Μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, γνωστή ως Dirty Money Project, αποφάνθηκε πως επάνω σε ένα χαρτονόμισμα του ενός δολαρίου καραδοκούν τουλάχιστον 3.000 είδη βακτηρίων (και όχι, το ευρώ δεν είναι αθώο, απλά στην Αμερική δολάρια εξέτασαν!)
Τα βακτήρια όμως δεν είναι οι μόνοι δυνητικά επικίνδυνοι μικροοργανισμοί που μπορεί να βρίσκονται στα χαρτονομίσματα. Μελέτες έχουν δείξει πως η πλειοψηφία των χαρτονομισμάτων στις ΗΠΑ έχουν ίχνη κοκαΐνης, επειδή οι έμποροι ανταλλάσσουν τα χρήματα με γυμνά χέρια! Υπάρχει επίσης συχνά υλικό σχετικό με κόπρανα (!), όπως αναφέρθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Southern Medical Journal. Και τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως μετρώντας συχνά χαρτονομίσματα μπορεί κάποιος να κολλήσει σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.
Για την ακρίβεια, υπήρξε περιστατικό αυτή της περίπτωσης στην Κίνα, όπου δύο γυναίκες υπάλληλοι τράπεζας βρέθηκε πως κόλλησαν σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα μετά την καταμέτρηση χαρτονομισμάτων. Οι γυναικολόγοι που τις εξέτασαν υπέθεσαν πως οι δύο γυναίκες μολύνθηκαν έμμεσα από τα χρήματα, πηγαίνοντας στην τουαλέτα αφού χειρίστηκαν τα χρήματα, χωρίς να έχουν πλύνει προσεκτικά τα χέρια τους.
Σύμφωνα με το capitalhealth οι ειδήμονες γιατροί υποστηρίζουν ότι η πλειοψηφία των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν μεταδίδεται από την απλή επαφή με μολυσμένα αντικείμενα, όπως χρήματα, εργαλεία και καθίσματα τουαλέτας. Επίσης δεν μπορεί να κολλήσει κάποιος κολυμπώντας στην ίδια πισίνα με κάποιον άνθρωπο που νοσεί.
Ωστόσο τα χαρτονομίσματα έχει βρεθεί πως μεταφέρουν τόσο πολλά βακτήρια και μικρόβια, που είναι πολύ σημαντικό να πλένουμε πάντα τα χέρια μας μετά που τα πιάνουμε και πάντα πριν και μετά τη χρήση της τουαλέτας.
pronews.gr