ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μετά τις εκλογές 500.000 ειδοποιητήρια με έξτρα φόρο για αγρότες-επιχειρήσεις

ΑΡΓΟΛΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ | 16.9.15 | 
 Στα τέλη Σεπτεμβρίου περίπου 500.000 αγρότες, επιχειρηματίες και υπόχρεοι στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης θα θα λάβουν ειδοποιητήριο, το οποίο θα τους πληροφορεί ότι στο Τaxisnet έχουν αναρτηθεί νέα εκκαθαριστικά φόρου εισοδήματος για το 2014, με έως και διπλάσια προκαταβολή φόρου και αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης έως και κατά 1.146 ευρώ για τους έχοντες ΙΧ μεγάλου κυβισμού.
Χθες υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, σε εξάωρη σύσκεψη, δρομολόγησαν τις διαδικασίες έκδοσης των νέων εκκαθαριστικών. Οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ αποφάσισαν να τρέξουν τις νέες εκκαθαρίσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος στη συνέχεια και για την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ στις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» η εφορία θα απευθυνθεί πρώτα στους αγρότες. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες από το 27,5% στο 55% έχει ψηφιστεί ήδη και τώρα έρχεται η ώρα της εφαρμογής. Πρακτικά, για έναν αγρότη στον οποίο με την αρχική του φετινή δήλωση είχε βεβαιωθεί προκαταβολή φόρου 500 ευρώ, με τη νέα εκκαθάριση η προκαταβολή θα διπλασιαστεί στα 1.000 ευρώ.

Ανάλογες επιβαρύνσεις έρχονται και για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Οι ΑΕ και οι ΕΠΕ οι οποίες με τις διατάξεις νόμου που ψηφίστηκαν τον Ιούλιο θα πιάνονταν στην τσιμπίδα της αυξημένης προκαταβολής φόρου από το 2016, με τις προσθήκες που έγιναν τον Αύγουστο με το Μνημόνιο καλούνται να βάλουν από φέτος βαθύτερα το χέρι στην τσέπη.

Οι ψηφισμένες διατάξεις ορίζουν αύξηση της προκαταβολής φόρου από το 80% στο 100% για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες (εξαιρούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τους οποίους η αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 75% από το 55% θα εφαρμοστεί το 2016), επίσης αναδρομικά για τα κέρδη του 2014.

Αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης κατά 279 έως και 1.146 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών εκατοστών, ενώ πολλαπλάσιες είναι οι επιβαρύνσεις για όσους έχουν στην κατοχή τους σκάφη αναψυχής, πισίνες, αεροσκάφη, ελικόπτερα και ανεμόπτερα.

Τα νέα φουσκωμένα εκκαθαριστικά αφορούν κυρίως όσους έσπευσαν από τους πρώτους να υποβάλουν τις δηλώσεις τους (έως τις 20 Ιουλίου), καθώς όσοι καθυστέρησαν και υπέβαλαν φορολογικές δηλώσεις μέσα στον Αύγουστο έχουν ήδη φορολογηθεί σχετικά.

Οι πρόσθετοι φόροι οι οποίοι θα προκύψουν μετά τη νέα εκκαθάριση, στη βάση των αυξημένων προκαταβολών θα πρέπει να εξοφληθούν μαζί με τις τρέχουσες εναπομείνασες δόσεις του φόρου εισοδήματος, εκτός αν η ΓΓΔΕ αποφασίσει να δώσει νέες προθεσμίες.
ΠΗΓΗ : " http://www.argolikeseidhseis.gr   " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου