Όταν ανεβαίνετε σκάλες καίτε περισσότερες θερμίδες από ότι στο τζόκινγκ. Ναι, είναι αλήθεια: Οι μελέτες έχουν δείξει, ότι όταν προτιμάτε τα σκαλοπάτια, κάνετε μια έντονη φυσική δραστηριότητα και καίτε περισσότερες θερμίδες ανά λεπτό, από ότι όταν τρέχετε. Εκτιμάται ότι ο μέσος άνθρωπος θα κάψει τουλάχιστον 0,1 θερμίδες για κάθε σκαλοπάτι που ανεβαίνει, δηλαδή 1 θερμίδα για κάθε 10 βήματα και 0,05 θερμίδες όταν κατεβαίνει, δηλαδή 1 θερμίδα για κάθε 20 βήματα. Όσοι λοιπόν θέλετε να χάσετε κιλά, ξεχάστε τον ανελκυστήρα και πάρτε τις σκάλες.
Αν ανεβαίνετε τις σκάλες μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από το Harvard Alumni Health Study, όσοι άνδρες χρησιμοποιούσαν τις σκάλες, είχαν 29 τοις εκατό λιγότερο κίνδυνο να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο, σε σχέση με εκείνους που έπαιρναν τον ανελκυστήρα.
Όταν χρησιμοποιείτε τις σκάλες, βοηθάτε στη βελτίωση της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Και αυτό συμβαίνει διότι κάνετε μια μορφή αερόβιας άσκησης. Ακόμα και αν προσθέσετε μόλις 15 λεπτά την ημέρα αερόβια φυσική δραστηριότητα, σε ένα προηγουμένως καθιστικό τρόπο ζωής, μπορεί να αυξήσετε την μακροζωία έως και τρία χρόνια!
Σκεφτείτε τί χρειάζεται, για να ανεβείτε τις σκάλες. Χρειάζονται όλοι οι μύες των ποδιών σας, καθώς και η ενεργοποίηση των κοιλιακών σας. Όλα αυτά μεταφράζονται σε ένα ισχυρότερο και υγιέστερο μυοσκελετικό σύστημα. Και δεδομένου ότι με τη χρήση των σκελετικών μυών βοηθάτε στην αύξηση του μεταβολισμού, κατ επέκταση μπορείτε να χάσετε πιο εύκολα κιλά. Επιπλέον, η βελτίωση της συνολικής μυοσκελετικής υγείας μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους από την αρθρίτιδα, η οποία τείνει να πλήττει όλο και περισσότερους ανθρώπους.
jenny.gr