Χρήστος Δεμέτης


Το 2015 BattleHack hackathon, σε συνδιοργάνωση της PayPal και της Braintree, των κορυφαίων παρόχων διεθνών πληρωμών, έδωσε την ευκαιρία στους προγραμματιστές της χώρας μας, να κερδίσουν επικά τρόπαια-πέλεκεις, αεροπορικά εισιτήρια και διαμονή για τον Παγκόσμιο Τελικό στην Silicon Valley, όπου οι νικητές όλων των τοπικών διοργανώσεων του BattleHack 2015 θα διεκδικήσουν το μεγάλο έπαθλο των 100.000 δολαρίων.
Σε αντίθεση με πολλά άλλα hackathons, το BattleHack δημιουργεί ένα αληθινά απελευθερωμένο περιβάλλον για τους προγραμματιστές, όπου ουδείς προτίθεται να μεροληπτήσει υπέρ των εμπλεκόμενων εταιρειών, ούτε και να επηρεάσει το έργο των developers, με κανέναν τρόπο, όπως διευκρινίζεται και από τη διοργανώτρια αρχή.
Στον αθηναϊκό διαγωνισμό που διοργανώθηκε για πρώτη φορά φέτος, στις 30 και 31 Μαΐου, κέρδισε η ομάδα χάκερ των Tekcit, ενώ στην κριτική επιτροπή ήταν και ο John Lunn, Senior Global Director και Developer των PayPal και Braintree.
Οι νικητές με τον «δάσκαλο»:
Μέλη της κριτικής επιτροπής ήταν και οι George Psistakis (Founder Blendo/Apirise), Gergios Kasselakis (Partner Openfund), Olga Paraskevopoulou (Co-Founder Stone Soup).
Το BattleHack μέσα από τα λόγια του ίδιου του John Lunn
Ο John Lunn εδώ και 15 χρόνια «χτίζει» όπλα αντιμετώπισης των υποκλοπών στο ίντερνετ και βρίσκει τρόπους αντιμετώπισης της ηλεκτρονικής απάτης για τη διασφάλιση των συναλλαγών με τον καλύτερο τρόπο. Η εμπειρία του στο «σπάσιμο» των συστημάτων, αξιοποιείται για λογαριασμό δεκάδων start-up εταιριών του πλανήτη.
«Το BattleHack είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός για χάκερς (hackathon). Στην ουσία οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να λύσουν ένα πρόβλημα που τους τίθεται δημιουργώντας οι ίδιοι εκείνη την ώρα, τη λύση.
Οι νικητές της πρώτης θέσης κερδίζουν ένα τσεκούρι, το σύμβολο του BattleHack σαν τρόπαιο, και το δικαίωμα συμμετοχής στον παγκόσμιο τελικό της Silicon Valley που έχει σαν έπαθλο 100.000 δολάρια για την ομάδα που θα κερδίσει.
Ο διαγωνισμός είναι δείγμα της πρόθεσης της PayPal και της Braintree να δίνουν κίνητρα στους προγραμματιστές για να αναπτύσσουν την τεχνογνωσία τους περισσότερο και να εξελίσσονται. Φέτος οι «μάχες» του BattleHack γίνονται σε 14 κράτη όλου του πλανήτη. Για εμάς, το BattleHack είναι για τους προγραμματιστές. Είναι σχεδιασμένο από προγραμματιστές και απευθύνεται σε εκείνους. Είναι ακόμη ένας τρόπος επικοινωνίας και συνεργασίας των καλύτερων προγραμματιστών όλου του κόσμου καθώς μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους».
Τον ρωτάμε, ποια είναι τα κύρια κριτήρια επιλογής των νικητών.
«Οι συμμετέχοντες πρέπει να δουλέψουν με το Software Development Kit των Applications της PayPal ή της Braintree. Αξιολογούμε κάθε app με βάση την ποιότητα του κωδικού και τον βαθμό προσαρμογής στο Application Programming Interface* των εταιριών μας. Δεν κρίνεται η επιχειρηματική βιωσιμότητα της ιδέας.
*Πρόκειται για την Διεπαφή Προγραμματισμού Εφαρμογών (αγγλ. API, από το Application Programming Interface), γνωστή και ως Διασύνδεση Προγραμματισμού Εφαρμογών (για συντομία διεπαφή ή διασύνδεση), τη διεπαφή των προγραμματιστικών διαδικασιών που ένα λειτουργικό σύστημα, βιβλιοθήκη ή εφαρμογή παρέχει προκειμένου να επιτρέπει να γίνονται προς αυτό αιτήσεις από άλλα προγράμματα ή / και ανταλλαγή δεδομένων.
