Δημοσίευση

Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από την ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας στις ΗΠΑ, το συμπλήρωμα βιταμίνης D ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης του καρκίνου του προστάτη ή ακόμα και να τον εμποδίσει πλήρως.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής παιδιατρικής, βιοχημίας και μοριακής βιολογίας, Bruce Hollis, επισήμανε ότι η βιταμίνη D μειώνει τη φλεγμονή στους ιστούς, η οποία είναι βασικός παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 37 ανδρών, οι οποίοι είχαν ήδη αποφασίσει να προβούν σε επέμβαση αφαίρεσης του προστάτη λόγω διάγνωσης καρκίνου. Σε αυτούς δόθηκε συμπλήρωμα βιταμίνης D επί 60 ημέρες πριν από την επέμβασή τους ή ένα συμπλήρωμα placebo.
Όταν ο προστατικός αδένας εξετάστηκε μετά την επέμβασή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που έλαβαν βιταμίνη D είχαν σε ποσοστό 60% σαφώς μικρότερου όγκου προστάτη, ενώ οι όγκοι στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου παρέμειναν το ίδιο μεγάλοι ή και χειροτέρευσαν.
Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις ο καρκίνος απομακρύνθηκε εντελώς από τον προστάτη των συμμετεχόντων!
Οι ερευνητές επισημαίνουν την αναγκαιότητα να γίνουν μεγαλύτερες και πιο ενδελεχείς μελέτες επάνω στην επίδραση της βιταμίνης D στον καρκίνο του προστάτη, προκειμένου να εξαχθούν πολύ πιο «στέρεα» επιστημονικά συμπεράσματα.
Η έρευνα παρουσιάστηκε επισήμως στο ετήσιο συνέδριο της American Chemical Society που πραγματοποιήθηκε στο Ντένβερ των ΗΠΑ πριν από μερικές εβδομάδες.
onmed.gr

ΠΗΓΗ : "   http://www.pentapostagma.gr   "