Νοεμβρίου του 1940, προκειμένου να εξασφαλισθεί το πλευρό των Γερμανικών Στρατιών που θα ενεργούσαν εναντίον της Ρωσίας. Ως χρόνος ενάρξεως και εκτελέσεως της επιχείρησης «ΜΑΡΙΤΑ», όπως είχε ονομαστεί συνθηματικά η Γερμανική επίθεση κατά της Ελλάδος, καθορίστηκε ο Μάρτιος.
            Πράγματι στις 2 Μαρτίου 1941 η 12η Γερμανική Στρατιά άρχισε να εισέρχεται στο Βουλγαρικό έδαφος και στις 9 Μαρτίου οι εμπροσθοφυλακές της έφθασαν στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
            Για την αντιμετώπιση της νέας απειλής πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι τις αρχές Μαρτίου 1941, αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Βρετανικής Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας. Αποτέλεσμα των συσκέψεων αυτών ήταν να επαναλάβει η Ελλάς το «ΟΧΙ» δια στόματος Πρωθυπουργού στον Γερμανό Πρέσβη των Αθηνών, ο οποίος στις 05:30 της 6ης Απριλίου επέδωσε τελεσίγραφο με αστήρικτες δικαιολογίες, περί παραβιάσεων εκ μέρους της Ελλάδας της ουδετερότητας και ανήγγειλε την εισβολή των Γερμανικών Στρατευμάτων. Στην λήψη της αποφάσεως αυτής συνετέλεσε εν μέρει και το Στρατιωτικό πραξικόπημα που έλαβε χώρα στην Γιουγκοσλαβία την νύχτα της 26/27 Μαρτίου, το οποίο ανέτρεψε την κυβέρνηση, η οποία είχε προσχωρήσει στο τριμελές Σύμφωνο (Γερμανίας-Ιταλίας-Ιαπωνίας). Έτσι η Ελλάδα θα αμύνεται μόνο στο Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην τοποθεσία ΝΕΣΤΟΣ-ΜΠΕΛΕΣ.
    H επίθεση των Γερμανικών Στρατευμάτων κατά της Ελλάδος άρχισε στις 05:15 της 6ης Απριλίου 1941, κατά μήκος των Ελληνοβουλγαρικών συνόρων. Η κύρια προσπάθεια των Γερμανών εκδηλώθηκε κατά του Μπέλες και του Ρούπελ.
    Τα Ελληνικά Στρατεύματα της Ε/Β μεθορίου προβάλλουν πείσμονα αντίσταση, παρά την συντριπτική υπεροχή των Γερμανών με αποτέλεσμα τίποτε να μην μπορέσουν να επιτύχουν οι επιτιθέμενοι στα αρχικά αυτά στάδια. Στην συνέχεια όμως αναγκάστηκαν στις 9 Απριλίου να συνθηκολογήσουν, τότε μόνον όταν έγινε η διάσπαση του Γιουγκοσλαβικού μετώπου και τα Γερμανικά Στρατεύματα δια της Κοιλάδος του Αξιού εισήρχοντο εις την Θεσσαλονίκη. Η συνθηκολόγηση υπογράφτηκε στις 14:00 της 9ης Απριλίου στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του Διοικητή του ΤΣΑΜ (Τμήμα Στρατιάς Ανατολικής Μακεδονίας) Αντιστρατήγου Μπακοπούλου και του Διοικητή της 2ας Γερμανικής Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, με αρκετά έντιμους όρους για τα Ελληνικά Στρατεύματα. Στις 2 Μαΐου κοινοποιήθηκε η απόφαση του Χίτλερ για την παροχή πλήρους ελευθερίας στους Έλληνες αξιωματικούς και οπλίτες που μέχρι τότε θεωρούνταν αιχμάλωτοι πολέμου.
Η κατάληψη της Ελλάδος από τα Γερμανικά Στρατεύματα ολοκληρώθηκε μόλις την 31η Μαΐου του 1941 με την κατάληψη της Νήσου Κρήτης.
    Εδώ πρέπει να σημειώσουμε την Συμμετοχή του Βρετανικού εκστρατευτικού Σώματος, που είχε αφιχθεί στην Ελλάδα από της7ης Μαρτίου 1941 και το οποίο πολέμησε ηρωικά στο πλευρό τωνΕλληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κατά των Γερμανών.