Η επόμενη ερώτηση που θέτουμε στον John Lunn, έχει να κάνει με το «μεράκι» του. Κοινώς, τι πρέπει να κάνει κανείς για να γίνει καλός χάκερ.
«Όπως είναι εύκολα κατανοητό, ένας χάκερ συγκαταλέγεται ανάμεσα σε εκείνους που έχουν την καλύτερη τεχνολογική τεχνογνωσία και ενημέρωση. Απαιτείται άριστη γνώση Τεχνολογίας της Πληροφορίας (Information Technology) και ανάπτυξη εξατομικευμένων τεχνικών. Για να είμαστε ακριβείς, αν θες να γίνεις καλός χάκερ, πρέπει να έχεις πολλαπλές ικανότητες. Οφείλεις να είσαι ανοιχτόμυαλος και να έχεις κατά νου όλες τις ικανότητες που χρειάζονται σαν υπόβαθρο για να εξειδικευτείς σε αυτές σταδιακά με συνεχή δουλειά στο μέλλον.
Και αφού μιλάμε για ικανότητες, τότε στην ουσία πρέπει να διευκρινίσουμε πως στην πραγματικότητα, κάνουμε λόγο για δημιουργία κώδικα και για προγραμματισμό. Επίσης, ο επιτυχημένος χάκερ πρέπει να έχει δημιουργικότητα, δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων και σαφώς, επιμονή.
Χρειάζεται επίσης αφοσίωση στο να βελτιώνεις μια τοπική κοινωνία και να λειτουργείς για το κοινό καλό. Ένα ωραίο παράδειγμα επιτυχίας είναι η ομάδα που νίκησε στον διαγωνισμό του 2014, του Τελ Αβίβ που έφτασε στον τελικό και πήρε και το έπαθλο των 100.000 δολαρίων για το application AirHop. Είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες της να μοιράζονται τον διακομιστή τους ή την πρόσβασή τους σε Wi-Fi (βλέπε και παρακάτω στους νικητές των περασμένων ετών). Κέρδισαν αναγνώριση και αποδοχή.
Για ποιο λόγο αποφάσισες να γίνεις χάκερ;
«Ο πρώτος λόγος έχει να κάνει με το ότι ένας χάκερ μπορεί να εισβάλλει σε συστήματα. Ο δεύτερος είναι ότι μπορεί να προγραμματίζει πράγματα για να συμβαίνουν πραγματικά γρήγορα.
Για τον πρώτο λόγο, είδα την ταινία Wargames τη δεκαετία του ’80. Είμαι όμως χάκερ για τον δεύτερο λόγο που ανέφερα παραπάνω».
Τι θα συμβούλευες εκείνους που θέλουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της πληροφορικής και να γίνουν προγραμματιστές;
«Για να ξεχωρίσεις στον κόσμο της πληροφορικής, πρέπει να είσαι αφοσιωμένος στην αυτοβελτίωση σου. Η τεχνολογία αλλάζει συνεχώς και διαφοροποιείται, άρα εκείνος που θέλει να γίνει προγραμματιστής, πρέπει να την ακολουθεί και να αλλάζει μαζί της. Να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις και να μαθαίνει διαρκώς. Πώς μπορεί να μαθαίνει; Μέσα από το διαδίκτυο, από εγχειρίδια, από συνέδρια, ομιλίες, ημερίδες, εσωτερική εκπαίδευση στην εταιρεία που εργάζεται ακόμα και με εθελοντική εργασία αν χρειαστεί και αν εκτιμά ότι θα του δώσει ικανότητες και τεχνογνωσία.
Ένα άλλο προαπαιτούμενο για να μπεις και να γίνεις επιτυχημένος στον χώρο της πληροφορικής, είναι η δικτύωση και το πώς θα «πουλάει» κανείς τον εαυτό του. Διαγωνισμοί σαν το BattleHack βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Οι προγραμματιστές βγαίνουν από τα στενά ατομικά τους πλαίσια και μαθαίνουν να συναγωνίζονται και να συνεργάζονται με άλλους και έναν κοινό στόχο, σε ένα πολύ ενδιαφέρον περιβάλλον».
