ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Σύγχυση και αναστάτωση για τα χρηματικά διαθέσιμα των Μετοχικών Ταμείων ΕΔ

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Σύγχυση και αναστάτωση για τα χρηματικά διαθέσιμα των Μετοχικών Ταμείων ΕΔ

Αναστάτωση και σύγχυση έχει προκληθεί στους μετόχους και τους μερισματούχους των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στο ΦΕΚ που... δημοσιεύτηκε ονοματίζονται και τα Μετοχικά Ταμεία ως φορείς της γενικής κυβέρνησης που θα κληθούν να καταβάλουν τον οβολό τους προκειμένου να δημιουργηθεί «μαξιλάρι» ασφαλείας για την κάλυψη των υποχρεώσεων του Δημοσίου, αλλά από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας σημειώνεται πως αυτό δεν ισχύει και η συμμετοχή τους δεν είναι αναγκαστική. 

Όπως και να έχει πάντως, η ανάγνωση του ΦΕΚ το οποίο αναφέρεται στην κατεπείγουσα ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων γενικής κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος, και συγκεκριμένα βάσει αυτής «υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδας, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας», ενέσπειρε πανικό, διότι οι διοικήσεις των Μετοχικών Ταμείων τα τελευταία χρόνια, και μετά το ισοπεδωτικό PSI, προσπαθούν με χρηστή διαχείριση και μειώσεις στα μερίσματα να σώσουν ό,τι σώζεται και να αντιμετωπίσουν το σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας.

Μάλιστα, για τον λόγο αυτό έκοψαν και τις προκαταβολές των εφάπαξ, παρέτειναν ελλείψει εσόδων τα κανονικά εφάπαξ, και, όπως ήδη σημειώθηκε, προχώρησαν σε σημαντικές μειώσεις στα μερίσματα (ειδικά στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, όπου «μπήκε» και «χέρι» στα ΒΟΕΑ, χωρίς κάτι τέτοιο να είναι νόμιμο). Σήμερα, τα χρηματικά διαθέσιμα των Μετοχικών Ταμείων υπολογίζονται σε 81.600.000 ευρώ για το ΜΤΣ. 23.000.000 ευρώ για το ΜΤΝ, και 51.000.000 ευρώ για το ΜΤΑ.

Με τα χρήματα αυτά θα πρέπει να καταβληθούν μερίσματα και εφάπαξ τους επόμενους μήνες. Συνεπώς, δικαίως οι απόστρατοι αξιωματικοί κάθονται σε «αναμμένα κάρβουνα», διότι, όπως λένε και οι ίδιοι, «όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά».

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 24/04/2015 – Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου