Όλοι γνωρίζουμε ότι αν τρώμε μεγάλες ποσότητες φαγητού, θα πάρουμε πολλές θερμίδες και θα παχύνουμε. Αλλά υπάρχει και κάτι περισσότερο από αυτό: δεν είναι μόνο οι θερμίδες αλλά και οι χημικές ουσίες που λαμβάνουμε με την τροφή και συμβάλλουν στην παχυσαρκία.
Μερικές από αυτές τις χημικές ουσίες, προκαλούν το σώμα μας να αποθηκεύσει λίπος, παρόλο που μπορεί να έχουμε περιορίσει τις θερμίδες. Τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύπλοκα: άλλες ουσίες αυξάνουν τον αριθμό των λιποκυττάρων, άλλες επεκτείνουν το μέγεθός τους και άλλες επηρεάζουν την όρεξη και τον κορεσμό και το πόσο καλά καίει το σώμα τις θερμίδες. Άλλωστε τα συνθετικά συστατικά των τροφίμων έχει αποδειχθεί ότι ρίχνουν τη διάθεσή μας ακόμα και όταν νομίζουμε ότι τρώμε υγιεινά. Για να σταματήσουμε να αισθανόμαστε έτσι, δείτε παρακάτω τις 5 κορυφαίες χημικές ουσίες στα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγουμε :
1. Αυξητικές ορμόνες και αντιβιοτικά
Πολλά φάρμακα όπως οι αυξητικές ορμόνες, τα στεροειδή αλλά και τα αντιβιοτικά χορηγούνται συνήθως σε συμβατικά εκτρεφόμενα ζώα για την πάχυνση τους με λιγότερη τροφή. Υπολείμματα από αυτά τα φάρμακα έχουν βρεθεί σε δείγματα κρέατος και μας βάζουν σε σκέψεις για το τι καταναλώνουμε κάθε φορά που παραγγέλνουμε μία μπριζόλα. Πώς να τα αποφύγουμε λοιπόν: Επιλέγετε μόνο πιστοποιημένο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα δηλ. οργανικά και βιολογικά. Η θεραπεία με ορμόνες ανάπτυξης, αυξητικούς παράγοντες και αντιβιοτικά δεν επιτρέπεται στα ζώα βιολογικής καλλιέργειας . Ως πρόσθετο πλεονέκτημα , το οργανικά τρεφόμενο με χόρτο βοδινό κρέας έχει αποδειχθεί ότι περιέχει περισσότερο συζευγμένο λινολεϊκό οξύ ( CLA ) , το οποίο μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος .
2. Τεχνητά και φυσικά βελτιωτικά γεύσεων
Όλες οι χημικές ουσίες που δίνουν στα μεταποιημένα τρόφιμα καλή γεύση – π.χ. το όξινο γλουταμινικό νάτριο(MSG), οι τεχνητές γεύσεις και τα φυσικά αρώματα – είναι μόνο φθηνές αντικαταστάσεις των πραγματικών και μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο από ό, τι θα τρώγατε διαφορετικά .Αυτές οι ουσίες προκαλούν στους γευστικούς σας κάλυκες μία έκρηξη που τις κάνει ακαταμάχητες. Πώς να τα αποφύγετε : Αποφύγετε όσο μπορείτε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα και ιδιαίτερα εκείνα που περιέχουν τεχνητά αρώματα, πρόσθετες φυσικές γεύσεις, το όξινο γλουταμινικό νάτριο και άλλα πρόσθετα όπως το εκχύλισμα μαγιάς και οι υδρολυμένες πρωτεΐνες.
3. Τεχνητές γλυκαντικές ουσίες
Οι ερευνητές έχουν ανακαλύψει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί να επηρεάσουν τα βακτήρια του εντέρου , οδηγώντας σε μεγαλύτερη αύξηση του σωματικού βάρους . Αν αυτό δεν σας φαίνεται αρκετά κακό, η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη έχει συνδεθεί με εναλλαγές της διάθεσης και της κατάθλιψης . Πώς να τις αποφύγετε : Μην τρώτε τίποτα με τεχνητά γλυκαντικά ( σουκραλόζη, ασπαρτάμη, ακεσουλφαμικό κάλιο, σακχαρίνη ) στον κατάλογο των συστατικών . Περιορίστε την πρόσληψη της ζάχαρης συνολικά, αλλά επιλέξτε ανεπεξέργαστες γλυκαντικές ουσίες, όπως το σιρόπι σφενδάμου, το ακατέργαστο μέλι και τα αποξηραμένα φρούτα.
4. Φυτοφάρμακα
Το σύνολο των φυτοφαρμάκων είναι ενδοκρινικοί διαταράκτες δηλαδή έχουν την ικανότητα να αντιδρούν με τα φυσικά συστήματα ορμονών που ρυθμίζουν το μεταβολισμό και να οδηγoύν σε αύξηση του σωματικού βάρους . Πώς να τα αποφύγετε : Περιορίστε την έκθεση σας σε φυτοφάρμακα επιλέγοντας πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα .Τα συνθετικά φυτοφάρμακα απαγορεύονται στη βιολογική γεωργία .
5. Πλαστικά
Οι περισσότεροι από εμάς εκτίθενται στα πλαστικά σε καθημερινή βάση. Πολλά από αυτά τα πλαστικά περιέχουν ουσίες όπως οι φθαλικές ενώσεις ή η δισφαινόλη Α (BPA ), γνωστή για τους ενδοκρινικούς διαταράκτες που έχουν συνδεθεί άμεσα με αυξημένη αποθήκευση λίπους. Πώς να τα αποφύγετε: Επιλέξτε μπουκάλια νερoύ, δοχεία αποθήκευσης, καλαμάκια και σκεύη φαγητού με σύνεση και επενδύστε πάνω σε εκείνα που γίνονται από γυαλί ή ανοξείδωτο χάλυβα αντί των πλαστικών. Άλλωστε τα γυάλινα βάζα είναι μια προσιτή επιλογή για την αποθήκευση τροφίμων.