Στη συνέχεια ρωτάμε τον προγραμματιστή και «εγκέφαλο» των applications των PayPal και Braintree, πώς και πότε αποφάσισε να ασχοληθεί με την πληροφορική.
«Σαν παιδί έκανα οικονομίες και αγόρασα έναν υπολογιστή Zx81. Έπαιζα μαζί του με τον πατέρα μου και καταλάβαμε πως οι δυνατότητες του ήταν πολύ περιορισμένες. Έτσι, αναπτύξαμε μαζί έναν κώδικα στη Γλώσσα Προγραμματισμού Basic και από τότε η αγάπη μου για την πληροφορική, συνεχώς μεγαλώνει».
Τέλος, ο John Lunn μας μιλάει για τα νέα projects της PayPal
«Ψάχνουμε συνεχώς νέους τρόπους για να φέρνουμε σε άμεση επικοινωνία τον έμπορο και τον αγοραστή προϊόντων.
Η όλη εμπορική εμπειρία που προσφέρει η PayPal θα έχει επαναπροσδιοριστεί μέσα στα επόμενα 3 με 5 χρόνια. Η PayPal λειτουργεί διαμέσου όλων των παρόχων και των συσκευών, επιτρέπουμε στον μέσο χρήστη να πληρώσει με τον τρόπο που επιθυμεί, από όποια πλατφόρμα επιθυμεί και με το λειτουργικό σύστημα που διαλέγει ο ίδιος. Αναπτυσσόμαστε συνεχώς και προσφέρουμε νέες λύσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το BattleHack 2015 σηματοδότησε την 3η ετήσια σειρά εκδηλώσεων BattleHack
Το 2013, η ομάδα από τη Μόσχα κατέκτησε το μεγάλο έπαθλο των 100.000 δολαρίων για την εφαρμογή Donate Now, η οποία χρησιμοποιεί τεχνολογία BLE και την PayPal, προκειμένου να επιτρέπει στον καθένα, με τη χρήση και μόνο της κινητής συσκευής του, να κάνει άμεσα δωρεές σε έναν κοινωφελή σκοπό της αρεσκείας του, κάθε φορά που αισθάνεται την ανάγκη να προσφέρει, χωρίς να χρειάζεται να συμπληρώσει εκτενείς φόρμες.
Το 2014, η ομάδα από το Τελ Αβίβ κέρδισε στον τελικό με το AirHop – μια εφαρμογή «συνεργατικής κατανάλωσης», η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να μοιράζονται τον διακομιστή τους ή την πρόσβασή τους σε Wi-Fi, έτσι ώστε κάποιος που δεν έχει σύνδεση στο κινητό του, να μπορεί χρησιμοποιώντας την εν λόγω εφαρμογή να «μεταπηδήσει» στο κινητό κάποιου άλλου για να κάνει ένα τηλεφώνημα ή να στείλει ένα sms, καταβάλλοντας το αντίστοιχο αντίτιμο μέσω της PayPal.
Την ίδια χρονιά, η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού BattleHack στο Σίδνεϊ δημιούργησε ένα “ντουλάπι” που επιτρέπει στους χρήστες της εφαρμογής να δανείζονται αθλητική ένδυση και εξοπλισμό μέσω του κινητού τους. Η εν λόγω εφαρμογή χρησιμοποιεί τεχνολογία IoT (Internet of Things), η οποία κάνει χρήση ενός χρονόμετρου για να υπολογίσει το συνολικό κόστος ενοικίασης και παρέχει πληρωμή μέσω της PayPal.
Εντούτοις, δεν απολαμβάνουν την επαγγελματική υποστήριξη μόνο οι παγκόσμιοι και οι τοπικοί νικητές. Το καλύτερο παράδειγμα αποτελεί η ομάδα Parmesan από τον διαγωνισμό που διεξήχθη στη Μόσχα, η οποία το 2014 έλαβε επιχορήγηση αξίας 50.000 δολαρίων από την εταιρεία GVA LaunchGurus, αμέσως μετά το πέρας της διοργάνωσης. Πλέον, η εφαρμογή τους βοηθά τους χρήστες της να επικοινωνούν με ανθρώπους που επιστρέφουν από το εξωτερικό και επιτρέπει στους πελάτες να ζητούν από τους ταξιδιώτες να τους φέρουν τρόφιμα που δεν είναι διαθέσιμα στην χώρα τους και να τους αποζημιώνουν αντίστοιχα για τα ταξίδια τους.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα 2015.battlehack.org.