ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Γιορτή Αρωματικών Φυτών στον Λαγκαδά

ΠΗΓΗ : " ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΡΟΥΚΟΥΜΟΥΚΟΥ   " 



Γιορτή Αρωματικών Φυτών στον Λαγκαδά
    Το Σάββατο, 17 Οκτ 2015, στις 11.00, ξεκινά στονΛαγκαδά Θεσσαλονίκης (Φυτώριο BIOHERBAL, Γέφυρα Λαγκαδά-έναντι LINL) η 2η Γιορτή Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, με φροντίδα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΜΥΓΔΟΝΙΑ.
    Η κα Στέλλα Γκουδίνογλου, πρόεδρος τηςΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ, μας ενημέρωσε ότι μετά την πολύ ευχάριστη ανταπόκριση των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των Θεσσαλονικέων, ακόμα  και φίλων από άλλες περιοχές, στην 1η Γιορτή Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών, επαναλαμβάνουν το εγχείρημα, ευελπιστώντας στην καθιέρωσή του. Οι συμπολίτες μας αναζητούν με προσοχή την χαμένη λαϊκή θυμοσοφία και λαϊκή γνώση, που περιείχε στοιχεία χρήσης αρωματικών και φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών.
    Έτσι για το Σάββατο, 17 Οκτ 2015, οργανώθηκαν ξεναγήσεις στο πολύ οργανωμένο φυτώριο Bioherbal, πρωτότυπη παρουσίαση «Μαγειρεύοντας … καλλυντικά», που θα ξαναδώσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να κάνουμε εμείς τα καλλυντικά μας, ενώ για το απόγευμα του Σαββάτου, 17 Οκτ 2015, στις 18.00, στην ημερίδα που οργανώθηκε θα προσεγγισθούν πολλά θέματα μεταξύ των οποίων: Γενική προσέγγιση για τα βότανα (τι, πού, πώς, πότε, γιατί), Χρήσεις και εφαρμογές βοτάνωνΚαλλιέργεια αρωματκών φαρμακευτικών φυτώνΔημιουργία οικοτεχνικών μονάδων στον πρωτογενή τομέαΜάρκετινγκ: η γλώσσα της αγοράςΑγροτική & Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, και βέβαια ερωτήσεις και συζήτηση.
    Η Ελλάδα με 6.300 περίπου φυτά από τα οποία τα 1570 περίπου ενδημικά και αυτοφυή (βγαίνουν μόνα τους μόνο στην Ελλάδα) έχει ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, θυμίζοντας ότι η γειτονική μας Βουλγαρία έχει μόνο 124 περίπου αυτοφυή-ενδημικά, η Αλβανία 25 και η Γερμανία (που την ξέπλυναν οι παγετώνες) μόνο 14 …
    Πρέπει να σημειωθεί ότι συνιστάται η καλλιέργεια των πιστοποιημένων ελληνικών ποικιλιών και φυτών για να προωθηθεί η εμπορία και χρήση των αρωματικών, φαρμακευτικών, αρτυματικών φυτών της Ελλάδος. Δεν επιτρέπεται η ελεύθερη συλλογή τους από τον κοινό φυτικό-φυσικό πλούτο μας. Ακατάλληλες πρακτικές προηγούμενων ετών φαίνεται ότι δημιούργησαν σοβαρό πρόβλημα και στέρηση της βιοποικιλότητας της Ελλάδος σε συγκεκριμένα σημεία-βουνά.
    Τα τελευταία χρόνια εντοπίζεται μια ιδιαίτερη στροφή του ενδιαφέροντος των ανθρώπων για τα βότανα και τις χρήσεις τους, ενώ όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν καλλιεργητικές ευκαιρίες στα αρωματικά-φαρμακευτικά-αρτυματικά φυτά, με ενδείξεις υπερπληροφόρησης και κινδύνους να καταστραφεί, πριν καν ξεκινήσει να δημιουργεί, το «brand» ελληνικό προϊόν.
    Η προσπάθεια για ενημέρωση και παρουσίαση πραγματικών δυνατοτήτων και πιθανών χρήσεων για τα ελληνικά αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ και των φυτωρίων Bioherbal, στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, το Σάββατο, 17 Οκτ 2015, όλη μέρα και ειδικά στην ημερίδα το Σάββατο, 17 Οκτ 2015, στις 18.00, είναι μια πολύ καλή επιλογή και προσφορά στους συμπολίτες. Πληροφορίες: Bioherbal-2394110284, ΚοινΣΕπ ΜΥΓΔΟΝΙΑ-6976855676

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου