και ο φωτισμός είναι μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους ένα σπίτι μπορεί να «παχαίνει» τους ενοίκους του.

«Υπάρχουν δύο πράγματα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά μας, εκείνα που κάνουμε συνειδητά και εκείνα που πράττουμε αυτοματοποιημένα», λέει η Λάουρα ΜακΓκόουαν, ψυχολόγος με ειδικότητα στις διατροφικές επιλογές ενηλίκων, στο ερευνητικό κέντρο του University College London.
Πολλές από τις διατροφικές μας συνήθειες εμπίπτουν στη δεύτερη κατηγορία, εξηγεί η ίδια. Οπως λοιπόν στα σούπερ μάρκετ η διαρρύθμιση του χώρου γίνεται έτσι ώστε οι καταναλωτές να αγοράζουν συγκεκριμένες τροφές, έτσι μπορεί να γίνει το αντίστροφο στο σπίτι.
Από τα «δυνατά» φώτα στην τραπεζαρία, μέχρι τη δυνατή μουσική στην κουζίνα, υπάρχουν πολλοί τρόποι που το σπίτι «παχαίνει» τους ενοίκους του. Το Healthnista παρουσίασε κάποιους τρόπους για να αντιμετωπιστεί αυτό.
Κουζίνα
Οσο πιο ορατή είναι μία τροφή, τόσο πιο ελκυστική θεωρείται. Οπότε το «κλειδί» είναι οι ανθυγιεινές να μπαίνουν σε αδιαφανή δοχεία και τα λαχανικά για παράδειγμα σε διαφανή. Επίσης, ένα άλλο κόλπο είναι η κάλυψη του γλυκού που έχει απομείνει για παράδειγμα με αλουμινόχαρτο, ώστε να μην είναι ορατό.
Ακόμη, σοφή κίνηση είναι η αποθήκευση των ανθυγιεινών τροφών σε ξεχωριστά μικρότερα δοχεία, κάτι που μειώνει την πιθανότητα υπερκατανάλωσης.
Επίσης, αν το δείπνο που ετοίμασε κάποιος αντί για τους 4 που θα καθίσουν στο τραπέζι είναι για 8 άτομα, η κίνηση- κλειδί είναι να μπει το υπόλοιπο σε δοχεία και στο ψυγείο, πριν αρχίσει το σερβίρισμα. Ετσι, θα είναι πιο δύσκολο να επιστρέψει κάποιος στην κουζίνα για δεύτερη ημερίδα.
Τέλος, μία απλή αλλά αποτελεσματική κίνηση είναι να αντικαταστήσει κανείς το δοχείο για τα μπισκότα με μία φρουτιέρα και να την τοποθετήσει σε εμφανές σημείο.
Ψυγείο
Ενας καλός τρόπος για να αλλάξει ο καθένας το ανθυγιεινό τσιμπολόγημα με ένα υγιεινό σνακ, είναι το δεύτερο να είναι πάντα πιο εύκολο. Για παράδειγμα, αντί για ένα πακέτο καρότα που πρέπει να καθαριστούν και να κοπούν, καλύτερα να έχει κάποιος στο ψυγείο του λαχανικά και φρούτα που καταναλώνονται αμέσως, όπως καρότα, ή κεράσια, που δεν απαιτούν προετοιμασία.
Η επίτευξη των στόχων γίνεται πιο εύκολη όταν υπάρχει κάτι που τους υπενθυμίζει διαρκώς. Ενα τρικ είναι χαρτάκια στην πόρτα του ψυγείου, που γράφουν για παράδειγμα πόσα κιλά θέλει να χάσει κάποιος ή πόσες φορές να γυμνάζεται την εβδομάδα.
Στο τραπέζι
Συχνά οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν τη χρήση μικρότερων πιάτων. Δεν είναι πάντα αποτελεσματικό όμως, όταν είναι πολύ μικρά. Επίσης, ρόλο στην ποσότητα τροφής που καταναλώνει κάποιος παίζει και το χρώμα του πιάτου, που πρέπει να κάνει αντίθεση με εκείνο του φαγητού.
Για παράδειγμα, έρευνα απέδειξε ότι όταν το ρύζι σερβίρεται σε λευκό πιάτο, τότε οι άνθρωποι τρώνε 20% περισσότερο από ότι αν θα ήταν σε ένα σκουρόχρωμο σερβίτσιο.
Ακόμη, όσοι πίνουν από ψηλά, με μικρή διάμετρο ποτήρια, καταναλώνουν λιγότερο αλκοόλ, καθώς πρόκειται ουσιαστικά για ένα οπτικό τρικ.
Η μουσική και ο φωτισμός επίσης παίζουν ρόλο. Οσο πιο δυνατή είναι η μουσική, τόσο πιο γρήγορα τρώει κανείς, ενώ αν τα φώτα είναι είτε υπερβολικά έντονα είτε ακριβώς το αντίθετο, ο άνθρωπος τρώει περισσότερο από ότι αν υπάρχει ένας μέτριος φωτισμός.
Τέλος, παίζουν ρόλο και τα εργαλεία σερβιρίσματος- για παράδειγμα όσο μικρότερο είναι εκείνο που χρησιμοποιείται για το παγωτό τόσο λιγότερο γλυκό θα φάει κάποιος.
Σαλόνι
Τα χαμηλά τραπεζάκια πρέπει να είναι μακριά από τον καναπέ, ώστε να μην τα φτάνει κανείς καθιστός και να τσιμπολογά λιγότερο αν υπάρχει κάτι πάνω σε αυτά.
Η συμβουλή για την τηλεόραση επίσης ισχύει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρακολουθώντας μία εκπομπή, ουσιαστικά ξεχνά κανείς πόσο έχει φάει. Επίσης, δημιουργούνται και συνήθειες σε σχέση με τη «μικρή οθόνη», για παράδειγμα, η κατανάλωση παγωτού την ώρα που παρακολουθεί κάποιος μία ταινία.
Κρεβατοκάμαρα
Αν κάποιος το έχει βάλει σκοπό να αρχίσει να γυμνάζεται το πρωί, θα πρέπει να βάλει τις φόρμες του δίπλα στο κρεβάτι, ώστε να είναι το πρώτο πράγμα που θα δει ξυπνώντας.
Mπάνιο
Η ζυγαριά είναι απαραίτητη, ώστε να παρακολουθεί ο καθένας την πορεία των κιλών του. Θα πρέπει μάλιστα να είναι σε ένα συγκεκριμένο σημείο, ώστε να γίνει συνήθεια η ζύγιση.