ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Σύσκεψη για το Ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


Αίτημα για σύσκεψη και στο υπουργείο Ναυτιλίας για το Ταμείο των Λιμενικών
Σύσκεψη για το Ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
1
εκτύπωση  

Για το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) συζήτησαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του προσωπικού στην ΕΛ.ΑΣ. και στην Πυροσβεστική με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.

Η συνάντηση έγινε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκου Τόσκα και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ κυρίαςΕλένης Αυλωνίτου και κ. Πέτρου Κωνσταντινέα.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία αντιπροσωπείας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (ΠΟΕΠΛΣ) καθώς το ΤΕΑΠΑΣΑ είναι ένα Ταμείο για το προσωπικό σε Αστυνομία και Πυροσβεστική ενώ για τους Λιμενικού υπάρχει το Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος (ΤΑΛΣ). Σημειώνεται ότι το προεδρείο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών ΛΣ έχει ζητήσει για το ΤΑΛΣ συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα και Εργασίας.

Στην κοινή ανακοίνωση των Ομοσπονδιών σημειώνεται ότι «η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, παρότι με την ψήφιση του άρθρου 21 παρ. 3 του ν. 4337/15 καταργήθηκαν αναδρομικά οι προθεσμίες που ορίζονταν από τις διατάξεις του άρθρου 28 του ν.4331/15 περί μετατροπής των Τομέων του ΤΕΑΠΑΣΑ και άλλων Ταμείων σε Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία, προκειμένου ο Υπουργός Εργασίας να αναπτύξει τους τρόπους επίλυσης του προβλήματος που ανακύπτει μετά την "άστοχη" ψήφιση της εν λόγω παραγράφου». 

Και τονίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας «δεσμεύτηκε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να υλοποιηθεί το δίκαιο αίτημά μας, όσον αφορά τη μετατροπή των Ταμείων μας σε Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία. Ειδικότερα, αφού μίλησε για το νέο μοντέλο κοινωνικής ασφάλισης, είπε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η ενοποίηση όλων των Ταμείων και η θεσμοθέτηση ενιαίων κανόνων για παλαιούς και νέους ασφαλισμένους».

Αναφορικά με τα αιτήματά που του έθεσαν για τη μετατροπή των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ σε Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία, ο κ. Κατρούγκαλος, όπως αναφερέται στην ανακοίνωση, «είπε ότι θα επιδιώξει σε συνεργασία με το νομικό σύμβουλο να ικανοποιηθούν αυτά με την έκδοση σχετικής γνωμοδότησης. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι τον προσεχή Νοέμβριο θα δοθεί  εκ νέου η δυνατότητα σε όλα τα Ταμεία, τόσο Επικουρικής Ασφάλισης όσο και Πρόνοιας, να μετατραπούν, εφόσον το επιθυμούν, σε Αυτοδιαχειριζόμενα (π.χ. ο Κλάδος Πρόνοιας του ΤΕΑΠΑΣΑ, το ΤΑΛΣ κ.λπ.), εκφράζοντας την επιφύλαξή του αναφορικά με τη στάση των δανειστών, αν και όπως είπε, εκτιμά ότι δεν θα έχουν αντίρρηση, αφού το δίκαιο αίτημά μας, δεν επηρεάζει αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

Απαντώντας στη συνέχεια σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των συνδικαλιστών επεσήμανε ότι σε περίπτωση μη ενοποίησης των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης του ΤΕΑΠΑΣΑ στο ΕΤΕΑ και μετατροπής τους σε Αυτοδιαχειριζόμενα, το Δημόσιο - εργοδότης δεν μπορεί πλέον να συνεισφέρει το προβλεπόμενο 3% (εργοδοτική εισφορά) και συνεπώς η λειτουργία των Ταμείων θα βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, ήτοι 3%. «Η πιθανή υλοποίηση της εν λόγω απόφασης, μας βρίσκει αντίθετους, εκτός και αν το Δημόσιο αναλάβει την υποχρέωση της κάλυψης του 50% του ελλείμματος που θα προκύπτει από την αποχώρηση του δημοσίου ως εργοδότη» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Για τα αποθεματικά των Ταμείων και των Τομέων, επειδή ήδη τρέχει η ένταξή τους στο ΕΤΕΑ, τόνισε ότι η διαδικασία είναι σε εκκρεμότητα, αλλά ακόμα κι αν ολοκληρωθεί αυτή, με την έκδοση υπουργικών αποφάσεων, τα αποθεματικά θα επιστρέψουν στα νέα, υπό ίδρυση Αυτοδιαχειριζόμενα Ταμεία, από τη στιγμή που θα υπάρχει τέτοια απόφαση από τους αντιπροσωπευτικούς φορείς των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η κυρία Αυλωνίτου επανάλαβε το ενδιαφέρον του κόμματός της για τη διευθέτηση του ζητήματος που ανέκυψε με τον ν.4337/15, εκφράζοντας την κατανόησή της για το δίκαιο του αιτήματος και τονίζοντας ότι θα συνεχίσει να είναι δίπλα μας, όπως έπραξε ήδη μεσολαβώντας για την επίτευξη της ευρείας αυτής σύσκεψης, δεδομένης της σημαντικής προσφοράς των Σωμάτων Ασφαλείας στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα μας.

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των ενστόλων στα Σώματα Ασφαλείας είπαν ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για την ικανοποίηση των δίκαιων όπως χαρακτηρίζουν αιτημάτων, αναμένοντας από τους παρευρισκόμενους υπουργούς την υλοποίηση των δεσμεύσεών τους και ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα τους, αναγνωρίζοντας το διαχρονικό έργο τους.

ΠΗΓΗ : "  http://www.tovima.gr  " 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου