Καλοκαίρι, καιρός για διακοπές! Ειδικά όμως αν έχεις μικρά παιδιά, οι διακοπές χρειάζονται καλή οργάνωση ώστε να μπορέσεις και εσύ όντως, να ξεκουραστείς.

Προτεραιότητες. Θυμήσου, ότι οι διακοπές ξεκινάνε πριν ακόμα φύγεις από το σπίτι, γι” αυτό το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις είναι να μαζέψεις σε ένα ντοσιέ όλα τα χαρτιά που αφορούν τις διακοπές σου. Χάρτες, εισιτήρια, κρατήσεις ξενοδοχείων, έναν οδηγό της περιοχής που θα επισκεφτείτε, και φυσικά τα απαραίτητα χρήσιμα τηλέφωνα για ενοικίαση αυτοκινήτου, γραφείο ταξιδιών, και φωτοτυπίες διαβατηρίων αν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό.
Γράψε ό,τι έχεις να κάνεις σε μια λίστα και να είσαι σίγουρη ότι μόνο έτσι δεν θα σου ξεφύγει τίποτα.
Πουθενά χωρίς τη λίστα σου! Φτιάξε έναν κατάλογο εργασιών για κάθε μέλος της οικογένειας: τι θα βάλει ο καθένας στις βαλίτσες, τι πρέπει να κάνει ο καθένας πριν κλείσει το σπίτι, οδηγίες για τους γείτονες, κατάλογο με απαραίτητα αξεσουάρ που θέλει να πάρει ο καθένας μαζί του.
Βήμα Βήμα… Πριν αρχίσεις να ετοιμάζεις τις βαλίτσες, φρόντισε να συγκεντρώσεις σε ένα σημείο όλα τα μικροπράγματα και χώρισέ τα σε κατηγορίες: καλλυντικά σε ταξιδιωτικό μέγεθος, χαρτομάντιλα, μωρομάντιλα, είδη προσωπικής υγιεινής, βιβλία και φυσικά ρούχα, πετσέτες, σαγιονάρες.
Η τέχνη της βαλίτσας. Το σωστό πακετάρισμα είναι τέχνη, όπως ξέρουν καλά οι βετεράνοι ταξιδιώτες. Το ζητούμενο είναι να μην ξεχάσεις τίποτα, χωρίς να φορτωθείς με υπερβολικό βάρος, και φυσικά να μπορέσεις να βρεις εύκολα αυτά που χρειάζεσαι όταν φτάσεις στον προορισμό σου.
* Ξεχώρισε, λοιπόν, πρώτα, τι θα φορέσει στο ταξίδι το κάθε μέλος της οικογένειας και κράτησε τα ρούχα αυτά στην άκρη.
* Βάλε σε ειδικές θήκες -προτίμησε τις πάνινες- τα εσώρουχα, τις κάλτσες και τα αξεσουάρ και μετά βάλ” τες σε ειδικούς ξεχωριστούς χώρους που υπάρχουν σε κάθε βαλίτσα, ή σάκο. Με αυτό τον τρόπο, ούτε θα τσαλακωθούν, ούτε θα σκορπίσουν, αλλά θα μπορέσεις να τα εντοπίσεις και πιο εύκολα.
* Τοποθέτησε τα ρούχα των παιδιών μέσα στις βαλίτσες, χωρισμένα σε σετάκια, ώστε να μην ψάχνεις να συνδυάζεις τελευταία στιγμή.
* Μην πάρεις μαζί σου πολλά μπλουζάκια, γιατί σίγουρα θα βρεις κάτι που θα σου αρέσει στον τόπο διακοπών και μετά δεν θα έχεις που να τα βάλεις.
* Βάλε σε μια ξεχωριστή τσάντα τα παιχνίδια ή τα βιβλία με τα οποία θα απασχοληθούν τα παιδιά στη διάρκεια του ταξιδιού.
* Και φυσικά όταν φτάσεις εκεί, μην αγοράσεις πράγματα που δεν σου αρέσουν απλώς επειδή τα βρήκες μπροστά σου. Για να θυμάσαι τις διακοπές σου φτάνουν μερικές καρτ ποστάλ και φυσικά φωτογραφίες, τις οποίες μπορείς να τακτοποιήσεις σε ένα ειδικό άλμπουμ διακοπών όταν επιστρέψετε.