    Έτσι έπεσε η αυλαία της τελευταίας πράξεως του Ηρωικού έπους των Ελλήνων εναντίον δύο αυτοκρατοριών, όπως είχε εξελιχθεί, ο επίλογος του οποίου θα κορυφωνόταν με την Μάχη της Κρήτης. Ο Ελληνικός Στρατός είχε γράψει σελίδες άφθαστης δόξας, προκαλώντας τον θαυμασμό όλου του πολιτισμένου κόσμου. Τις ένδοξες ημέρες του πολέμου του 1940-1941 διαδέχθηκε η μεγάλη νύχτα της κατοχής και της Συμφοράς.
    Αλλά και τότε η Ελληνική ψυχή επί τριάμιση και πλέον έτη παρέμεινε υπερήφανη και αδούλωτη όπως αυτό πολλές φορές συνέβη κατά την μακραίωνη ιστορία της, περιφρονώντας τους βάρβαρους κατακτητές.
    Ο θαυμασμός των ισχυρών για την Ελλάδα, γρήγορα ξαπλώνεται παντού. Ακόμη και αυτός ο Χίτλερ στο λόγο του, στην Γερμανική Βουλή την 4η Μαΐου του 1941 είπε:
    «Η ιστορική δικαιοσύνη με υποχρεώνει να παραδεχθώ πως απ’ όλους τους αντίπαλους ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με ύψιστο ηρωισμό και αυτοθυσία και συνθηκολόγησε μόνον όταν η παραπέρα αντίσταση ήταν αδύνατη και συνεπώς μάταιη»
- Οι Άγγλοι έγραψαν:
    «ο Αγών της Ελλάδος τ’ αντραγαθήματά της και οι σκληρές δοκιμασίες της, δημιουργούν γι’ αυτήν δικαιώματα αναμφισβήτητα».
- Ο Πρόεδρος των Η.Π.Α. Φράνκλιν Ρούζβελτ την 28η Οκτωβρίου του 1942, είπε:
«Όταν και οι πλέον ατρόμητοι άνδρες έχουν χάσει κάθε ελπίδα, ο Ελληνικός Λαός ετόλμησε να διαμφισβητήσει το αήττητον του μηχανοκινήτου θηρίου, αντιτασσόμενος με υπερηφάνεια, δια του πνεύματος της ελευθερίας, που υπήρξε πάντοτε ιδίου αυτού προσόν και κτήμα».
- Τέλος ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Μόσχας την 27η Απριλίου του 1942 ανέφερε:
    «Επολέμησε άνευ όπλων κατά εχθρόν οπλισμένον μέχρις οδόντων και ενικήσατε. Μικροί εμετρηθήκατε κατά μεγάλων και υπερτερήσατε. Δεν ηδύνατο να γίνει άλλως διότι είσθε Έλληνες. Χάρις στις θυσίες σας, εκερδίσαμε χρόνο για ν’ αντισταθούμε. Ως Ρώσοι και ως Άνθρωποι σας είμεθα ευγνώμονες».
    Οι παραπάνω δηλώσεις των συμμάχων μας κατά τις κρίσιμες εκείνες περιόδους, δυστυχώς δεν εβοήθησαν όπως έπρεπε μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, για την εκπλήρωση των πόθων του Ελληνικού έθνους.
    Δυστυχώς για την Ελλάδα, ό,τι ο Έλλην μαχητής κέρδισε στο πεδίο της Μάχης, χάθηκε από τους Έλληνες πολιτικούς στις τράπεζες διαπραγματεύσεων.
    Βαρύτατο ήταν το τίμημα της Γερμανικής εισβολής και του Ελληνοϊταλικού πολέμου. Ο πόλεμος αυτός στοίχισε την ζωή και τον ακρωτηριασμό χιλιάδων ατόμων.
    Η θυσία τους ας γίνει για μας χρέος ενότητας και προσήλωσης στα ιδανικά της ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
    Βαρύτατες οι υποχρεώσεις μας έναντι αυτής της ανεκτίμητης κληρονομιάς, ιδιαίτερα η νέα γενιά, η ελπίδα του αύριο, πρέπει να ενστερνισθεί τα διδάγματα της εποποιίας αυτής και ν’ αντιληφθεί ότι μόνο με την εθνική ενότητα, την ιστορική μνήμη του λαού μας και το Δημοκρατικό πολίτευμα της χώρας, θα διαφυλάξουμε αυτήν την ιερή πατρίδα.
    Τέλος, ας ευτυχήσουν οι ερχόμενες γενεές, να έχουν την εθνική και πολιτική ελευθερία χωρίς την φρίκη του πολέμου να υπάρχουν όμως αξίες της ειρήνης, που θα κρατήσουν προπάντων υψηλά την ηθική στάθμη του βίου των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου