Ας υποθέσουμε ότι κοιτάζουμε για ώρα μια δυνατή λάμπα ενόσω αναβοσβήνει. Η πληροφορία που δέχεται ο εγκέφαλος είναι φως – σκοτάδι εναλλάξ, κατ’επανάληψη: μια διαδικασία που τον εξαντλεί όσο περισσότερο διαρκεί. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο εγκέφαλος αντιδρά και στη λήψη των παλμικών ραδιοκυμάτων, με τη διαφορά ότι αυτά ενεργούν πιο υπόγεια και πιο αόρατα, γιατί ο εγκέφαλος δεν αντιλαμβάνεται την ενόχληση τόσο έντονα, όσο το φως που αναβοσβήνει.
Για να αποφύγει κανείς τις επιπτώσεις της ακτινοβολίας από την ασύρματη τηλεφωνία, καλό είναι να τοποθετεί τη βάση της ασύρματης συσκευής μακρυά από χώρους που περνάει πολλές ώρες ή κοιμάται. Και βέβαια, να μη μιλάει πολύ σε ασύρματο τηλέφωνο.
Στην περίπτωση της κινητής τηλεφωνίας, τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Το 1993, στις ΗΠΑ, κατατέθηκε η πρώτη μήνυση κατά της βιομηχανίας κινητής τηλεφωνίας, από έναν άνδρα που ισχυρίστηκε ότι η γυναίκα του ανέπτυξε όγκο στον εγκέφαλο εξαιτίας της χρήσης του κινητού. Μέχρι σήμερα, η σχέση κινητών και υγείας έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τους ειδικούς, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι οι συσκευές αυτές όντως βλάπτουν την υγεία.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα συνίσταται στη τεράστια και συνεχόμενη χρήση τους, η οποία έχει πια ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια της τηλεφωνικής επικοινωνίας. Οι συσκευές των κινητών έχουν μετατραπεί σε πολυμηχανήματα και έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι όχι απλά της ζωής, αλλά ολόκληρης της ύπαρξης μας.
Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η επικοινωνία μέσω κινητών, έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία των πόλεων και της υπαίθρου κατάλληλες κεραίες που εκπέμπουν ραδιοκύματα. Σήμερα, οι κεραίες αυτές έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο πλέγμα στο ευρύτερο περιβάλλον μας, που ακτινοβολεί διαρκώς. Και επειδή είναι πλέον πολλές οι αρνητικές αντιδράσεις σχετικά με τα μέρη εγκατάστασής τους (σε σημεία δίπλα στα σπίτια, σε ταράτσες κλπ), οι εταιρίες έχουν αρχίσει να λανσάρουν καμουφλαρισμένες κεραίες που μοιάζουν με δέντρα, τρούλους εκκλησιών, καμινάδες ακόμα και περιστερώνες.
*της Λίλας Σταμπούλογλου – «Ηλεκτρομαγνητικό νέφος – Επιβιώνοντας σε ένα σύγχρονο κόσμο ακτινοβολιών».
Hellenic Nexus / Δεκέμβριος 2012