Οι κεντρικές τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών αποσύρουν τα αποθέματα του χρυσού τους από την  Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης. Ως αποτέλεσμα, τα αποθέματα των πολύτιμων μετάλλων της αμερικανικής Τράπεζας να κατέλθει  στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών.

Πρώτα ζήτησε να επιστραφεί ένα μεγάλο μέρος του  χρυσού της η  Γερμανία. Με παρόμοιες αιτήσεις ζήτησαν την επιστροφή μέρους του χρυσού τους και οι κεντρικές τράπεζες της Ολλανδίας και της Αυστρίας.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Lew Rockwell, ο επαναπατρισμός του χρυσού έχει ευεργετική επίδραση στην παγκόσμια οικονομία.
«Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι υποστηρικτές της πολιτικής του τμήματος αυτού λένε ότι ο χρυσός δεν παίζει κανένα νομισματικό ρόλο. Αλλά τότε θα πρέπει να εξηγηθεί  γιατί η Federal Reserve Bank διατηρούσε τόσο  μεγάλη ποσότητα χρυσού , που δεν ανήκε στην Αμερική αλλά  σε άλλες χώρες. Αυτή η συγκεκριμένη μέθοδο είναι χαρακτηριστική στις  «παλαιές» αυτοκρατορίες οι οποίες διατηρούσαν  τον χρυσό από τις «αποικίες τους» ή από εξαρτημένες χώρες . Η απόφαση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να αποσύρουν τον χρυσό  τους από την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης, δεν χαροποιεί σε καμία περίπτωση την αμερικανική κυβέρνηση, διότι αποτελεί  μια σημαντική κίνηση των χωρών αυτών για την «ανεξαρτησία τους»(!!). Ορισμένοι μάλιστα φοβούνται ότι το υπόλοιπο  μέρος των ράβδων χρυσού των χωρών αυτών που θα μείνει στα αμερικανικά θησαυροφυλάκια θα είναι χαμένο. Ίσως  όμως οι ράβδοι να  βρίσκονται στην ίδια θέση, αλλά το ποιος θα έχει την ιδιοκτησία τους,  θα είναι ένα άλλο θέμα. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ φυσικό  η Γερμανία, η Αυστρία αλλά και άλλες χώρες να  αποφασίσουν να επαναπατρίσουν τον χρυσό τους »,  δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Ludwig von Mises,  Lew Rockwell  στον τηλεοπτικό σταθμό Russia Today.
Όπως  αναφέρθηκε  η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας συνεχίζει να «επαναπατρίζει» στην χώρα τα αποθέματα χρυσού της που ήταν αποθηκευμένα  στο θυσαυροφυλάκιο  της Γαλλίας και της Αγγλίας, ενώ  το μεγαλύτερο μέρος  ευρίσκεται στην  Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της Bundesbank το 2014 στην Φρανκφούρτη παραδόθηκαν 120 τόνοι  χρυσού, εκ των οποίων  οι 35 τόνοι επέστρεψαν από την Τράπεζα της Γαλλίας στο Παρίσι, ενώ άλλοι 85 τόνοι  από την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.
Όπως ανακοινώθηκε από τις γερμανικές αρχές, «έως το 2020 η Bundesbank σκοπεύει να έχει στην διάθεση της , τα μισά από τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας σε  γερμανικές Τράπεζες».
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr από την αρχή της εφαρμογής του σχεδίου για την επιστροφή του χρυσού στη Γερμανία, το 2013, ο συνολικός όγκος που επαναπατρίστηκε ήταν 157 τόνοι. 67 τόνοι επέστρεψαν από το Παρίσι και 90 τόνοι από την Νέα Υόρκη.
Μέχρι το 2020, η Bundesbank έχει σχέδια για την «επιστροφή» 517 τόνων του πολύτιμου μετάλλου με τους  307 τόνους να επαναπατρίζονται  από την Γαλλία, ενώ  οι 210 τόνοι θα  επιστρέψουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η ουσία όμως είναι ότι οι Γερμανοί δεν επιθυμούν πλέον την αμερικανική οικονομική κηδεμονία στην Ευρώπη. Το τέταρτο Ράιχ έχει σε πλήρη εφαρμογή τα σχέδια του για την γηραιά ήπειρο.