Ο αντιδραστήρας κατασκευάζεται από το  ρωσικό κράτος και υπό την εποπτεία   του Επιστημονικού  Κέντρου «Ερευνητικό Ινστιτούτο Ατομικών αντιδραστήρων» . Η ολοκλήρωση της  μονάδας αυτή έχει προγραμματιστεί για το 2020.
Έχει αναφερθεί ότι ο αντιδραστήρας MBIR θα είναι το ισχυρότερος υπό κατασκευή αντιδραστήρας του κόσμου  , η χρήση του οποίου  προγραμματίζεται και  για  ερευνητικούς σκοπούς .
Ο αντιδραστήρας θα μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια  150 MW. Αυτό θα λύσει ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στο μέλλον για την δημιουργία νέων σταθμών πυρηνικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των ταχέων νετρονίων για να κλείσει ο κύκλος του πυρηνικού καυσίμου.
Μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες επιλογές για φθηνή ενέργεια και επάρκεια ισχύος, είναι τα πλωτά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας, τα οποία η Ρωσία αποφάσισε να κατασκευάσει πρώτη απ’ όλες τις χώρες του πλανήτη. Η ιδέα αυτή, είχε συζητηθεί και σε άλλες χώρες, αλλά σύντομα εγκαταλείφθηκε, κυρίως λόγω της αντίθεσης των οικολογικών οργανώσεων.
Ο πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός «Ακαντέμικ Λομονόσοφ», άρχισε να κατασκευάζεται το 2009 και αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργικός ως το 2016. Όπως δήλωσε για το project, ο επικεφαλής της Ρωσικής κρατικής εταιρίας πυρηνικής ενέργειας «Rosatom» Σεργκέι Κιριγένκο: «Υπάρχουν δυνητικοί πελάτες απ’ το εξωτερικό, απλά θέλουν να δουν πώς θα εξελιχθεί το πιλοτικό πρόγραμμα».
Ο πλωτός πυρηνικός σταθμός, είναι μια μη αυτοκινούμενη τεράστια φορτηγίδα που θα μπορεί να ρυμουλκηθεί από και προς διάφορους προορισμούς και θα έχει δύο τροποποιημένους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας καθώς και για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Το πλοίο θα βρίσκεται κοντά στην ακτή έτσι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με τους πυλώνες της στεριάς και να μεταφέρει ηλεκτρισμό όπου θα είναι επιθυμητό.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, τα ατυχήματα του Τσερνομπίλ  το  1986 και της Φουκουσίμα το 2011, κατέδειξαν πόσο επικίνδυνη είναι αυτή η μέθοδο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.