και μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition, οι φλαβανόνες του φρούτου παρέχουν σημαντικά οφέλη για την καρδιά μας.
Η χυμός γκρέιπφρουτ, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μπορεί να αποτελέσει σημαντικό όπλο ενάντια στην καρδιοπάθεια, η οποία εκτιμάται ότι κοστίζει πάνω από 17 εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως σε ετήσια βάση.
Η ευεργετική δράση του γκρέιπφρουτ έχει επιβεβαιωθεί από πολυάριθμες μελέτες, ωστόσο δεν είχε γίνει πλήρως κατανοητό ποια συστατικά του φρούτου παρέχουν τα παραπάνω οφέλη.
Ερευνητές από το Γαλλικό Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας στο Κλερμόν-Φεράν πραγματοποίησαν δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 48 υγιείς γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών, υποομάδα που θεωρείται πως αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας.
Οι μισές γυναίκες κατανάλωναν καθημερινά 340 ml χυμό γκρέιπφρουτ, ενώ στις άλλες μισές δόθηκε ένα ποτό με παρόμοιο χρώμα και γεύση αλλά χωρίς διατροφική αξία (placebo). Μετά από μερικούς μήνες, η πρώτη ομάδα κατανάλωνε το εικονικό ποτό και η δεύτερη τον πλούσιο σε φλαβανόνες χυμό.
Σε διάστημα έξι μηνών διαπιστώθηκε σημαντική βελτίωση στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων χάρη στην κατανάλωση του χυμού. Σχεδόν καμία βελτίωση δεν παρατηρήθηκε κατά το διάστημα κατανάλωσης του εικονικού ποτού.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατάσταση των αιμοφόρων αγγείων με βάση ειδικό τεστ για τη ροο-εξαρτώμενη αγγειοδιαστολή (flow – mediated dilation – FMD). Το τεστ αυτό δείχνει πόσο εύκαμπτα και εκτατά είναι τα τοιχώματα των αγγείων, άρα και πόσο εύκολα ρέει το αίμα διαμέσου αυτών.
Αν και το γκρέιπφρουτ μπορεί να παράσχει σημαντικά οφέλη στους υγιείς μεσήλικες, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν συνιστάται σε άτομα που έχουν ήδη λάβει διάγνωση για καρδιοπάθεια, καθώς μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όταν συνδυάζεται με ορισμένα φάρμακα.
onmed.gr