Ο δήμαρχος αφού περιγράφει όσα συμβαίνουν καταλήγει« Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και τους κινδύνους που ελλοχεύει, σας προτείνω ως μόνη λύση την άμεση μεταφορά των παράτυπων μεταναστών με αρματαγωγό του πολεμικού Ναυτικού.
Ολόκληρη η επιστολή Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας κάνω γνωστή τη δραματική κατάσταση του προβλήματος των παράτυπων μεταναστών, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Οι φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες του Δήμου, των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου και του Λιμεναρχείου, δεν επαρκούν, καθώς ο μεγάλος αριθμός των παράτυπων μεταναστών δημιουργεί τεράστια προβλήματα στις ήδη ανεπαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες.
Απλοί κάτοικοι, μέσα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες και σε συνεργασία με την εκκλησία και το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, προσπαθούν επίσης με κάθε τρόπο να βοηθήσουν, όμως μάταια.
Άνθρωποι που βρίσκονται σε απόγνωση έχουν κατακλύσει τους δρόμους, χτυπούν πόρτες ζητώντας τροφή.
Αφοδεύουν όπου βρουν, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων, των ντόπιων και των επισκεπτών, οι οποίοι κατατρομαγμένοι ζητούν από το δήμο να δώσει λύση.
Παράλληλα, λόγω της τουριστικής περιόδου και του μεγάλου αριθμού των παράτυπων μεταναστών, η ναυτιλιακή εταιρεία της οποίας τα πλοία εκτελούν δρομολόγια στη Λέρο, αδυνατεί να τους μεταφέρει, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το πρόβλημα.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης και τους κινδύνους που ελλοχεύει, σας προτείνω ως μόνη λύση την άμεση μεταφορά των παράτυπων μεταναστών με αρματαγωγό του πολεμικού Ναυτικού. Αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε όριο κι έλεγχο.
Ο Δήμαρχος Λέρου Κόλιας Μιχαήλ Μια αντίστοιχη επιστολή απέστειλε και στον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ζητώντας συνδρομή για να φτιαχτούν κέντρα φιλοξενίας ΘΕΜΑ: Δημιουργία Κέντρου Πρώτης Υποδοχής Παράτυπων Μεταναστών. Κύριε Περιφερειάρχη,
Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας κάνω γνωστή τη δραματική εξέλιξη του προβλήματος των παράτυπων μεταναστών που αντιμετωπίζουμε τον τελευταίο καιρό στη Λέρο.
Η κατάσταση πλέον έχει ξεφύγει από τον έλεγχο παρά τις φιλότιμες και υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών του Αστυνομικού Τμήματος Λέρου, του Λιμεναρχείου, του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της εκκλησίας, του δήμου, της Περιφέρειας αλλά και των απλών κατοίκων του νησιού.
Βλέπουμε εκατοντάδες ανθρώπους ταλαιπωρημένους μεταξύ των οποίων και μικρά παιδιά, να κοιμούνται και να αφοδεύουν στους δρόμους με κίνδυνο τη δική τους υγεία αλλά και των κατοίκων κι επισκεπτών του νησιού. Μεσούσης της τουριστικής περιόδου εκτός της περίεργης οικονομικής κατάστασης επιβαρυνόμαστε με την άσχημη εντύπωση και εικόνα που συναντάμε εις βάρος του τουρισμού.
Ύστερα από έκτακτη συνάντηση των αρχών του νησιού προτάθηκε από το δήμο Λέρου η προσωρινή φιλοξενία τους στο χώρο των Λεπίδων.
Όμως, τα κτίρια πέρα των στατικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, στερούνται ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
Ως εκ τούτου, συμφωνήθηκε, ύστερα από πρόταση του Διοικητή του Κρατικού Θεραπευτηρίου Λέρου να φιλοξενούνται στα κτίρια των πρώην ΠΙΚΠΑ – ΚΕΠΕΠ, που είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτά των Λεπίδων.
Όμως, κι αυτά, χρειάζονται διάφορες παρεμβάσεις προκειμένου να υπάρξει μια υποτυπώδης φιλοξενία. Ζητάμε την κάλυψη από μέρους σας των απαιτούμενων δαπανών προκειμένου να επισκευαστούν προσωρινά τα κτίρια και να λειτουργήσουν οι τουαλέτες, ώστε να μπορέσουν να φιλοξενήσουν το κύμα των παράτυπων μεταναστών που κατακλύζει καθημερινά το νησί μας. Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειες σας προκειμένου να βρεθεί λύση για τη δημιουργία κέντρου πρώτης υποδοχής παράτυπων μεταναστών.
Ο Δήμαρχος Λέρου Κόλιας Μιχαήλ