ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΤΑ «ΦΕΣΙΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

12/05/2015
Στο 1,1 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης, μειωμένο πάνω από 50% σε σχέση με τον Μάρτιο 2014, που άγγιζε τα 2,4 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης εμφάνισαν στα τέλη Μαρτίου πρωτογενές έλλειμμα 349 εκατ. ευρώ, έναντι 798 εκατ. ευρώ πέρυσι, γεγονός που οφείλεται στην υποχώρηση των εσόδων τους.
Στις επίσημες στατιστικές του υπουργείου Οικονομικών άρχισε να αποτυπώνεται και η πολιτική της περικοπής των δημοσίων δαπανών με στόχο να εκτελεστεί μέσα στους στόχους ο κρατικός προϋπολογισμός.
Την ίδια ώρα, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έφτασαν στα 3,74 δισ. ευρώ τον Μάρτιο έναντι 3,38 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και 3,38 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν στα 688 εκατ. ευρώ, από 628 εκατ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου.
Οι οφειλές των υπουργείων και των εποπτευομένων φορέων τους ανήλθαν στα 394 εκατ. ευρώ, από 352 εκατ. ευρώ το Φεβρουάριο. Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανήλθαν στα 319 εκατ. ευρώ, από 263 εκατ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου 2015.
Αύξηση κατέγραψαν τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, τα οποία ανήλθαν τον Μάρτιο στα 2 δισ. ευρώ, από 1,88 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν στα 1,387 δισ. ευρώ, από 1,29 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων αυξήθηκαν στα 237 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, από 202 εκατ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων αυξήθηκαν στα 903 εκατ. ευρώ, από 787 εκατ. ευρώ στα τέλη Φεβρουαρίου 2015.
Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας, σχολιάζοντας τα στοιχεία ανέφερε πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να περιμένει μέχρι την εξομάλυνση των αντιφάσεων μεταξύ προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων και τη διευθέτηση των εσωτερικών αντιθέσεων στα κόμματα της συγκυβέρνησης.
«Απαιτείται, συνεπώς, η κυβέρνηση, έστω και αργά, με σύνεση, ρεαλισμό και αποφασιστικότητα, να προχωρήσει σε μία όσο το δυνατόν πιο επωφελή για τη χώρα συμφωνία, εντός του αναμφίβολα ασφυκτικού πλαισίου στο οποίο αυτή κινείται», τόνισε.

ΠΗΓΗ : "  ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΝΗ  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου